General Mobile ETab 5 hangi root kullanılmalı?

Benzer olayı ben yaşadım. Cihaz eskiyse 1-2 sürüm sonrasını kullanabiliyor ama daha üstü ağır geliyor haberiniz olsun. Samsung Galaxy Trend Plus telefon vardı. Android 4'tü. Uygulama desteği falan daha iyi olsun diye Android 7 Custom ROM buldum onu yükledim, nasıl kasıyordu anlatamam. Her tıklamada kasıyordu.

Yani demek istediğim, cihazı zorlamayın. Tamam uygulama desteği daha iyi oluyor ama performans da gözle görülür oranda düşüyor. O dediğim telefonu sonra Android 6'ya düşürdüm. Fena değildi ama bu sefer de şarjı çabuk bitiyordu. En kısa sürede Android 4'e düşeceğim.

Android 7'de kasmasının sebebi cihazın zorlanması değil Developer'ın yetersizliği. (bilgilendirme) :D. S3 miniye Android 14 bile yaptılar ekstra kasmıyor.

TWRP yükseltme dedikleri 3.X ve üzeri sürüm kullanmaları, Android 7, 3.0.2.4 sürümü ile de kurulur ama uygun dosyayı normalde yorucu olurdu, benim kullandığım dosyayı bırakırım alta.

Cihaz rootlu mu? Eğer öyle ise bilgisayar olmadan da TWRP kurulabiliyor, bilgisayar olmadan çok fazla kez kurmuştum pandemide.

Anladım hocam, tamamdır bende şimdi baktım benim tablette ki TWRP yüklüymüş ama 2 küsür sürüm geçiyor. Onu yükseltmekten bahsediyorlarmış. Birde son oalrak Android yüklemesinden önce bir yedekleme alınıyor TWRP içersinde bu yedeklemeyi nereye alıyor cihazın kendi hafızaya mı yoksa USB belleğemi acaba ?

@gemiciadam attığım TWRP'lerden birini kurmanız yeterli. Yedekler tabletin kendi depolamasına kayıt ediliyor, TWRP > backups klasöründe yedeğinizi bulabilirsiniz.
Kurulumu yaptım açılış uzun sürüyor diyordu sizin attığınız 7.1.2 yükledim. Bu yazılımlarda güvenlik sorunu olmaz değil mi ? Birde Sim kart soruyor sanırım.

Android 7'de kasmasının sebebi cihazın zorlanması değil Developer'ın yetersizliği. (bilgilendirme) :D. S3 miniye Android 14 bile yaptılar ekstra kasmıyor.
Sadece o telefon için demedim. Yıllardır bu custom romlarla ilgileniyorum. Edindiğim deneyim bu şekilde. Her üst sürüm bir öncekinden daima daha ağırdır. İstediği kadar optimize edilsin cihazın rami, işlemcisi, dahili depolaması belli. Üst düzey maceraya atılmaya gerek yok. S3 mini'ye android 14 yükleyip kullananlara bir sormak lazım birini aramaya çalışınca kaç saniyede tepki veriyor, ram doluyor mu, pil önceki roma göre daha mı iyi yoksa eriyip gidiyor mu vb.

Mesela bende Redmi 5A da vardı. Sayısız çeşit çeşit rom denedim. 2-2,5 yıl paso rom denemişimdir cihazda. Bir rom en fazla bir ay falan duruyordu sonra gene değiştiriyordum. Firmware gereği minimum android 9 yapabiliyorduk. Ama 10 vardı, 11 vardı hatta cihazı satmadan önce 12 bile çıkmıştı. En verimli çalıştığı romlar hep 9-10 sürümleriydi. Zaten satarken de android 9 bıraktım diye hatırlıyorum. Daha üste çıktıkça sorunlar başlıyordu.

Sadece o telefon için demedim. Yıllardır bu Custom ROM'larla ilgileniyorum. Edindiğim deneyim bu şekilde. Her üst sürüm bir öncekinden daima daha ağırdır. İstediği kadar optimize edilsin cihazın RAM'i, işlemcisi, dahili depolaması belli. Üst düzey maceraya atılmaya gerek yok. S3 Mini'ye Android 14 yükleyip kullananlara bir sormak lazım birini aramaya çalışınca kaç saniyede tepki veriyor, RAM doluyor mu, pil önceki roma göre daha mı iyi yoksa eriyip gidiyor mu vb.

Mesela bende Redmi 5A da vardı. Sayısız çeşit çeşit ROM denedim. 2-2, 5 yıl paso ROM denemişimdir cihazda. Bir ROM en fazla bir ay falan duruyordu sonra gene değiştiriyordum. Firmware gereği minimum Android 9 yapabiliyorduk. Ama 10 vardı, 11 vardı hatta cihazı satmadan önce 12 bile çıkmıştı. En verimli çalıştığı ROM'lar hep 9-10 sürümleriydi. Zaten satarken de Android 9 bıraktım diye hatırlıyorum. Daha üste çıktıkça sorunlar başlıyordu.

Stock ROM'un RAM yiyen gereksiz uygulamalarıyla olan hali, saf Android 11-12 Custom ROM'un tertemiz halinden iyi olmayabiliyor. Dediğim gibi geliştiriciyle alakalı. Eğer dediğiniz olsaydı 5 sene boyunca 5 iOS sürümü alan IPhone'lar hala mükemmel çalışmazdı. Siz ROM'larla ilgileniyorsunuz. Ben hem ROM'larla ilgileniyorum hem de ceng okuyorum. Kibirvari algılamayın sadece bir yanlışı düzeltmek istedim :D

Stock ROM'un RAM yiyen gereksiz uygulamalarıyla olan hali, saf Android 11-12 Custom ROM'un tertemiz halinden iyi olmayabiliyor. Dediğim gibi geliştiriciyle alakalı. Eğer dediğiniz olsaydı 5 sene boyunca 5 iOS sürümü alan IPhone'lar hala mükemmel çalışmazdı. Siz ROM'larla ilgileniyorsunuz. Ben hem ROM'larla ilgileniyorum hem de ceng okuyorum. Kibirvari algılamayın sadece bir yanlışı düzeltmek istedim :D
Yok yanlış anlamadım da deneyimlerimi aktarmak istedim. Eski cihazlardan çok çektim ve çekmeye de devam ediyorum çünkü. Şu an bile elimdeki ana telefon Honor 7C. Bootloader kilidi açılmadığından ne rom deneyebiliyorsun ne root, twrp falan. En azından root yap privapp içindeki google uygulamaları sil de microg kur, hafiflesin pili daha iyi dayansın yok... Universal android debloater yaptım mecbur.

Bu arada ios güncelleme karşılaştırması bence pek doğru sayılmaz. O kadar maliyeti olan avuç kadar cihazın içine bir zahmet sonraki 4-5 güncellemenin gereksinimi kadar donanım koysunlar. Ne de olsa custom rom olayları falan yok önüne ne koyulursa kabul etmek zorundasın. Ayrıca üst sürümün alt sürümünden ağır olduğunu da kabul etmek gerekir. Windows 7, Windows Xp'den ağırdı. Windows 10, 7'den ağırdı. Windows 11, 10'dan ağır. Android 5, 4'ten ağırdı. 6, 5'ten ağırdı. Aynı şey her işletim sistemi için geçerli sonuçta.

Son düzenleme:
Yok yanlış anlamadım da deneyimlerimi aktarmak istedim. Eski cihazlardan çok çektim ve çekmeye de devam ediyorum çünkü. Şu an bile elimdeki ana telefon Honor 7C. Bootloader kilidi açılmadığından ne ROM deneyebiliyorsun ne root, TWRP falan. En azından root yap privapp içindeki Google uygulamaları sil de MicroG kur, hafiflesin pili daha iyi dayansın yok... Universal Android debloater yaptım mecbur.

Bu arada iOS güncelleme karşılaştırması bence pek doğru sayılmaz. O kadar maliyeti olan avuç kadar cihazın içine bir zahmet sonraki 4-5 güncellemenin gereksinimi kadar donanım koysunlar. Ne de olsa Custom ROM olayları falan yok önüne ne koyulursa kabul etmek zorundasın. Ayrıca üst sürümün alt sürümünden ağır olduğunu da kabul etmek gerekir. Windows 7, Windows XP'den ağırdı. Windows 10, 7'den ağırdı. Windows 11, 10'dan ağır. Android 5, 4'ten ağırdı. 6, 5'ten ağırdı. Aynı şey her işletim sistemi için geçerli sonuçta.

Vallahi ben iPhone 7 kullanıyorum şu an ve iOS 15 sürümündeyim. Herhalde iOS 10 ile geldi. 8 senelik telefon. AnTuTu puanı bile çöp. Ama adamlar yazılımı o kadar iyi yapmış ki akıyor telefon. Dediğiniz doğru tabii ki üst sürümlerde daha fazla özellik daha fazla data vs elbette daha ağırdır ama doğru yazılımla her şey tersine dönebiliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı