FX 6300 ve GTX 1060 sistem restart atma sorunu

mba

Kilopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Bilgisayarım gerek oyun oynarken gerek masaüstünde boş boş dolanırken kendine restart atıyor ve mavi ekran hatası vermiyor. Mavi ekran hatası vermediği için sorunun nereden kaynaklandığını anlayamıyorum. O yüzden sizlere sormak istedim.

• İşlemci: AMD FX X6 6300 (Herhangi bir overclock yapılmadı)
  • Ekran kartı: Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6G 6GB
  • Anakart: ASUS M5A78L-M LX3 AMD 760G
  • Ram: 8GB ve 4GB olmak üzere 2 adet DDR3 RAM
  • Harddisk: WD 3.5" 1TB Caviar Blue SATA 3.0 (Bilgisayardaki en eski parça. Hatta ikinci el almıştım)
  • Güç kaynağı: CORSAIR BUILDER VS SERİSİ 450W GÜÇ KAYNAĞI

Bu kendine kendine restart atma olayı GTX 1060 ekran kartını aldıktan sonra olmaya başladı. Harddisk eski olduğu için ondan şüphelenmiştim ama olayın başlangıcı yeni ekran kartı olduğu için güç kaynağı yetmiyor diye şüphe uyandırdı. Sizce nedendir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Psu 450 watt yeterli görünüyor ama 350 400 watt çeker en fazla sisteminiz. Bizim arkadaşta böyle bi sorun vardı Psu ısındığı için sürekli reset atardı psu değişti sorun düzeldi.

Psu 450 watt yeterli görünüyor ama 350 400 watt çeker en fazla sisteminiz. Bizim arkadaşta böyle bi sorun vardı Psu ısındığı için sürekli reset atardı psu değişti sorun düzeldi.

Başka bir arkadaşımızda güç kaynağı yetmiyor demişti. Ekran kartının sayfasından 400W diyor. Orada yazan 400W ekran kartı için mi yoksa anakart, işlemci ve benzeri şeylerin toplamı mı 400W diyor?

"Kendini otomatik başlatma" seçeneğini kaldırdım. Umarım bir daha reset attığı zaman mavi ekran hatası verir ve sorunun nerede olduğunu tespit edebilirim.

Cooler Master'ın sitesinden hesaplayınca sistem ihtiyacı yaklaşık 383W gibi değer çıkıyor, PSU'nuzun yetmesi lazım, hem ekran kartını hemde güç kaynağını farklı bir bilgisayarda test edin.

Başka bir bilgisayar yok. Olsa bile her zaman bu sorunu yapmıyor. Haftada 3-4 kere yapıyor

Önceki ekran kartınız neydi? Şuan kullandığınız güç kaynağının yetmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Ancak bir arıza sonucu bunu yapabilir. Yine de HDD sorunu olabilir. Ekran kartını değiştirdiğiniz zamana denk gelmiş olabilir HDD arızası. Bilgisayarınız yükte iken dahi 300 Watt'ın altında güç tüketiyor.

Önceki ekran kartınız neydi? Şuan kullandığınız güç kaynağının yetmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Ancak bir arıza sonucu bunu yapabilir. Yine de HDD sorunu olabilir. Ekran kartını değiştirdiğiniz zamana denk gelmiş olabilir HDD arızası. Bilgisayarınız yükte iken dahi 300 Watt'ın altında güç tüketiyor.

Hocam birisi 383 tüketiyor diyor. Siz 300 diyorsunuz. Ben hesaplayınca 368 buluyorum. Eski ekran kartım RX 370 idi.

Overclock olmadığını söylediniz. İşlemci en ağır yük altında iken 90-100 Watt tüketiyor. Oyun oynarken 50-70 Watt dolaylarında tüketiyor. Hadi düz hesap 100 Watt diyelim. Ekran kartının TDP değeri ise 120 Watt. Özel soğutmalı ve overclocklu modeller 150-160 Watt tüketse toplam 250 Watt yapar. Diğer bileşenler, fan vs. o kadar olmaz ama 50 Watt dersek azami 300 Watt eder.

Overclock olmadığını söylediniz. İşlemci en ağır yük altında iken 90-100 Watt tüketiyor. Oyun oynarken 50-70 Watt dolaylarında tüketiyor. Hadi düz hesap 100 Watt diyelim. Ekran kartının TDP değeri ise 120 Watt. Özel soğutmalı ve overclocklu modeller 150-160 Watt tüketse toplam 250 Watt yapar. Diğer bileşenler, fan vs. o kadar olmaz ama 50 Watt dersek azami 300 Watt eder.

Bazen oyundan çıkınca başlat çubuğu kitleniyor. HDD'de herhangi bir virüs olmadığına adım kadar eminim. Bir keresinde internette gezerken bilgisayar donmuş ve reset atmak zorunda kalmıştım. Güç kaynağında bir sorun yoksa HDD'de olabilir o zaman.. Sizce ?

Bu tip durumlarda ilk bakılacak donanım HDD'dir. Zaten çok eski olduğunu da söylemişsiniz. Tabi başka bir sorun da olabilir ama öncelikle HDD'yi güzelce bir test edin. Bana kalırsa bütçeniz varsa ucuz bir SSD ya da yeni bir HDD alın derim bozuk değilse bile. O sistemi çok eski HDD ile kullanmak verimsiz olur zaten.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı