FX8320 OC Soğutucu Önerisi

O işlemciyle 4.5 GHz ancak yapabilir, o bile muamma. Yapamamasının nedeni 4.0 GHz'den daha üst seviye overclocklarda ısınma sorunları ciddi derecelerde baş gösteriyor. Cooler Master Seidon 120v giriş seviyesi ile orta seviye arası bir yerlerde konumlandırılan bir hazır sıvı soğutucu. Fakat overclocklarda yüksek ısıyla baş etmenin en iyi yolu daha büyük radyatörlerde çift fan tasarımlı daha üst segment ürünler olan Cooler Master Seidon 240M, Corsair H100i veya H110i'dir. Corsair artık Türkiye'de zor bulunuyor. Hava soğutmalı düşünürsen overclocklarda hava soğutma önermiyorum. Her zaman sıvı soğutma daha iyidir. Çünkü sıvı soğutma hava soğutmadan daha hızlı iletim yaptığından dolayı, çok çabuk şekilde işlemci soğutulabilir.

VATAN COMPUTER - COOLER MASTER - SEIDON 240M SIVI SO

Son düzenleyen: Moderatör:
Garantisi olmamakla beraber 4,6 GHZ frekansa çıkması pek zor değil. 4,4 garanti çıkılır. 4,6 ve üzerinin garantisi yoktur.
Render işlemlerinde fark yaratacaktır, OC işleminin amacı render işlemleridir desem yanlış olmaz.

Evet yeterli olur, hava soğutma sistemleri gayet yeterli bu konuda. Zaten FX serisi işlemciler OC için oldukça elverişli, ısınma olayına pek imkan vermiyorlar.

Varsa bir bütçe verin, önerelim bir soğutucu. İster yeterli olacak bir soğutucu önereyim, isterseniz elinizdeki paraya alınabilecek en iyi soğutucuları.

Prime95 testinde hava soğutma ile 4.6-4.7 GHz hızlarda tam kapasite en az 1 saat boyunca (Prime95 programında önerilen stres testi en az 1-3 saattir) tüm çekirdeklere yük bindiğinde ısı sorunu bariz derecede görülecektir.

- - - Güncellendi - - -

AMD FX-8320 işlemcisini 4.0 GHz'de iyi bir hava soğutma ile kullanabilirsiniz. O işlemcinin stok hızı 3.5 GHz'dir ve 4.0 GHz'e voltajsız çıkabilirsiniz. Voltaj verilmediğinden dolayı da ısınma sorunu olmaz. Fakat dediğim gibi daha üst değerlerde overclock yaparsanız; işlemciye verilen voltaj, işlemcinin kendi çektiği TDP watt değeri, nanometresi bile bu işlemcinin ısısını yükseltecektir. Bende AMD FX-6300 işlemci mevcut. Bu işlemcinin stok hızı 3.5 GHz. Overclock yapmak istediğimde ısı sorunu ve başka hiç bir sorun olmadan 4.0 GHz'de rahatlıkla kullanabiliyorum. Daha yüksek overclock seviyesinde 4.5 GHz'de stabil olarak 3 saat süren Prime95 stres testinde ısı sorunu hariç stabilite ile ilgili bir sorun olmadı. Fakat ısı durumlarına geldiğimizde elimde olan Corsair H60 çift fanlı olmasına (Cooler Master Seidon 120v ile eşdeğer), 4.5 GHz'de verilebilecek en düşük voltaj değerini bulmama, ve overlock ile ilgili değerler sorunsuz olmasına rağmen sıcaklık 70-75 derecelere çıkıyor (ki 60-65 dereceden sonrası stabilite yok demektir) gerisini siz düşünün. Isı sorunundan dolayı tekrar stok hızına düşürdüm. Kaldı ki siz 4.6-4.7 GHz'lerden bahsediyorsunuz :).

150 TL bütçelik hava soğutma sistemi ile ısınma sorunu yaşamayacaktır. 55-60 derecenin üzerine çıkmayacaktır.
Sizin ısınma sorunu yaşamanızın sebebi kendi parçalarınız ile alakalı bir sıkıntıdan ötürü.

Sıvı soğutmaya para akıtmanın bir manası yok, HYPER 212 EVO yeter de artar bile.

150 TL bütçelik hava soğutma sistemi ile ısınma sorunu yaşamayacaktır. 55-60 derecenin üzerine çıkmayacaktır.
Sizin ısınma sorunu yaşamanızın sebebi kendi parçalarınız ile alakalı bir sıkıntıdan ötürü.

Sıvı soğutmaya para akıtmanın bir manası yok, HYPER 212 EVO yeter de artar bile.

Peki benim parçalarım standart hızlarda (3.5-4.0 GHz) mükemmel az bir ısıda ve stabilite de çalışmasına rağmen dediğiniz parça sıkıntısı durumu nasıl oluyor? Bu cümleye bir anlam verebilmiş değilim :).

Hey hey hey. Kavga etmeyin öncelikle...

Bu arada eğer 8320 alıp kullanıyor ise arkadaşın o anakart ile 4.3 üstü biraz hayal olur zira anakartın mosfet soğutucuları hem az hemde alanları küçük. Herkes direk soğutmaya atlamış ama anakartı atlamışlar :D

Daha sonra işlemciye OC'yi eğer en stabil şekilde yapmak istiyor ise (eğer dediğin anakart değil de Asus marka bir anakart ise) Asus AI Suite 2 ile stabil olarak 4.4 hatta 4.6-4.7'ye kadar çıkabilir. Tabi soğutmanın kaliteli olması şart. Yoksa ısı atılamaz ve bilgisayar kapanır.

Hey hey hey. Kavga etmeyin öncelikle...

Bu arada eğer 8320 alıp kullanıyor ise arkadaşın o anakart ile 4.3 üstü biraz hayal olur zira anakartın mosfet soğutucuları hem az hemde alanları küçük. Herkes direk soğutmaya atlamış ama anakartı atlamışlar :D

Daha sonra işlemciye OC'yi eğer en stabil şekilde yapmak istiyor ise (eğer dediğin anakart değil de Asus marka bir anakart ise) Asus AI Suite 2 ile stabil olarak 4.4 hatta 4.6-4.7'ye kadar çıkabilir. Tabi soğutmanın kaliteli olması şart. Yoksa ısı atılamaz ve bilgisayar kapanır.
Arkadaşımın anakartı 10 fazlı kaldı ki M5A97 ile bile bu değere çıkıyorlar. SEIDON 120V ile başka bir forumda 4.7 ghz 1.40 voltage ile 65 derecede kullanan görmüştüm. Yeterli olucağını düşünüyorum. Max 300 TL bütçesi var olmazsa H80i ya da Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme düşünüyor en fazla onu alabilir 290 TL'ye.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı