Python Gelişememek neden olur?

Daha fazla  
Temelleri, fonksiyonları, sınıfları ve bazı modülleri öğrendim ve çoğunda basit projeler geliştirdim ama artık kendimi geliştiremiyorum. Yeni modüller deniyorum ama kafam çok karışıyor projelerin neredeyse her satırını başka bir yerden bakmak zorunda kalıyorum. Zor geldiği içinde öğrenesim gelmiyor. Nasıl devam edebilirim?

Temelleri, fonksiyonları, sınıfları ve bazı modülleri öğrendim ve çoğunda basit projeler geliştirdim ama artık kendimi geliştiremiyorum. Yeni modüller deniyorum ama kafam çok karışıyor projelerin neredeyse her satırını başka bir yerden bakmak zorunda kalıyorum. Zor geldiği içinde öğrenesim gelmiyor. Nasıl devam edebilirim?

Programlama derya deniz bitmeyen bir şey. Bir proje bitirdikten sonra yenısını yaparken yenı yenı seyler ogrenıyorsunuz. Buradakı sıkıntı bilgi eksikliğidir basit projeler yapsanızda pratik yapmaya yeni şeyler öğrenmeye devam etmelisiniz. Basitten zor projeye gecmekte dogru değil. Zorlandıgın yerde başka kaynaklara bakıp yapabilirsin bir yandanda öğrenmiş olursun bu yanlış bir şey değil. Sen öğrenmek için projeler geliştirmeye devam et daha juniorsün bunların olması gayet doğal.

dostum zaten isteğin olmadığı için gelişemiyorsun. Kusura bakma ama yazılım bu yani gelişmek istiyorsan sevmen ve hedef koyman lazım.

Çünkü programlama mantığı bilmiyorsun. Sadece syntax, rule öğrenip geçtin. Algoritma bilmiyorsun, neyi nasıl yapman gerektiğini bilmiyorsun. Fikir üretme aşamasında tıkanıyorsun kısaca. Algoritma ve veri yapıları öğren. Bu ikisini öğrendikten sonra temel şeylere dair bir fikrin olacak. Sonrasında bir proje tipi seç kendine ve kafanda kurduğun mantığı oluşturmak için ne gerekiyorsa araştır. Login mantığı yazıyorsan, veri tabanından nasıl data çekersini arat mesela. Vs vs.

projelerin neredeyse her satırını başka bir yerden bakmak zorunda kalıyorum.

Boyundan buyuk projelere kalkisiyorsun demektir bu. Aslinda bu cok da kotu bir sey degil, ogretici olur ama ayni zamanda biraz heves kirici da olabilir senin hissettigin gibi.

Diyelim ki bir noktaya takildin ve bir yerlerden baktin yazdin. Sonra onu ogreniyor musun yoksa ayni sey tekrar karsina cikinca tekrar mi bakiyorsun?

Eger tekrar bakiyorsan ogrenme metodun problemli. Papaganin konusma ogrenmesi gibi bir sey bu. Metodolojini degistirmeli, anlayarak ve yavas yavas ilerlemelisin. Bu isi hakkiyla yapmak uzun emek isteyen bir sey, yillar sonra bile yeni bir seyler ogrenirsin. Beklentini ve enerjini ona gore ayarlamalisin. Eger bu ise adim atmaya calisanlarin %90'inin yaptigi gibi video egitim serilerinde gordugu kodlari yazip "ogrendim" diyenlerdensen bu malesef papagan ogrenme metodu oluyor.

Bir de mesela siniflari ogrendim diyorsun. Bilmem ne kursunda nasil Python ile class olusturacagini ogrenince ogrenmis olmuyorsun ki. Zaten 3-4 tane keyword var. Neden class'a ihtiyac oldugunu, hangi probleme cozum getirdigini, nerede class kullanmaya ve bunu nasil tasarlayacagina nasil karar verecegini bilmen gerekiyor. Bunu bir defa ogrenince OOP destekleyen her dilde class yazarsin. Python da class ve self dersin, Java da private class ve this dersin, Kotlin de internal class dersin Go'da struct dersin, hepsi ayni sey (neredeyse).

Bu yuzden once temel -> sonra dil.

Gelişemiyor musun yoksa geliştiğini mi hissetmiyorsun? Başka yerlerden bakmak problem değil, neye baktığın önemli. Modüllerin dokümantasyonları falansa hiçbir problem yok, elinin altında olsunlar ve ihtiyaç duydukça oku zaten ezberlemen gerekmiyor. Önemli olan bir sorunla karşılaştığında onu çözmek için nereye bakacağını, bir özellik eklerken neyi kullanacağını bilmen. Ayrıntılar her zaman ulaşılabilir. Tekrar tekrar bu şekilde kullanarak, gerektiğinde okuyarak kafana kazıyacaksın zaten.

Baktığın şeyler hazır kodlarsa burası biraz daha ince bir nokta. Kodu kopyala yapıştır mı yapıyorsun yoksa satır satır, fonksiyon fonksiyon ne yaptığından haberdar mısın? Atıyorum 1 ay önce bu şekilde yazdığın bir projeyi şimdi tekrar yazman gerekse bu sefer geçmişte kullandığın kodlara ihtiyaç olmadan yazabilir misin? Cevabın evet ise hiçbir problem yok, öğrenmenin doğal akışıdır bu. Eğer cevabın hayır ise temellere tekrardan dönmeli ve eksiklerini kapatmalısın. Bir konuyu öğrendim diyerek geçmek kolaydır, gerekirse başka kaynaklardan tekrar öğrenmeye çalış.

Birçok kişi temel konseptleri öğrenirken acele ediyor. Bazılarının hızlıca iş bulmaya ihtiyacı var ama maalesef o iş o kadar basit değil. Bazıları da biliyorum demek için öğreniyor ve bu da son derece manasız. Eğer bunlardan değilsen acele etme. Kod yazmak kolay iş, sen asıl temellere odaklan.

Arkadaşların dediği gibi programlama mantığını bilmiyorsan, algoritma bilmiyorsan aşırı zor olur. Bundan ilave ders öğrenir gibi yazılım öğrenilmez. Deneme yaparak öğrenmen gerek ilk önce hesap makinesi gibi temel projeler yapmayı dene sonra libraryler ile çalışmaya başlarsın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı