Rehber Gigabyte anakartlarda Secure Boot açma

Öncelikle güncel BIOS sürümünü yükleyin. Gigabyte Windows 11 için BIOS yayınladı. Aksi hâlde soft brick olabilir sorumluluk sizde.

Öncelikle FTPM'in açık olduğundan emin olun. Güncel BIOS'ta kendiliğinden açık geliyor zaten.

CSM Support kısmını "disabled" olarak ayarlayın. Eğer devre dışı değildiyse ve devre dışı moduna aldıysanız kaydedip yeniden başlatıp tekrar BIOS'a girin.

Secure Boot kısmına girin.

220531181159.png

Secure Boot Mode'u Custom olarak ayarlayın. Eğer karşınıza soru çıkarsa Yes'e tıklayın yeniden başlayacak tekrar BIOS'a girin.

Restore factory Keys'e ve ardından Yes'e tıklayın. Yeniden başlayacak ardından tekrar BIOS'a girin.

220531181208.png

Tekrardan Secure Boot kısmına girip Secure Boot Mode'u tekrardan standard olarak seçin. Çıkan sorudan Yes'e tıklayın ve Windows'un başlamasını bekleyin.

Çalıştırdan "msinfo32" yazarak "güvenli önyükleme durumu" kısmının "açık" olduğunu kontrol edin.

Kaynak: Info - How to enable Secure Boot on AMD based Gigabyte motherboards

eğer anakartınızın revizyonu buysa BIOS'u FE sürümüne düşürün.
uyarı! Yanlış revizyon yüklemek anakartın açılmamasına neden olabillir BIOS flashback yoksa anakartı servise vermeniz gerekir.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İşlemciyi söktüm başka işlemci taktım şu anda hiçbir şekilde görüntü gelmiyor sadece fanlar dönüyor BIOS'un en son sürümünü yüklemiştim.

Bunu yapamıyorsanız servise verin anakartı onlar ücretsiz şekilde günceller BIOS'u.

Hocam açtım bir şekilde yeni işlemci takıldığı için FTPM'yi sorduğunda y dedim sonra BIOS'u en son sürümden görseldekine çektim yine aynı.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    63,5 KB · Görüntüleme: 39
Hocam açtım bir şekilde yeni işlemci takıldığı için FTPM'yi sorduğunda y dedim sonra BIOS'u en son sürümden görseldekine çektim yine aynı.

Neden BIOS sürümünü düşürdünüz
ki?
Sürüm düşürme yapmayın olur da bir şekilde anakartı açarsanız en son sürüme yükseltin sorun çözülür. Revizyona dikkat edin.

Siz son sürümde Secure Boot sorunu var demiştiniz? Sondan bi önceki sürümde de düzelmemişti.
Şuan düzeldi o durum. Yalnız ben Windows 10 a geçtiğim için secure boot kapattım. Windows 10 için secure boot gerekli değil.
FFc sürümüne yükseltin bios u.

Son düzenleme:
Bu lanet Gigabyte illeti tekrardan elime geçti, anakartta şöyle bir sorun var sadece Ryzen 3 2200G ile çalışıyor kendini boot ediyor. Lakin Ryzen 5 2700, Ryzen 5 3600, Ryzen 3 1200 ve bir başka Ryzen işlemciler ile imkan yok çalışmıyor buzzerdan ses bile çıkmıyor, siyah ekranda bekliyor sistem sadece yeni çıkan BIOS ile denedim, ilk BIOS ile denedim FE ile denedim FC ile denedim ama nafile lanet anakart sadece R3 2200G ile çalışıyor. Birçok farklı RAM ve ekran kartı denedim, Secure Boot açık denedim, kapalı denedim ama yok sadece R3 2200G ile çalışıyor. Modeli Gigabyte B450M S2H rev.2.0

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar ben Gigabyte anakartlarda secure boot sorunu yaşayanlar için bu foruma üye oldum.
Tam da bu konunun başındaki açıklamayı okuyup biraz cesaretle B450 Aorus Elite v2 anakartımın secure boot yani Güvenli önyüklemeyi açmayı denedim.Ve burada yazılanları harfiyen uyguladım ve Güvenli önyüklemeyi açmayı başardım.Ancak sonrasında sürekli mavi ekran yemeye başladım ve kapatmak zorunda kaldım.Bunun sebebi de bende x.m.p nin açık olmasıymış kapatınca düzeldi.Fakat sonrasında tekrar açmayı denediğimde malesef hiç açılmadı.
Yine gözümü kararttım ve konunun başında olan herşeyi yaptım sonrasında secure boot kısmını Enable yaptım.(Bu kısım çok önemli) hiç uyarı almadan enable oldu.F10 ile kaydettim Pc açılınca
Güvenli önyükleme tekrar açıldı.Bu kısımda uyarı alırsanız.sağ üstten X ile kapatıp tekrar deneyiniz.B450m SH2 anakartta denediğimde anakart soft brick oldu.O kartıda CH341A programmer+1,8v adaptör ilave ederek bios sökmeden klipsle tutturarak son sürüm bios yükleyerek açmayı başardım.
Bu konuda da yardım isteyen olursa seve seve yardımcı olurum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı