Arkadaşlar öncelikle mantıklı cevaplar verelim. 62 dereceye çıkması çekirdeklerin %50'den fazla kullanılamaması için bir neden değildir.
Yeni fanla falan hallolacak iş mi bu ?
Sırf zevk amaçlı işlemci fanını durdurup oyun oynadığım bile oluyor. 75 küsür derecede herhangi bir kullanım sınırına takılmıyor.
Öncelikle işlemcinin %50 kullanım yüzdesine üzerine çıkmadığı kanısına doğru bir biçimde varabildiğine pek inanmıyorum. İşlemciyi gerçek anlamda zorluyor musun ?
Test edeceksin öncelikle. İşlemciyi iliklerine karar kullandıracaksın ve 4 çekirdeğin kullanım yüzdelerini de takip edeceksin.
Arka planda oyun çalışırken kullanım yüzdesine falan bakarak anlayamazsın. Aşağıda yazanları denemelisin.
Prime 95 adlı programı bilirsin. Bu program işlemciye bir takım hesaplamalar yaptırır ve çok meşgul eder. 4 çekirdeğe de %100 yük bindirir. Amacı test etmektir.
Prime 95 programını açınca bir program ile çekirdeklerdeki yük miktarını kontrol edeceksin.
Zaten programı ilk çalıştırdığında işlemci sıcaklığı 40 derece falandır stok kullanıyorsan tabi. Test başladığı andan 1-2 saniye sonra tüm çekirdeklere binen yük miktarını kontrol edeceksin.
Nasıl mı ? Mesela ASUS All Suite II kullanıyorum ben. 4 çekirdeğe binen yükü de kontrol ediyorum.
Mesela şuan müzik dinleyip internette dolaştığım için %3 küsür kullanılıyor. Ama Prime 95 programı ile test etsem hepsinin %100 olması gerekir.
Sen öncelikle bunu test edeceksin. İşlemcine %100 yük bindirecek işlem yaptıracaksın ve çekirdeklerin belirli bir kullanım yüzdesinde takılıp takılmadığını kontrol edeceksin.
2-) İşlemcine herhangi bir OC işlemi uyguladın mı ? Eğer işlemci stabil çalışmıyor ise çekirdekleri belirli bir yüzdenin üzerine çıkamayabiliyor.
Bizzat kendim yaşadım ve tecrübe ettim bu olayı.
Bak mesela ben 4.5 GHZ stabilite testi yaparken voltaj ve frekans değerlerini stabil çalışacak şekilde verdiğim için 4 çekirdek de 4.6 GHZ'de hiç takılmadan %100 yük altında çalışmış.
Ama gerekli ayarlamaları düzgün yapamazsan belirli bir yüzdenin üzerine çıkamaz çekirdek. OC işlemi yaptıysan bu büyük bir olasılık.
Bunun dışında BIOS menüsünden güç seçeneklerini disable yapmayı da unutmamak gerekir.
Tasarruf ile performans aynı anda mümkün olmuyor.