Gigabyte B550M GAMING X V2 rev 1.0 BIOS güncellemek

Hocam her şey normal görünüyor bence dert etmenizi gerektirecek bir şey yok. Ryzen işlemciler böyle anlık voltaj ve sıcaklık sıçramaları yapabiliyor. 120mm soğutucuya göre normal değerler.
CPU-Z benchmark yaparken tüm çekirdekler 4.5'te çalışıyorsa ve sıcaklık 75 derecelerdeyse gayet iyi. Boştaki sıcaklıklara çok takılmayın.

CPU soğutucuya dikkat etmemişim. Keşke 120mm almasaymış.
Sıvı soğutucuyla 75 derece sıcaklıklar normal mi?

120mm sıvı soğutma bana kalırsa düzgün soğutamıyor.
 
Sisteminizde 1 tane fan mı var? Yoksa tek fan başlığına takılı fan kontrolcü mü var? Pompa fanı 4500 RPM dönerken kasa fanları 570 RPM'de dönüyor. Kasa içi hava sirkülasyonunu arttırın.
Sıvı soğutucuyla 75 derece sıcaklıklar normal mi?

Hocam 120mm sıvı soğutucu demek ki bu kadar yapabiliyor. İçim rahat etsin diyorsan ve kendine güveniyorsan bir termal macun al ve pompa başlığını söküp yeniden tak.
 
Sisteminizde 1 tane fan mı var? Yoksa tek fan başlığına takılı fan kontrolcü mü var? Pompa fanı 4500 RPM dönerken kasa fanları 570 RPM'de dönüyor. Kasa içi hava sirkülasyonunu arttırın.

4 adet fan takılı, sıvı soğutucunun fanı ile birlikte 5 adet fan bulunuyor. BIOS ayarlarından şimdi fan hızlarını 40 derece de %60, 60 derece üstünde ise %100 olarak çalışması için ayarlayacağım ve sonuçları tekrar paylaşacağım.
 
Yani bu soğutucuya göre değerlerinizi bilemem ama endişe etmeniz gereken değerler değil.
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550 Buradan F12 sürümünü indirip kurabilirsin ama ben de anlamadım F13h diye bir sürüm görünmüyor. Normalde F13G'den sonra gelen beta sürüm sanırım ama nereden bulup da yüklemişler anlamadım.
 
Yani bu soğutucuya göre değerlerinizi bilemem ama endişe etmeniz gereken değerler değil.
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550 buradan F12 sürümünü indirip kurabilirsin ama ben de anlamadım F13h diye bir sürüm görünmüyor. Normalde F13G'den sonra gelen beta sürüm sanırım ama nereden bulup da yüklemişler anlamadım.

Sizinde dikkatinizi çekti değil mi? Aklımda F12 sürümüne düşürmek ve denemek var. Direk F12 sürümünü indirip USB belleğe aktarsam BIOS güncellerken bir sıkıntı çıkmaz değil mi? Normal de yükseltiyoruz bu kere düşüreceğimiz için bu soruyu sordum.
 
Yok sıkıntı çıkmaz ama Gigabyte BIOS flash bellekle nasıl güncellenir bir bakın önce. Her markanın farklı olabiliyor. Dosyanın adını falan değiştirtiyor ya da bir uygulama çalıştırtıyor dosya adını değiştiren. Flash belleği FAT32 olarak formatlamayı unutma.
Bir de şu kısmın ekran görüntüsünü at işlem sıcaklığı için. CPU ccd1 (Tdie) yazan en doğru sıcaklık olarak kabul ediliyor.

resim_2021-06-18_223129.png
 
Bir de şu kısmın ekran görüntüsünü at işlem sıcaklığı için. CPU ccd1 (tdie) yazan en doğru sıcaklık olarak kabul ediliyor.

Eki Görüntüle 1074056

Şu an fan ayarlarını yapıp testi tekrar gerçekleştirdim sonuçlar hüsran hala aynı sonuçlar çıkıyor.
 

Dosya Ekleri

  • FAN AYARLI TEST.jpg
    FAN AYARLI TEST.jpg
    248,6 KB · Görüntüleme: 27
Hüsranlık bir durum yok değerler normal. Bunlar en ağır stres programları bu sıcaklıkları görmesi normal. Günlük yaşantıda oyunda falan sıkıntı çıkartmaz.
 
Boşuna uğraşmayın. Sınırı bu soğutucunun. Ömrü kısa olacak bir de.

Ömrü neden kısa olacak acaba? Bu soğutucuya 350-400 TL'den satıp kule tipi bir soğutucu almayı planlıyorum ve geçici çözüm olarak BIOS ayarlarından AMD overclock kısmında bulunan PBO ayarını disable yaparak sıcaklıklar oyunlarda 72 derece ile 68 dereceye kadar düşüyor. Belli bir süre böyle kullanacağım ya da işlemci hızını ve voltajını manuel olarak ayarlayarak sıcaklık sorununu ortadan kaldıracağım.
 

Geri
Yukarı