FX 8300 ve R9 380 düşük performans sorunu

Ufuk Kalyoncu

Hectopat
Sistemim :
  • MSI R9 380 ekran kartı
  • MSI Gaming anakart (şu an modelini hatırlayamadım )
  • AMD FX 8300 8 çekirdek işlemci
  • 4x4 Corsair 1600 MHz RAM 16 GB
  • 250 GB SSD
Bilgisayarım ilk topladığımda müthiş performanslıydı diyebilirim. Bir süre sonra bu performansın yerinde yeller esiyor.
League of Legends gibi dandik bir oyunda 170 FPS alan makinem 30'larda geziyor.
Sorunu çözmek için uyguladığım işlemler :
  1. Bilgisayarı tamamen temizledim
  2. İşlemci termal macunu yeniledim ve daha büyük bir soğutucu alıp işlemciyi aradan çıkarttım
  3. Ekran kartım zaten devamlı güncel
  4. RAM'leri değiştirip başka sıfır RAM takıp test ettim
  5. Temiz sıfırdan bir Windows 10 kurulumu yaptım.
Sorun aynen devam ediyor. Gerçekten çok bunaldım. Son çare sizden yardım istiyorum. Yoksa camdan aşağı atacağım galiba makineyi.
Aklıma gelen diğer etmenler
- Ekran kartımda bir tür sorun olabilir mi acaba?
- SSD arızalı olabilir mi? Başka bir HDD ile denemeli miyim ( imkanım olsa denerdim ama yok)?
- Ekran kartının son sürücüleri sorunumun kaynagı olabilir mi?
Artık düşünmekten kafama ağrılar girdi.
Yardımınızı rica ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İşlemciniz güç koruma modunda çalışıyor yüksek ihtimal. Bende de aynı işlemci var fakat anakart farklı. Anakartın EPU-4 adlı yazılımıyla güç modunu değiştirebiliyorum. Anakartının yazılımlarına bakarsan bulabilirsin modelini yazarsan ben de bakabilirim
Sorununuzu tam olarak yazın. Oyun oynarken aniden FPS düşüşü mü oluyor yoksa hep mi düşük FPS alıyorsunuz? Bu sorun sadece LOL'de mi oluyor? Daha çok sistemi zorlayan oyunlarda deneyin. MSI Afterburner ile oyun içi değerleri gönderin.

Öncelikle MSI Afterburner ile oyun içi değerleri paylaşın. Ayrıca LOL harici farklı bir oyun deneyin. Denediğiniz oyunda da olup olmadığını gözlemleyin.

Öncelikle birçok farklı oyunda denedim. Ve en önemlisi oyunun grafik detaylarını maximum seviyede yada minumum seviyede açmam farketmiyor, fps belli bir düşük değerde sabitlenmiş gibi ama kesinlikle benim tarafımdan yapılan bir sabitleme işlemi yok.
Afterburnerdan izlediğimkesinlikle bir zorlanma yok
-50 derecede GPU stabil.
-MEM Clock 600
-GPU Clock 300
-Voltaj 910
-GPU Kullanımı %15 civarı
-Bellek kullanımı 400 MB
-İşlemci ısısı 20 C
-RAM Kullanımı 3000 MB
Bu değerler LoL oyununda gördüklerim. FPS ise ne yazıkki 40-45 civarı geziniyor beklentim 100+ iken

Son düzenleme:
Bununla ilgili bilgim yok malesef acaba öyle mi? Sanırım çalışması gereken şekilde çalışmayan bişeyler var. Nasıl anlayabilirim bunu?
İşlemcimin ısısı 20C üzerine çıkmıyor, hızı ise 300-450 MHz civarında seyrediyor.

Son düzenleme:
İşlemciniz güç koruma modunda çalışıyor yüksek ihtimal. Bende de aynı işlemci var fakat anakart farklı. Anakartın EPU-4 adlı yazılımıyla güç modunu değiştirebiliyorum. Anakartının yazılımlarına bakarsan bulabilirsin modelini yazarsan ben de bakabilirim

Çözüm
Anakartınız için Command Center adlı yazılımı deneyin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ya da BIOS'a girin

Güç ayarlarından

EUP2013 = Kapalı

CPU/OC ayarlarına girin

AMD Cool and Quiet = Kapalı
C1E = Kapalı

Son düzenleme:
Ne yazikki kullanmayı bilmiyorum yükledim ama araştırma yapmam gerekiyor biraz, artık yarına devam ederim vaktiniz için saolun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…