GameMaker Studio: Dedektiflik oyun projesinde optimizasyon mu, içerik mi?

jeystay

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, yaklaşık 10 aydır GameMaker Studio üzerinde oyun geliştirmeye çalışıyorum ve şu an bir dedektiflik oyunu projem var. Bu alanda hâlâ yeni sayılırım. Oyunumun temel sistemlerini kurmayı başardım; diyalog sistemi, ipucu toplama ve toplanan ipuçlarını envanterde listeleme gibi temel mekanikler şu an çalışıyor. Ancak şu an projede ne yapacağım konusunda ciddi bir tıkanıklık yaşıyorum.

Kafamdaki kararsızlık şu: Mevcut sistemlerimin görsel ve teknik kalitesini (arayüz, optimizasyon) artırmaya mı odaklanmalıyım, yoksa hiç durmadan yeni içerikler (yeni tanıklar, görevler, zaman döngüsü gibi yeni mekanikler) eklemeye mi yüklenmeliyim?
Coder'lık seviyem üst düzey değil; temel ve orta düzey fonksiyonları kullanabiliyorum. Kendi adıma güçlü olduğum yanlar ise kodu iyi okumak ve bug'ları hızla debug'lamaktır.

Bu kararsızlığı aşmak için sadece GameMaker'da uzmanlaşmış geliştiricilerin değil, genel programlama mantığına hâkim (yazılımcılar, sistem geliştiricileri) herkesin tecrübesine ve tavsiyesine ihtiyacım var.

Bir tüketici gözüyle bakınca oynayacağım oyunun arayüzüne ve optimizasyonuna daha çok dikkat ederdim. Yeni görevler vb. şeyler tabii ki de önemli ancak oyundan ilk 30 dakikada keyif almayan biri oyununuzu bir daha açmamak üzere kapayabilir de. Yeni görevler gibi şeyler sonradan güncellemelerle beraber gelebilir.

Dedektif oyunlarında hikaye çok önemli. Artık dedektiflik oyunları öyle bir hal aldı ki grafikli oyunlar bir kenara tamamen sinematik sisteme evrildi. Dedektiflik oyunu denilince artık interaktif oyun akla geliyor. Gerçek kişiler, gerçek olay yerleri şeklinde tamamen bir sinema filmi evresine geçti.
Tabi sen amatör bir yapımcı olarak gerçek oyuncular bulup stüdyo ortamında onları tek tek saatlerce kayıt aldıramayacaksın. Grafik tabanlı bir oyun yapacaksın. O yüzden hani öyle bir hikaye olmalı ki insanların ilgisini çekebilsin. Vasat bir olay örgüsü varsa en iyi optimizasyona en iyi ara yüze sahip olsun oynanmaz. Açık söyleyeyim çok zor bir alan seçmişsin. Amatör bir oyun yapımcısı olarak hikaye tabanlı bir oyun seçmen bence büyük hata. Rakiplerin gerçek sinema oyuncularını kullanarak film stüdyolarında oyun yapıyor.
Bu konuda bence en iyi örnek Enis Kirazoğlu ekibinin yapmış olduğu Anomaly Agent oyunu. Amatör yapımcıların rekabet edebileceği tek alan platform oyunları. Onlar da bunun bilinciyle gayet doğru bir alanda oyun geliştirdiler ve gayette başarılı oldu. Emin ol hikayeli oyun yapmaya çalışsalar onlar da başarılı olamazlardı.

Bir tüketici gözüyle bakınca oynayacağım oyunun arayüzüne ve optimizasyonuna daha çok dikkat ederdim. Yeni görevler vb. şeyler tabii ki de önemli ancak oyundan ilk 30 dakikada keyif almayan biri oyununuzu bir daha açmamak üzere kapayabilir de. Yeni görevler gibi şeyler sonradan güncellemelerle beraber gelebilir.
Tavsiyen için teşekkür ederim.

Dedektif oyunlarında hikaye çok önemli. Artık dedektiflik oyunları öyle bir hal aldı ki grafikli oyunlar bir kenara tamamen sinematik sisteme evrildi. Dedektiflik oyunu denilince artık interaktif oyun akla geliyor. Gerçek kişiler, gerçek olay yerleri şeklinde tamamen bir sinema filmi evresine geçti.
Tabii sen amatör bir yapımcı olarak gerçek oyuncular bulup stüdyo ortamında onları tek tek saatlerce kayıt aldıramayacaksın. Grafik tabanlı bir oyun yapacaksın. O yüzden hani öyle bir hikaye olmalı ki insanların ilgisini çekebilsin. Vasat bir olay örgüsü varsa en iyi optimizasyona en iyi ara yüze sahip olsun oynanmaz. Açık söyleyeyim çok zor bir alan seçmişsin. Amatör bir oyun yapımcısı olarak hikaye tabanlı bir oyun seçmen bence büyük hata. Rakiplerin gerçek sinema oyuncularını kullanarak film stüdyolarında oyun yapıyor.
Bu konuda bence en iyi örnek Enis Kirazoğlu ekibinin yapmış olduğu Anomaly Agent oyunu. Amatör yapımcıların rekabet edebileceği tek alan platform oyunları. Onlar da bunun bilinciyle gayet doğru bir alanda oyun geliştirdiler ve gayet de başarılı oldu. Emin ol hikayeli oyun yapmaya çalışsalar onlar da başarılı olamazlardı.

Tavsiyen için teşekkür ederim. Oyunumu şu anda maddi bir başarı için değil daha çok kendimi geliştirmek ve sektörü biraz daha öğrenmek ve tanımak için yapıyorum yani şu an da yaptığım oyunun türü alanı değil de daha çok gelen etkileşimler benim için önemli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı