Gerçek veya sahte 1ms tepkime süresi nasıl anlaşılır?

Sahte veya gerçek diye bir şey yok. İki farklı tür var sadece. Şu mesajımda açıklamıştım:
Devam etmeden önce GtG ile MPRT arasındaki farkı bilmenizde fayda var. GtG bir pikselin bir gri tonundan, sonraki gri tonuna geçerken harcadığı süredir. Yani gerçek bir değerdir. Fakat MPRT bir pikselin ne kadar süre boyunca görünülebilir olduğunu belirten sanal bir değerdir. Yani 1 ms MPRT diye belirtilen ürünün GtG değeri çok daha fazla olabilir.
Temel fark bu. MPRT değerini bildiğiniz ama GtG değerini bilmediğiniz monitörleri Display Ninja gibi yerlerde aratarak bulabilirsiniz.

Sahte 1ms diye bir şey yoktur.

1ms GtG vardır (Pikselin Griden tekrar griye geçiş süresi. Ghosting vs. olur mu gibi şeylwr için daha etkili, 1. öncelik buna bakmak.)

1ms MPRT vardır ( Moving Picture Response Time. IPS ve VA panelli monitörlerde genelde bu yazılır, sitelerine girip bakmak gerekir.
Bu da gecikmedir ama 1ms MPRT olup GtG'si yüksek monitörĺerde ghosting olacaktır. Yine de sahte diyemeyiz)

Bir de bazı Acer monitörlerdeki VRB, diğer monitörlerdeki adı değişebilen Smart response vs. gibi özelliklerle bu sürelere çıkan monitörler vardır.

Bunlar bir ayarı etkinleştirilerek açılır ve renk kalitesinden, Freesync'den feragat ettirip üstünw stabiliteyi bozabilirler (Flickering oluşması gibi).

Bunlar size düşük ms'yi sağlasa da götürüsünden dolayı açacağınız sanmıyorum. Yine de alternatif.

Sahte 1ms diye bir şey yoktur.

1ms gtg vardır (pikselin griden tekrar griye geçiş süresi. Ghosting vs. olur mu gibi şeylwr için daha etkili, 1. öncelik buna bakmak.)

1ms mprt vardır ( moving picture response time. IPS ve VA panelli monitörlerde genelde bu yazılır, sitelerine girip bakmak gerekir.
Bu da gecikmedir ama 1ms mprt olup Gtg'si yüksek monitörĺerde ghosting olacaktır. Yine de sahte diyemeyiz)

Bir de bazı Acer monitörlerdeki vrb, diğer monitörlerdeki adı değişebilen Smart response vs. gibi özelliklerle bu sürelere çıkan monitörler vardır.

Bunlar bir ayarı etkinleştirilerek açılır ve renk kalitesinden, FreeSync'den feragat ettirip üstünw stabiliteyi bozabilirler (flickering oluşması gibi).

Bunlar size düşük Ms'yi sağlasa da götürüsünden dolayı açacağınız sanmıyorum. Yine de alternatif.

Pekala, anladığım kadarıyla monitör alırken ilk bakmam gereken tür GTG olacak, ama mprt de sanal değer olmasına rağmen kötü olmadığını anlıyorum doğru mudur?

@obeeee evet.

1ms olan monitorlerin cogu MPRT 1ms GtG 4ms olur.
Bunlar da iyidir ama GtG 1ms kadar değil.

Ama monitor seciminde panel tipinden, renk derinliginden onemli degil bence.
Mesela bunu alıcam bunun üstünden konuşalım AOC 23.8" 24G2U 144Hz 1ms 2xHDMI DP FHD IPS Freesync Gaming Monitör | ITOPYA
Sahte veya gerçek diye bir şey yok. İki farklı tür var sadece. Şu mesajımda açıklamıştım:

Temel fark bu. Mprt değerini bildiğiniz ama GTG değerini bilmediğiniz monitörleri Display Ninja gibi yerlerde aratarak bulabilirsiniz.

Yardımın için çok teşekkür ederim dostum.

24G2U'yu kullanıyorum. Bu modelin panel üreticisi Panda, 7.5 ms GtG değeri olduğunu söylüyor. Ama monitördeki overdrive ayarını medium veya strong yaptığımızda 4.89 ms - 5 ms arasına düşüyor tepkime süresi. Arkadaşı AOC C24G1 (VA Panel) olandan daha hızlı.

144 Hz için en iyi overdrive seçeneği strong, bu şekilde 4.89ms'ye düşüyor.

Alacaksanız direk Amazon.com.tr'nin kendisinin sattığı şu linkten alın derim. Diğer yerlerden daha uygun ve ileride de garanti konusunda kafanız rahat olur.

AOC 24G2U - Amazon.com.tr - 1737 TL

24G2U'yu kullanıyorum. Bu modelin panel üreticisi panda, 7.5 ms gtg değeri olduğunu söylüyor. Ama monitördeki OverDrive ayarını medium veya strong yaptığımızda 4.89 ms - 5 ms arasına düşüyor tepkime süresi. Arkadaşı AOC C24G1 (VA panel) olandan daha hızlı.

144 Hz için en iyi OverDrive seçeneği strong, bu şekilde 4.89MS'ye düşüyor.

Peki bu 5ms i gözle görebilmek hissedebilmek mümkün mü? Performans a bir zararı oluyor mu?

Ben çok uzun süre CS:GO oynadım TN panelde. TN panellerin tepkime süreleri diğerlerine göre daha iyi. Sonrasında AOC C24G1 aldım VA panel. Bunda rahatsız olduğum bir durum oluşmadı. Ondan sonra da AOC 24G2U'ya geçtim yani söz konusu monitöre, IPS panel. Ve bu C24G1'den daha hızlı bir monitör. Dediğiniz tepkimenin performansa herhangi bir etkisi yok, sadece çok üst düzey, profesyonel bir şekilde oynuyorsanız ve daha önce hep TN panele baktıysanız fark edebilirsiniz ama bu monitörde onun bile fazla fark edilmediği yapılan incelemelerde belirtilmiş, ben de onaylayabilirim bunu. Yani e-Spor ile uğraşmayacaksanız günlük oyun, film-dizi, araştırma vb. her şey için biçilmiş kaftan bu monitör.

Apex ve CS:GO oynuyorum bu monitörde öyle düşünün.

Tek problem bu monitördeki panellerin piyango olması. Çok uzun süredir övülen ve kullanılan bir monitör ama daha önce panelinde sıkıntılar yaşanmış. Böyle bir durum olmazsa monitörü çok seversiniz, onu belirteyim dedim. Gerçi her markanın monitöründe sıkıntılar olabiliyor, o da bariz bir gerçek. Alacaksanız her ihtimale karşı başta Amazon.com.tr olmak üzere Sinerji, QP Bilişim gibi yerleri tercih edin.

Eskiden IPS paneller diğerlerine göre oldukça yavaştı. Artık diğer panellere yetiştiler hatta VA panel olan C24G1'i bile geçti tepkimede.

Aldığınız monitörün panelinde problem olmazsa hayır, o farkı çok görmezsiniz. İleri düzey oyuncuysanız görebilme ihtimaliniz var. Ben de bu tepkime süresine takılarak ve endişe ederek almıştım, o kadar dert edilecek bir durum yokmuş.

Burada da tepkime sürelerinin karşılaştırma videosu var,

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben çok uzun süre CS:GO oynadım TN panelde. TN panellerin tepkime süreleri diğerlerine göre daha iyi. Sonrasında AOC C24G1 aldım VA panel. Bunda rahatsız olduğum bir durum oluşmadı. Ondan sonra da AOC 24G2U'ya geçtim yani söz konusu monitöre, IPS panel. Ve bu C24G1'den daha hızlı bir monitör. Dediğiniz tepkimenin performansa herhangi bir etkisi yok, sadece çok üst düzey, profesyonel bir şekilde oynuyorsanız ve daha önce hep TN panele baktıysanız fark edebilirsiniz ama bu monitörde onun bile fazla fark edilmediği yapılan incelemelerde belirtilmiş, ben de onaylayabilirim bunu. Yani e-spor ile uğraşmayacaksanız günlük oyun, film-dizi, araştırma vb. her şey için biçilmiş kaftan bu monitör.
Apex ve CS:GO oynuyorum bu monitörde öyle düşünün.
Tek problem bu monitördeki panellerin piyango olması. Çok uzun süredir övülen ve kullanılan bir monitör ama daha önce panelinde sıkıntılar yaşanmış. Böyle bir durum olmazsa monitörü çok seversiniz, onu belirteyim dedim. Gerçi her markanın monitöründe sıkıntılar olabiliyor, o da bariz bir gerçek. Alacaksanız her ihtimale karşı başta Amazon.com.tr olmak üzere sinerji, QP bilişim gibi yerleri tercih edin.
Eskiden IPS paneller diğerlerine göre oldukça yavaştı. Artık diğer panellere yetiştiler hatta VA panel olan C24G1'i bile geçti tepkimede.
Aldığınız monitörün panelinde problem olmazsa hayır, o farkı çok görmezsiniz. İleri düzey oyuncuysanız görebilme ihtimaliniz var. Ben de bu tepkime süresine takılarak ve endişe ederek almıştım, o kadar dert edilecek bir durum yokmuş.
Burada da tepkime sürelerinin karşılaştırma videosu var,

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İlgilendiğin için çok teşekkür ederim dostum, dediklerin çok mantıklı geldi, zaten en ucuz ve en popüler monitör bu şu an için, tercihimi bundan yana kullanacağım tekrardan teşekkürler.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı