GepRC MARK4 225mm 5 inç FPV Drone gövdesi - İlk bakış

FPV bir drone toplama macerası içindeyim. Birkaç aleti ve ekipmanı tamamladıktan sonra, parçaları tek tek almaya başladım, ilk aldığım parça da frame oldu.

20210115_174528.jpg


Frame, doğru frame seçimi önemli zira tüm sisteminizi frame üstüne kuruyorsunuz. Bunun yanında ilk kez bir FPV drone topluyorsanız, framede pahalıya kaçmamak da önemli. Zira ilk zamanlarda çok kaza yapılıyor ve hor kullanılıyor. Haliyle pahalı bir gövdenin kırılmasını istemezsiniz.

Bu nedenle yeni başlayanlar için uygun ama sağlam frameler öne çıkıyor. Ben de bu kriterlere uygun frameleri araştırmaya başladım. İlk başta Martian II ve IV arasında gidiyordum. Ancak GepRC MARK4 gövdeyi gördüm. Oldukça hafif ve daha sağlam, güzel görünüyordu. Uygundu da:



Aliexpress'ten indirim ile 200 TL'nin altına aldım. Aldığım satıcı ürünü ertesi gün kargoladı ve 2 haftada Çin'den adresime geldi. Ürün standart bir kutunun içinde, demonte olarak geliyor:

20210115_140812.jpg


Ürünün içinden çıkan klavuz ile montajı kolayca yapılabiliyor. Vida paketlerinde isimlendirme olmadığı için zorlanabilirsiniz, bu nedenle vidalara aşinalık ya da sağlam bir göz önemli. Vidalar yıldız değil alyan, bu nedenle standart bir tornavida işe yaramayabilir.

Framein montajını kolayca yaptım. Karbonfiber parçalarda herhangi bir imalat kusuru yoktu, sağlamlardı. Ayrıca her vida, plastik ve kolondan birer tane fazla göndermişler. Üst kapağı tutan vidalardan ise üç tane fazladan var.

Bu gayet güzel bir durum, zira kaybolacak bir vida sizin tüm uçuşunuzu mahvedebilir. Ayrıca şimdilik nasıl bir şey olduğunu görmek için üstün körü montajını yaptım. Ancak asıl montajda thread locker kullanmak gerekli, vidalar için. Uçuş sırasında vidalardan birinin gevşemesini kimse istemez.

Montajdan sonra gövde böyle görünüyor:

20210115_174457.jpg


20210115_174509.jpg


Drone gövdesi genel olarak derli ve toplu, tasarım açısından da güzel. Ağırlığı bu fiyata ve sağlamlığa göre gerçekten düşük, sadece 102 gr.

Gövdenin beğendiğim özelliklerinden ilki, üst vidaların gövdeye gömülü olarak yerleşmesi. Yani herhangi bir vida çıkıntısı olmuyor. Bu, özellikle pil için çok önemli. Hem pilin gövdeye daha iyi tutunmasını sağlıyor, çıkıntı olmadığı için. Hem de çarpmalar esnasında, pile zarar gelmiyor, çıkıntılar olmadığı için.

20210115_234756.jpg


Üst gövde için kaydırmaz kauçuğun gelmesi ve dört tane kolun altına koymak için dört süngerin gelmesi de ayrı bir güzellik.

Diğer sevdiğim bir özellik, FPV kamera aparatının değiştirilebilir olması. Özellikle uygun fiyatlı gövdelerde bu kısım gövdeye sabit oluyor. Kırıldığı zaman ise gövdeyi değiştirmeniz gerekiyor. Burada ise gövdeden ayrı, üstelik vidasız tutturuluyor. Yani herhangi bir önden çarpma durumunda o braketler kırılırsa, hemen değiştirebilirsiniz.

20210115_174733.jpg


Bir diğer sevdiğim özellik ise, framein arka tarafında antenler için, özellikle de FPV anten için deliklerin bırakılmış olması. Bu da hayatı kolaylaştıran özelliklerden.

20210115_234737.jpg


Gövdeye 30.5x30.5 mm ya da 20x20 mm uçuş kontrol kartlarını ve ECS'leri takabiliyorsunuz. Yine kontrol kartını gövdenin ortasına ya da arkasına konumlandırabiliyorsunuz.

Genel olarak beğendiğim bir gövde oldu. Fiyatına göre sundukları gerçekten güzel. Şu an tam Drone'u toplamadığım için uçuş performansı hakkında konuşamıyorum ama ilk izlenimlerim, başarılı olduğu yönünde.

20210115_234729.jpg


Okuduğunuz için teşekkürler. :)
 
Son düzenleme:
Motor siparişlerini de verdim. 2450 KV'lik XING E 2207 motorları tercih ettim. Aslında XING 2207 tercih edecektim ancak fiyat farkı fazlaydı.


Kontrol kartı ve ECS siperişinden sonra %60 bitmiş olacak. Elimden geldiğince burada paylaşmaya çalışacağım süreci. :)

Gayet başarılı olmuş hocam.

Teşekkürler. :)
 
Mark 4 Turkiye'de en cok kullanilan ve erisim imkani frame'lerden biri gordugum kadari ile. Yanlis anlamayin ama Karbon kalitesi en kotu frame'lerden biri bana gore. Belki de benim daha farkli model ve frame'lere ulasma imkanim olmasindan dolayi bir turlu alisamadim bu frame'e olan ilgiye. Imkaniniz olursa Freestyle ucuslar icin Armattan urunlerine bakin

Ayrica XING motorlardan siddetle uzak durmanizi tavsiye ederim, Bell sorunlari cok fazla gerceklesiyor ve PID tuning sirasinda baya zorluyor. Motor konusunda da Brotherhobby ya da Tmotor her zaman saglam kaziktir (esegi baglamak anlaminda)
 
@flayzeraynx Mesajınızı geç gördüm biraz, bildirim gelmemiş nedense.

Şahsen Mark 4'ü kullananı pek görmedim pek. Genelde Martian II ya da IV revaçta oluyor. Almadan önce Mark 4'ün incelemelerine ve sağlamlık testlerine bakmıştım, fiyatına göre gayet başarılıydı. Gövde yapısı, ağırlığı ve fiyatı, fiyatına göre sundukları ile iyi bir gövde olarak çıktı karşıma.

XING-E motor da yine aynı özellikler ile çıktı karşıma. Normalde XING motorlarda titanyum şaft bulunurken, XING-E motorlarda güçlendirilmiş çelik şaft kullanılıyor. Açıkçası bu iyattaki birçok üründe bell ve mıknatıs sorunları görülebiliyor. Ancak XING gördüğüm kadarıyla diğer marka/modellere göre daha çok tercih ediliyor.

Aslında hem frame hem de motor için daya iyi alternatifler var. Ancak ikisi için de başlangıçta fazla yükseklere çıkılmaması gerektiğini düşünüyorum. Zira önceden Drone toplamış birisi olsam bile ilk kez FPV kategorisine giriyorum ve farklı dinamikleri var gibi. Dolayısıyla ne çok vasat ve ucuz parçalar içeren, ne de kıyamayacağım derecede pahalı parçalar içeren bir build yapmak istemedim.

Ancak bundan sonraki FPV buildimde tavsiyelerinizi dikkate alacağım. :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı