FX 4100 Overclock Rehberi

Stabil olmayan derken ne demek istediniz? Mesela 3 saat boyunca Prime 95 testinde hiçbir hata vermeyen ve çalışmaya devam eden işlemcinin stabil olmama ihtimali var mı? Neye bakarak stabil veya değil diyebiliriz?
4.8GHz hıza yükseltip 3 saat teste soktuysan; 3 saat boyunca tüm çekirdeklerin 4.8GHz'de ve tam yükte çalıştığını teyit etmen gerekiyor hepsi bu. Hata alma durumlarında çekirdeklerden biri çalışmaya devam etse bile mutlaka kullanım yüzdesini düşürür.
Bazen sıcaklık arttığında otomatik frekans düşürmeye izin veren konfigürasyonlar yapan insanlar; sıcaklık kaynaklı ortaya çıkabilecek problemlerden, frekans düşürdüğü için yırtabiliyor. Ve yalnızca hata mesajına odaklandığından arka plandaki durumu gözlemleyemeyebiliyor.

Ben özetle; gün sonu aldığım benchmark'a bakarım, yukarıda saydıklarım kusursuz ise ve benchmark testlerinde performans artışını net bir şekilde gözlemleyebiliyorsam o halde stabil ve getirisi olan bir işlem yapmışımdır.

1-2 saatlik testlerde kurumsal network monitoring yazılımlarını kurup SNMP - WMI protokolleri ile izlemeye alıyorum hatta. Başında beklemeye de gerek yok.

Elimde M5A99 FX Pro r2.0 var, 3 fanlı bir soğutucu alıp termal macunu değiştirdikten sonra OC yapmaya niyetliyim. Bu voltaj muhabbetindeki yazıların çoğunu çözemedim kuzey köprü yazan yeri vesaire ve bu işlerden de hiç anlamıyorum. Ekstra ekran görüntüsü gönderme şansınız var mı? Ve, Windows 10 kullanıyorum ama bilgisayar açılırken BIOS nasıl açılıyor hiç bilmiyorum, Windows 7'de F12 basınca açılıyordu ama Windows 10'da bilgisayarı açtığımda direk Windows simgesi çıkıyor.

Öncelikle iyi günler, FX8350 işlemcime yönergelere uyarak 4.0 GHz'den 4.4 GHz'ye çıkarttım.
Prime95 uygulamasında test ettiğim sırada işlemcim 85 derecelere kadar çıktı (sıvı soğutucum var bu arada) voltajı kısarak sıcaklık değeri düşürelebilir mi?
Bu arada fotoğrafta 78 derece gösteriyor ama ben 85'e kadar zorladım.

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    257,1 KB · Görüntüleme: 76

Evet voltajı düşürerek deneyebilirsin en fazla mavi ekran yersin ya da testte hata alırsın.

Yıl 2021 ve hala bugüne ışık tutuyorsun arkadaşım. Sana ne demeli artık bilemiyorum. Ve o kadar itinalı ve o kadar güzel izahat yapmışsın ki takdire şayan. Seni tüm içten samimiyetimle tebrik ederim ve teşekkür ederim.
Şimdi vermiş olduğun bilgiler sayesinde neler yapmışım ve neyle karşılaşmışım belirteyim.
* Öncelikle en başta belirtmiş olduğun voltajları vermedim ve en düşük düzeyden başlayarak, bakalım nereye kadar inebilir ve hız olarak çıkabilirim diye yola koyuldum.

Sistem özellikleri:
- FX 6100.
- M5A97 R2.
- 16 GB G.Skill 1866 MHz CL 10.
- RX 580 4 GB.

* 4.2 MHz CPU v 1.30 / nb 120 yaptım Prime95'te 5. dk da 5. çekirdekte worker stoped hatası alınca testi durdurdum.
* Bu kez 4.2 MHz CPU 1.33 / nb 1.21 yaptım sonuç tatmin etti. Görseli paylaşıyorum. Toplam test süresi 1 saat 40 dk sürdü.

Şimdi soruya gelelim. Voltaj verince işlemci çok mu fazla yıpranıyor. Uzun soluklu bu şekilde kullanmak ne kadar sağlıklıdır. Ayrıca RAM G.Skill Ripjaws 1866 CL10-11-10-30 olmasına rağmen CPU-Z de CL11-11-11-28 olarak gözükmesinin sebebi ne olabilir? Timing ayarlarından düzeltme yapmalı mıyım?

Son olarak RX580 ekran kartını bu değerlerde darboğaz yapmadan sorunsuz olarak kullanabilir miyim? Üst limitleri deneyip bilgi paylaşımında bulunacağım.
@@BilgisayarKurdu

Dosya Ekleri

• Adsız1.jpg
    500,4 KB · Görüntüleme: 58

Bende hocam M5A97 r2.0 anakart var FX 8350 işlemci kullanıyorum 4.5 GHz çıkmak için voltaj ayarlarını tam anlayamadım yardımcı olursanız.

Rehber'de gerçekleştirmen gereken konfigürasyon voltaj değerleri ile birlikte paylaşılmış aslında. Öncelikle 4.2 ve 4.4GHz değerlerine gerçekten stabil bir şekilde çıkabildiğini doğrulayabilir misin?

Bende hocam M5A97 r2.0 anakart var FX 8350 işlemci kullanıyorum 4.5 GHz çıkmak için voltaj ayarlarını tam anlayamadım yardımcı olursanız.

Rehber'de gerçekleştirmen gereken konfigürasyon voltaj değerleri ile birlikte paylaşılmış aslında. Öncelikle 4.2 ve 4.4GHz değerlerine gerçekten stabil bir şekilde çıkabildiğini doğrulayabilir misin?

Verdiğin değerler için hangi voltaj değerini yapayım detaylı söylersen sevinirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…