Selam yine ben, öncelikle uzun bir yazı olacak belirteyim.
Her şeyden önce, sorununun muhteşem derecede genel olduğunu hatırlatayım. Coğrafya etkeni de işin içine girince über bir zorluk ekleniyor. Bu durumda yapabileceğin en iyi şey, bu sorunun sadece
sana özel olmadığını anlayıp (senin özel olmadığını kastetmedim, lütfen yanlış anlama) üstesinden gelmen gerekiyor. Nasıl çözebileceğine birazdan değineceğim. Şimdilik sadece biraz rahatlayıp etrafına bakmanı ve herkesin bir telaş içinde ve kaygılı olduğunu anlamanı istiyorum.
İkinci olarak derslerini ele alalım. Umarım bir
hayalin vardır, küçüklüğünden beri kafana koyduğun ve istediğin bir şey. Sadece istemek değil, bir heves değil yani. Yaptığında zevk aldığın ve başarılı olduğun bir işi aramalısın. Buldun mu? O zaman onun için çabalaman gerekiyor. Hepimiz gün boyu bilgisayar başında oturup oyun oynayabiliriz, saçma sosyal medya sitelerinde gezip hayattaki en değerli şeyi, vaktimizi, boşa harcayabiliriz. Peki bundan çıkarımız ne olur? Kısa süreli bir zevk. Kısacası işe hiçbir şey.
Burada önemli nokta istediğin şeyi bulup
başlaman. Örneğin burada(!) herkesin bilgisayar-yazılım mühendisi olmak istemesini ele alalım. Sadece bilgisayar ile ilgili birkaç bilgi ile bilgisayar mühendisi olunmadığını anlamak gerekiyor.
Başarılı olman için derslerin de önemli, sosyal hayatın da önemli. Burada işler biraz karışıyor. Demek istediğim, eğer önünde bir hedef varsa önce o hedefe ulaşmalısın. O hedefin getirisine değil. Bir mühendislik bölümü okuyacaksan, öncelikli hedefin okulunu
iyi bir derece ile bitirmek. Birçok arkadaşın atladığı nokta bu.
Sonra, sosyal hayatın geleceğinde çok önemli bir rol oynar. Karaktistiğin seni belirler, ama
kişiliğin değişebilir. Burada iyi-kötü örneğinden gidersek, toplum hangisini seçerdi sence? Hangisine iş verir, hangisine güvenir, hangisine daha çok maaş verir, hangisi daha mutlu olur? Etrafında gelişen tüm olaylar iste ya da isteme seni etkiler. Senin yapman gereken ise bunları kontrol altına almaktır. "İyi" insanların bulunduğu bir arkadaş grubuna katılırsan, sen de
"iyi" olursun. Bu kaçınılmazdır. İşte geleceğini etkileyebilecek çok ufak bir detay. Arkadaşlar edin, hem de "iyi" olanlarından. Ne kaybedersin? Hiçbir şey. Ne kazanırsın? Hesaplayacak vakit ayırmanı öneririm (ehehe). Arkadaş edinip online oyun oynasan bile, bu senin için bir kazançtır. Her anlamda
sosyallik sana katkı sağlar. Evrimin bir getirisi.
En iyisini en sona sakladım, kendini geliştirmeni öneririm. Kitap okumanı şiddetle tavsiye ederim. Filmler izle, felsefe yap. Bunların hayatına katacağı değeri bırak video oyunlarını, trigonometri veya psikoloji bile katamayabilir. Öncelikle sana "
kendi fikirlerinle düşünmek" öğretisini kazandırır(maalesef birçok insan, başkalarının fikirleriyle düşünüyor). Kendimden örnek verirsem, hayatımın en iyi evresi kitap okumaya başladığım evre diyebilirim.
Diyeceklerim şimdilik bu kadar ama, şunu da unutma.
Neye inanırsan o gerçek olur. Bunu hayatının felsefesi yapmalısın!
Neye inanırsan o gerçek olur.