Gelecekte hangi yazılıma yönelinmeli?

Ahmet Konak

Yoctopat
Daha fazla  
Bazen gelecek için ne yapacağımı çok düşünüyorum. Bu alanda para kazanabilecek miyim onu bile bilmiyorum. Şu anlık HTML ve CSS biliyorum ama her insanın her kaynaktan öğrenebileceği kadar biliyorum. Örneklere bakıyorum ama anlamayıp, yapamadıkça umudum kendimden daha fazla kesiliyor. JavaScript derslerine başlamıştım neredeyse 1/5ini bitirdim ama gittikçe daha zor ve karmaşık hal alıyor. Onlara da aklım yatmadıkça iyice kendimden ümidi kesiyorum. Daha bunun PHP, XML, SQLi var peki bunlarda ne yapacağım diye soruyorum kendime. Daha bunda bile zorlanırken onlarda ne yapacağım Allah bilir. İşin özü artık kendimden çokça ümidi kesmeye başladım. Aklımı karıştıran, mantığını, çalışma prensibini anlayamadığım her kod satırında acaba ben salak mıyım diye kendime soruyorum. Ne olacağı hakkında fikrim yok. Kendimi geliştirmek istiyorum fakat anlamadığım yerleri sorabilecek hocalarım bile yok. O yüzden yavaş yavaş motivem düşmeye başladı. Önerileriniz neler?

Son düzenleyen: Moderatör:
Süreci o kadar büyütmene gerek yok. Ben 2-3 yıldır bu işi yapıyordum hiç bir zaman "işler çok zorlaştı ya ne yapacağım" demedim. Çünkü bunu yapmak isteyen benim ve ahkam keseceğim kimse yok. SQL, XML falan oturup öğrenilecek şeyler değil (Kısa vadede). Web programlamada çok ilerlemedikten sonra SQL sorgularını internetten kopyalasan da aynı şey, XML dediğin zaten benim gözümde dil bile değil. Aklını karıştıran şey varsa, özellikle programlama mantığında sıkıntıların varsa dilden önce algoritma yapılarına çalış. Bir de son olarak para kazanma meselesini sıkıntı etme, benim gibi üşengeç biri bile sırf harçlık çıkarmak için yüzlerce dolar kazandıysa siz çok daha fazlasını kazanırsınız.

Anlamadigin bir ornek oldugunda bunu neden anlamadigini bilmen gerek.
1) Syntax mi yabanci geliyor? -> Dili tam bilmiyorsun.
2) Kullanilan yaklasim mi anlasilmiyor? Object Oriented, Event-Driven, Functional, Reactive vs. -> Paradigmaya tam hakim degilsin.
3) Hepsini anliyorsun da neden orada onu yaptigini mi anlamiyorsun? -> Algoritma/DS bilgisi eksik.
4) Internette tonlarca spagetti kod var. Belki de anlasilmamasinin sebebi kodun kotu olmasidir.

"Ben salak miyim" diye dusunmene gerek yok, 10 kusur senedir sektordeyim suzme salak insanlar da bir seyler yazabiliyor. Online tonlarca kaynak var. Sen de oylesin ve basarirsin diye demiyorum, salaklik bile bahane olamaz demeye calisiyorum.

Adim adim, yavas yavas, sindire sindire calis. Neyi neden yapamadigini analiz et. Bu dedigim programlama ile ilgili degil, Fen Bilgisi calisirken de gecerli. Yanlisindan bir sey ogrenemediysen bosa yanlis yapmissin demektir.

Yine online ortamlarda yardimci olmaya calisan insanlar var, kodun anlamadigin kismini ( hepsini degil ) paylasip "Surada neden boyle yapmis?" dersen sana yardimci olmaya calisan birileri kesin cikar.

Süreci o kadar büyütmene gerek yok. Ben 2-3 yıldır bu işi yapıyordum hiçbir zaman "işler çok zorlaştı ya ne yapacağım" demedim. Çünkü bunu yapmak isteyen benim ve ahkam keseceğim kimse yok. SQL, XML falan oturup öğrenilecek şeyler değil (kısa vadede). Web programlamada çok ilerlemedikten sonra SQL sorgularını internetten kopyalasan da aynı şey, XML dediğin zaten benim gözümde dil bile değil. Aklını karıştıran şey varsa, özellikle programlama mantığında sıkıntıların varsa dilden önce algoritma yapılarına çalış. Bir de son olarak para kazanma meselesini sıkıntı etme, benim gibi üşengeç biri bile sırf harçlık çıkarmak için yüzlerce dolar kazandıysa siz çok daha fazlasını kazanırsınız.

Aslında motivasyonumu kaybettiren asıl etken kodları anlamamam değil; YouTube'da vs. insanlar çok güzel örnekler yapıyor ama ben onları kendim uygulamaya çalışıp çalışmayınca karamsarlığa kapılıyorum.
Anlamadigin bir ornek oldugunda bunu neden anlamadigini bilmen gerek.
1) syntax mi yabanci geliyor? -> dili tam bilmiyorsun.
2) kullanilan yaklasim mi anlasilmiyor? Object oriented, Event-driven, functional, reactive vs. -> paradigmaya tam hakim degilsin.
3) hepsini anliyorsun da neden orada onu yaptigini mi anlamiyorsun? -> Algoritma/DS bilgisi eksik.
4) ınternette tonlarca spagetti kod var. Belki de anlasilmamasinin sebebi kodun kotu olmasidir.

"Ben salak miyim" diye dusunmene gerek yok, 10 kusur senedir sektordeyim suzme salak insanlar da bir seyler yazabiliyor. Online tonlarca kaynak var. Sen de oylesin ve basarirsin diye demiyorum, salaklik bile bahane olamaz demeye calisiyorum.

Adim adim, yavas yavas, sindire sindire calis. Neyi neden yapamadigini analiz et. Bu dedigim programlama ile ilgili degil, fen bilgisi calisirken de gecerli. Yanlisindan bir şey ogrenemediysen bosa yanlış yapmissin demektir.

Yine Online ortamlarda yardimci olmaya calisan insanlar var, kodun anlamadigin kismini ( hepsini degil ) paylasip "surada neden boyle yapmis?" dersen sana yardimci olmaya calisan birileri kesin cikar.

Anladım, teşekkürler. Genellikle örnekleri yapamadığım zaman moralim bozuluyor. O da aynı kodların ne işe yaradığını biliyor ben de ama o çok güzel örnekler çıkarırken ben yapamıyorum. Yani ikimizin elinde aynı lego parçaları olsun. Sen o lego parçalarından düşünerek araba yapabilirken ben sadece seni taklit etmeye çalışıyorum gibi ve taklit etmeme rağmen yapamadığımda daha da motivasyonum düşüyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı