Şu an bir Pro AI denemedim. Mali müşavir arkadaşım, Mali rapor ve analizler açısından GPT'den aşırı memnun. Özellikler çok hızlı rapor hazırlaması ve aynı veriden farklı rapor üretmesinden dolayı.
Free olarak DeepSeek'den memnunum. Özellikle daha fazla token vermesi ve son dönemdeki AI Studio'da çok erken başlayan amnezi sorunlarına göre daha iyi. Ve Python kodları da daha modern gibi ama iletişim sorunları var. Kod yazma ve iletişim şekli için belirttiğin standartları genelde umursamadan uzun ve ekranda "thinking" yapıyor. Claude da fena değil ama Token'ı az. Ama güzel.
Ben "mini ERP" mantığında bir şeyler yapma düşüncesindeyim. Resmi muhasebesi olmayan ama analizler konusunda oldukça iyi olduğumu düşünüyorum. Ufak lan (GUI - PyQt5) tarayıcısı filan yaptırdım. Oldukça hoş sonuçlar da aldım.
Gemini veya herhangi biri için deneme süresini kullanıp, 30. gün iptal ettirme konusunda kişisel olarak emin olamıyorum.
YouTube veya herhangi bir yerde çok konuşulan "kod bilmeden program yazdırabilirsiniz" bu söz oldukça komik. Gerçek kısmı olsa da büyük bir yalan aslında. Ben kod konusunda iyi değilim ama dB yapısında - rapor analiz konusunda kendimi oldukça iyi olduğumu düşünüyorum. Birçok YouTuber'ın "ben bunu yapıp sattım - şu parayı kazandım" cümlesi ile yaptığını iddia ettiği projelerin ekrandaki eksik kısımlarını kolaylıkla tespit edebiliyorum. Çünkü analiz için gereken veri alanı hazırladığı kısımda yok. Son noktada gösteriyor. Doğal diyebilirsin ama "
tüm adımları sizlerle paylaşıyorum" diyen biri yalan söylüyor sonuçda.
Bir programın ve projenin tüm adımlarını bilmeyen ve yazılan kodları - bağlantıları bilmeyen biri bunu yapamaz. Yapay Zeka'nın da düşünebileceği kısımlar sınırlı. Basit bir örnek "
kullanıcı rollerine göre menü'leri admin yetkilendirecek... (diğer modüller sonrasında). Şimdi dB yapısını listele" dediğimde bakıyorum menü tablosu eksik. Veya rol tanımları eksik, stok tipleri alanı eksik.
Yapay zeka ile iletişim kurmak - bir proje yaptırabilmek için, tüm adımlara hakimiyet gerekiyor.
Localde (A6000 VGA bile olsa) çalışacak herhangi bir model, Online bir modelin iletişimine sahip değil. Kodlama konusunda iyi isen, local'dekiler ile gerçekten güzel işler yapabilirsin. Notebook'da çalışacak bir local AI ile, cafe de Park'da pilin yetti kadar her yerde kodlamaya devam edebilirsin.
Ama tabii ki H200'de kullansan bağlam kaybı 512 GB'lık RAM de bile (genelde) 5. promptdan itibaren başlıyor. Bazen daha kısa da olabiliyor, çalışmana göre daha geç de olabiliyor.
Ama şunu söyleyebilirim. AI'ler cidden kodlama veya otomasyonu, araştırma yapabilmeyi çok üst seviyelere taşır. Bir tarihçi olsam veya istatistikçi, tüm kitapları PDF olarak locale import edip her türlü analizi yaptırabilirsin.
PDF'leri bulmak zor ise de, el tipi kaliteli bir scanner ile, elde edemeyeceğin kitapda olmaz.