Çözüldü GDDR vs HBM

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
Bu konulara göz atın.
HBM olanlar doğrudan ekran kartı çekirdeğine bağlı olduğu için çok daha yüksek veri yolu genişliği elde edilebiliyor.
Bununla beraber güç tüketimi GDDR'a göre çok daha yüksek, tabii OC gibi işleri varsaydığımızda hiçbir şey :D
Hocam HBM'ler oyun performansını etkiler mi yoksa profesyoneller için mi?
Oyun için pek farkları yok, ancak iş OC'ye gelince HBM bariz bir şekilde daha iyi. Maliyeti ve fiyatından dolayı genellikle Profesyonel kullanıcılar alıyor. Ancak Vega 56-64 gibi ekran kartlarının hatrı sayılır bir performansı var. Mesela HBM'li bir ekran kartını iyi bir şekilde OC yapar iseniz oyunlarda 10 FPS artış rahatlıkla yaşayabilirsiniz.

Hocam doğrudan çekirdeklerle bağlantısı olması neden maliyeti artırıyor?
Ayrı bir GPU üretir gibi işçilik lazım ve ek bağlantı hatları ekleniyor. Direkt GPU çekirdeği ile bağlanıp daha yüksek veri yolu sunması için.

Mesela Radeon VII 16GB HBM2 vardı ancak maliyeti kurtarmadı. Hem 16GB HBM2 hem de 7 nanometre ilk kart olması nedeniyle pahalı idi.

Silicon seviyesinde bir işlem olduğu için hem üretimi daha zor. Hem de olsası bir hatada tüm chip çöp olabiliyor.
Benzer sorunlar Level 2 Cache anakarttan işlemci içerisine alınırken de yaşandı.(Pentium Pro) Üretim sırasında Cache(SRAM) üzerindeki bir hata tüm işlemcinin atılması ile sonuçlanıyordu.

Ayrıca çeşitliliği kısıtlıyor. Bellek GPU çekirdeği ile birlikte üretildiği için; Farkı GRAM kapasitesine sahip kart üretmek için ayrı bir Arge yürütülmesi gerekiyor. PCB'nin arka taraflarına da RAM yongaları koyduk böylece 4 GB yerine 8 GB oldu olamıyor HBM'de.
Bence RAM teknolojisi er ya da geç HBM veya benzeri şekilde GPU'nun içerisine girecek.

1596005026276.png

Soldaki silikon MicroProcessor, sağdaki ise Level 2 Cache. Cache'in bu şekilde olması üretimdeki verimi (yield*) düşürdü. Intel, Pentium II'de Cache yine işlemcinin üzerinde ancak aynı silikon değil aynı PCB üzerine koyarak (bir adım geri atarak) maliyeti düşürüp, üretim verimini artırdı. İlerleyen zamanlarda üretim teknolojisin gelişmesi ile L2 Cache tekrardan işlemcilerin içerisine girdi.

Pentium II
1596005528310.png

(İşlemci Soket haline getirildi ve Cache PCB seviyesine çekildi.)

(yield*: Üretim için başlanan silikonların kaç tanesinin kabul edilebilir, satılabilir seviyede olduğunu belirten bir ifade.)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı