Teoride o şekilde fakat bende 
tecrübelerimi aktarıyorum. Yukarıda verdiğim şarj ile ilgili bilgiler 7-8 farklı marka ve model üzerinde küçük bir istatistik.
- Diğer kardeşim mi A2 telefonu 2 yıldan fazla bir süredir kullanıyor. Telefon şarj dolu gösteriyor ama 30 dakika daha şarjda tutunca daha uzun süre telefonu kullanabildiğini belirtiyor. 2 farklı Android sürümünde böyle devam ediyor.
- 1 sene önce ikinci el M8 almıştık 2 ay sonra batarya %20-30 kapatır %100 iken şarjı birden %90-95 inerdi düzenli şarjla kurtarılamadı. Batarya ve şarj soketi değiştirmek durumunda kaldık. Bizden önceki sahibi şarj ve şarj aleti konusunda seçici değildi.
-Başka bir örnekse 1 sene önce 2 seneden fazla kullandığım yine ikinci el aldığım Z3 mini telefonun batarya sağlığı iyi sayılır düzeydeydi fakat dokunmatik küçük bir kısmı algılamamaya başlayınca sorunu söyleyerek satmak zorunda kalmıştım.
Kaliteli olması akım değişimlerinden telefonu yüksek düzeyde korur. Patlamalar yanmalar genelde kötü kalite ürünler sonucunda olur.
Aslında sorun sadece batarya sağlığı değil şarj soketi gibi parçalarında bir ömrü var değişimi en az batarya kadar maliyetli oluyor. Farazi konuşuyorum şarj soketi 1000 defa kadar tak çıkart yapabileceksiniz bir adam bir senede bu ömrü tamamlatır diğeri iki senede bu ömrü tamamlatır. Bazı parçalara da ne kadar dikkat ederseniz edin bozulur ister şans isterseniz bilinçli ömür biçiliyor deyin. 
Sorunuza gelirsem yüzdelik olarak bahsedilen kısımlar 1 hücreye denk geliyor. 1=20 2=40.... Toplam 5 hücreden %100 olyor. Bu hücre sayısı 5 değil altı da olabilir. Daha iyi anlaşılması adına 

izleyebilirsiniz. Bu şekilde biraz daha mantığınıza uyar.