FX 6100 & M5A97 R2.0 Overclock Performans Sıcaklıkları

• Konuyu başlatan bluxe
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 4
  • Görüntüleme 3.376

bluxe

Hectopat
Daha fazla  
Herkese merhaba, sistemim aşağıda yazdığım şekilde. Sisteme komple overclock yapmak istiyorum yani detaylı olarak. Kendim biraz yaptım fakat net bilgilerim olmadığı için sizlere de sormak istiyorum.

• Asus m5a97 r2.0
  • FX 6100
  • asus gtx 660 DCII O.C ekran kartı
  • High power 500 watt güç kaynağı aşağıdaki resimde amper ve watt değerleri var.

ad_20120820150848_2.jpg

• İşlemciyi 1.40 volt vererek 4.2 ghz çıkarttım. Sadece çarpan arttırdım. FSB 200
  • Cpu-z'den bakınca voltaj 1.404 olarak gözüküyor. Hwmonitörden bakınca 1,392
  • CPU/NB 0.03 voltaj verdim
  • Anakart HT : 2200 Mhz NB : 2600 Mhz olarak ayarladım
  • Bi yerde okumuştum NB 2600 mhz civarına getirirsen 1.10 olan SB voltajı 1.15 yapın yazıyordu SB voltajıda 1.15 yaptım.
  • Ram voltajını 1.5 yaptım
  • Ramlar 2*4gb 1333 mhzlik oem ram, 1333 mhz'de 9-9-9-24-33 olarak ayarladım
  • Diğer voltajlar auto
  • Biostan diğer tüm ayarlar yapılı.

1 saat OCCT testi yaptım, 35. dakikadan sonra işlemci soket sıcaklığı 75, çekirdekler 64 derecede sabit kaldı.
Aynı şekilde 40 dakika Prime95 testinde de sorun çıkmadı, gayet stabildi.
Oyun oynarken bu kadar yüksek değil, sıcaklıklar 46-47 derece, çekirdekler 40-41 civarı.
Boşta soket 34, çekirdekler 25 derece civarında.

OCCT haricinde farklı programlar ile işlemci ram ekran kartı testleri yaptım sistemde kapanma mavi ekran vs. hiçbir sorun yok.

Şimdi sormak istediklerim şunlar ;

- HT NB hızlarından hangisi daha önemli ? Aklımda NB olarak kalmıştı bende onu yükselttim 2600 e. HT/NB hızları için tavsiyeniz var mı ?

- SB voltaj vermem gerekiyor mu ? Auto olarak 1.10 da mı kalsın ?

- Diğer voltajları sistemin ısınmaması açısından auto mu yapayım ? Yoksa yavaş yavaş düşürerek sistemi test edip en kararlı halini mi bulayım ?

- Son olarakta verdiğim voltajlar yetersiz olursa sistemde nasıl bir hata oluşur ? Yani direk bilgisayar mı kapanır yoksa mavi ekran mı verir yada çekirdeklerden bazıları mı kapanır ?

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle AIDA64 Extreme Edition tarzı bir programı kurar güvenli bir biçimde sıcaklıklara bakarsınız. CPU sıcaklığı diye yazar, çekirdek o bu karıştırmayın yani.
Boşta 35, yük altında 50 küsür gayet iyi. Prime 95 iliğine kadar zorladığı için yükselmesi normaldir.

İşlemci soğutucunuzdan bahsetmemişsiniz, inşallah stok değildir diyelim.

4,2 GHZ'ye çıkmak için onlarda ayarı kurcalamanıza hiç ama hiç gerek yok. Çekirdek voltajını 1,42 ve NB'yi 1,3 civarı yaptığınızda stabil bir biçimde çalışır genelde. Bellekleri anakartı gecikme sürelerini falan pek kafanıza takmanıza gerek yok böylesi düşük bir değer için.

4,6 civarları ve ilerisinde düşünmeniz gerekiyor bu ayarları. Şuanlık CPU ve CPU/NB voltaj ayarlarını değiştirseniz kafi. BUS frekans hızını falan artırmayın.
Frekans artışını çarpanı yükselterek sağlayın. 21 yaparsanız 21x200'den 4.2 GHZ eder.

Stabilitenin sağlanıp sağlanmadığını kontrol etmek için Prime 95 ile 1 saat test etmek gerek ve testi birince kodları kontrol etmek gerek.
Çünkü stabilitesi bozulan çekirdeğe 5 dakika aradan sonra tekrar işlem yaptırılır. Arada kaynar gider haberiniz olmaz :) Kontrol edin bunları.
Ayrıca programlar aracılığı ile 6 çekirdeğin de kullanım yüzdelerini anlık olarak kontrol edebilirsiniz %100 yük altında mı çalışıyor diye bakabilirsiniz.
Unutmayın ki stabiliteyi bozan çekirdek %100 yük altında işlem yapamaz geriler.

Sisteminiz stabil olmaz ise ne olur ? Mavi ekranlar elbette yaşarsınız. Sıcaklıklar fazla yükselir ise performans kaybı ve kapanmaya kadar bile gidebilir.
Bunlar ağır örnekler, ufaktan ufaktan da kendini gösterebilir.
Bilgisayar kapanır mı derseniz evet kapanabilir. İşlemci 90 derecelerde kapatır kendini.
FX serisi bir işlemcinin 70 dereceyi geçmemesi gerektiğini söyleyeyim. 70-75 dereceden sonra stabil olsa da bir anlamı kalmaz.

İnternette dolaşırsınız, videonuzu izlersiniz, sonra bir oyun oynayayım dersiniz yüksek grafik ayarlarında oyun bir nevi mallaşmaya başlar.
Bu durum ekran kartı için de geçerli. Ekran kartının frekans hızlarını fazla yükselttiğinizde yük altında oyun saçmalar. Görüntüde saçmalamalar meydana gelir. Görüntü vermeyi bir süreliğine kesip tekrardan kendine gelebilir.

Bu yüzden ya stabil bir OC ya da stabil bir OC öneriyoruz.

Çok teşekkür ediyorum detaylı yorumunuz için. Soğutucu olarak Akasa X4 var şuan. Yaza doğru değiştirmeyi düşünüyorum. Prime95 ve OCCT ile 45 dakika - 1 saat arasında yaptığım testlerde 75-76'da sabitlenmişti. Oyunlarda bu kadar yükselmiyor tabii. Yani Cod ghost ve BF 4 oynarken maksimum 55'e geliyor. Şimdilik yeterli geliyor aslında 4.2 GHz.

Bus hızıyla hiç oynamıyorum zaten sadece çarpan ile O.c yapıyorum. Tüm değerleri manuel ayarladım zaten bildiğim kadarıyla.

Son olarak sormak istediğim bir şey var; CPU/NB şuanda 1.576 autoya aldığımda da 1.546 civarına düşüyor. Çoğu yerde CPU/NB voltajını dediğiniz gibi 1.3 seviyesinde olması gerektiğini gördüm. Yani voltaj arttırarak bile 1.3 yapıyorlar fakat benimki autoda bile 1.5'den aşağı inmiyor. Sizce ne yapayım, 1.3'e indireyim mi ?

Son düzenleme:
Akasa X4'ü değiştirip harcama yapmayın boş yere. Kalsın o, işinizi görecek seviyede.

Voltaj kısmına gelirsek FX serisinin çoğu işlemcisinin voltaj değerleri ne civarda verilir iyi bilirim. Ve bu böyledir açıkçası :) NB 1,30 civarı olması gerek.
Default ayarlarda 1,5 voltaj NB olmaması gerekir yani :) CPU voltajı bile 1,5 olsa ısınır yani fazla gelir.

1,3'e indirin siz onu.

Hocam teşekkür ederim dediğiniz gibi CPU/NB voltajı 1.3'e düşürdüm. Auto yaptığımda kendi yine 1.45'e çıkartıyor voltajı.
21x çarpan yaparak 4.2 ghz ayarladım işlemciyi. İşlemci voltajını ise önce auto yaptım yüksüz 1.368 ile çalışıyor yüke binince 1.380'e çıkıyor. Bi tık düşürünce 10.dk da 6. çekirdek kapanıyor.

Autodan başlayarak 1'er saatlik testler yaparak en uygun voltajı bulmaya çalışacağım.

Ama anlamadığım CPU/NB voltaj neden autoda 1.45 gibi yüksek bi rakama çıkıyor. Şuan 1.3'e ayarladım herhangi bi sorun olmadı.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı