Rehber Gigabyte Anakart Secure Boot Sorunu

Bildiğiniz üzere birçok arkadaş Gigabyte anakartlarda Secure Boot açtıktan sonra bir daha açılmayan bir sistem ile karşılaştılar. Bu sorunu Gigabyte Türkiye'ye iletmeme rağmen düzelmemişti.

Öncelikle sorunun çözümü sisteme başka ekran kartı takıp öyle açmak. Bu şekilde çözenler var.

Sorunun sebebi ise %100 emin olmamakla birlikte UEFI desteği olmayan ekran kartı. Normalde ekran kartında UEFI desteği yoksa sistem ilk açılışta CSM'yi geri açmalı. ASUS anakartlar bunu yapıyor ama Gigabyte nedense bunu yapamıyor...

Neyse, bugün bu olayı test etme şansı buldum ve B450M S2H anakart ile Secure Boot açtım. Eğer ekran kartınızda UEFI desteği varsa şu anda Gigabyte marka bir anakart ile Secure Boot'u sorunsuz açabilirsiniz.

Durumu henüz UEFI desteği olmayan bir ekran kartı ile test edemedim ama Legacy (UEFI desteği olmayan) ekran kartlarında sorun devam ediyor olabilir. Bunu da test etmeye çalışacağım.

Gigabyte Secure Boot.jpg

Hocam B450M k modeli için bir BIOS yayındandı. F1a diye global sayfada yayınlanmış tabii. Yükledim hala düzelme yok hatta şu anda geç açılıyor. Sizdeki BIOS dosyalarını bekliyoruz bu arada.

Recep hocam yorumunuz için teşekkür ediyorum. Çoğu forumda RX 580 8 GB XFX marka ekran kartı için araştırma yaptığımda UEFI/Legacy olarak gösteriyordu. Buna istinaden denedim ve sorunum kendi açımdan çözüldü. Aslında bende o tuşun konumunu hangi tarafı UEFI hangi tarafı legacy olarak bilmiyorum gözüme çarptı denedim ve sorunum çözüldü. Belki diğer arkadaşlar içinde bir çözüm olabileceği düşünerek yazdım. Bu tuş kartı bozmuyor sonuçta. Ek olarak Gigabyte global Support desteğine durumu ilettim kendilerinin CMOS sıfırlayın demekten öteye gidemediler. Sizlerin iletişimi varsa bu kartlar için bu durumu siz bizim adımıza Gigabyte bildirseniz belki platform olduğunuz için durumu dikkate alıp bir bir çalışma başlatabilirler.
Ben bildireli yıl oldu ama maalesef Gigabyte sanırım sorunu çözemiyor...

Bu durum çok garip. Çünkü ekran kartı driver silince benim PC açılış görüntü bozukluğu ile görünümü oluyor bu bozukluk Secure Boot açıldıktan sonra oldu hatta siz eğer çalışıyorsa sorun olmaz demiştiniz hocam. Acaba bu durum Windows'un temel kart driveri ile uyumsuzluğundan dolayı olabilir mi diye düşünmeye başladım çünkü sürücü tarihi bayağı eski yanlış hatırlamıyorsam ya 2008 ya da 2006 yılına ait. Eğer böyle bir driver çıkışması varsa acaba sorun Gigabyte'ta değil de Windows temel kart sürümünde olabilir mi diye düşündürmeye başladım. Yabancı bir forumda CMOS yapıp yeni bir depolama birimi takıp yani HDD veya SSD takıp format USB ile yeniden Windows yükleyince sorunu çözdüğünü gördüm. Bu kanıya varmamım sebebi son zamanlarda AMD watman hatası yüzünden stabil ekran kartı sürücüleri deniyorum ne zaman DDU ile sürücüleri silmek için güvenli modda başlatsam kurtarma seçenekleri kısmı ve o seçekle açılan güvenli mod kısmı Secure Boot açtıktan sonraki renk bozukluğu ile devam ediyor. Sürücüleri silip tekrar normal modda başlattığım zamanda ise herhangi bir driver yüklü olmadığı için küçük ekran ama bozuk rengarenk ekran ne zaman güncel driver kurayım hemen düzeliyor. Bence bu duruma Windows'un bir el atması lazım driver çalışması olabilir. Tabii isterseniz sizlerin de bu durumu test edebilirsiniz isterseniz size videoda iletebilirim.

Hocam B450M k modeli için bir BIOS yayındandı. F1a diye global sayfada yayınlanmış tabii. Yükledim hala düzelme yok hatta şu anda geç açılıyor. Sizdeki BIOS dosyalarını bekliyoruz bu arada.

Recep hocam yorumunuz için teşekkür ediyorum. Çoğu forumda RX 580 8 GB XFX marka ekran kartı için araştırma yaptığımda UEFI/Legacy olarak gösteriyordu. Buna istinaden denedim ve sorunum kendi açımdan çözüldü. Aslında bende o tuşun konumunu hangi tarafı UEFI hangi tarafı legacy olarak bilmiyorum gözüme çarptı denedim ve sorunum çözüldü. Belki diğer arkadaşlar içinde bir çözüm olabileceği düşünerek yazdım. Bu tuş kartı bozmuyor sonuçta. Ek olarak Gigabyte global Support desteğine durumu ilettim kendilerinin CMOS sıfırlayın demekten öteye gidemediler. Sizlerin iletişimi varsa bu kartlar için bu durumu siz bizim adımıza Gigabyte bildirseniz belki platform olduğunuz için durumu dikkate alıp bir bir çalışma başlatabilirler.
B450M K için bir sample paylaşabilirim, bios'un soft brick olma ihtimaline karşı önlemim var derseniz bu akşam bir göz atayım.

B450M k için bir sample paylaşabilirim, BIOS'un soft brick olma ihtimaline karşı önlemim var derseniz bu akşam bir göz atayım.

Hocam yedek anakart olsa denemek isterdim. Ama maalesef yok riske girmek istemiyorum. Pişman oldum 1300 TL kapalı kutu garantisi devam eden MSI gamer X anakart almadığıma hatta o anakart ATX şu anki kart mATX.

Hocam Gigabyte B450M-K anakartımda
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
videodaki dakika 1.25 dediğini yaptım sadece. Bunu yaptıktan sonra bilgisayar açılmamaya başladı. BIOS ekranını geçin görüntü dahi gelmiyordu. Sürekli kendini tekrar başlatıyordu bilgisayar. Bu sorun da mı aynı sorun?

Hocam Gigabyte B450M-K anakartımda
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
videodaki dakika 1.25 dediğini yaptım sadece. Bunu yaptıktan sonra bilgisayar açılmamaya başladı. BIOS ekranını geçin görüntü dahi gelmiyordu. Sürekli kendini tekrar başlatıyordu bilgisayar. Bu sorun da mı aynı sorun?

Hocam video bende açılmıyor csm disable yapıp secure boot enable mi yaptınız ?

Hocam video bende açılmıyor CSM disable yapıp Secure Boot enable mi yaptınız?

Şöyle linki tekrar atmayı deneyeyim. Şu an gözüktü galiba. Sadece o platform key ayarını açtım ve sonucunda bilgisayar gitti. Servise gönderdim.
1680164729889.png

Şöyle linki tekrar atmayı deneyeyim. Şu an gözüktü galiba. Sadece o platform key ayarını açtım ve sonucunda bilgisayar gitti. Servise gönderdim. Eki Görüntüle 1720140

Hocam işlemciyi sok tak yapınca BIOS sıfırlanıyordu. Göndermeden deneseydiniz çünkü servise giden kartların çoğu aslında sorunsuz CMOS sıfırlayınca düzeliyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı