GIGABYTE G27Q-EK mı, Monster Aryond A32 v1.3 mü?

Bütçe
8500

bariscyilmaz

Femtopat
Katılım
8 Ağustos 2023
Mesajlar
6
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Windows 11 | ASUS RTX 2060 6GB | R5 2600x | 8x2 3000MHz Corsair | Samsung 970 EVO
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Çevirmen
Monitör
Monster Aryond A32
Efendim merhabalar, bir süredir 23,5 inç 1080p 60hz bir IPS Samsung monitörü kulanıyorum (bkz. LED Monitör - s24f350 | Samsung TR). Yakında 2K yüksek yenileme hızı olan bir monitöre geçmeyi planlıyorum, mevcut monitörümü de 2. ekran olarak kullanacağım. Araştırmalarım sonucunda fiyatların pek iç açıcı olmadığını fark ettim fakat nihayetinde iki monitör arasında kaldım:

Monster Aryond A32 v1.3
Şu an tam 8k lira civarında, taksitle birlikte 8500 civarı oluyor.

GIGABYTE G27Q-EK
Bu da peşin taksitten 8600 civarı oluyor, yani fiyatları neredeyse aynı.

Monster monitör için çok çeşitli yorumlara denk geldiğim için başta emin olamadım. Genel olarak Monster markasına pek güvenemiyorum, zaten bu site üzerinde aynı monitörün 1.2 sürümünün epey eleştirildiğini gördüm fakat incelemelerde de epey öneriliyordu, kullanıp gayet memnun olan insanlar da gördüm. Dolayısıyla Monster mağazasına gidip monitörü kendim deneyimledim ve genel eleştirilerin, yani ghosting, renklerin kötülüğü vs. pek doğru olmadığını gözlemledim.

Monitörde her türlü testi yapmama izin verdiler, benim mevcut monitörümden daha fazla ghosting tespit edemedim. Sıfır diyemem tabii ki, belki IPS panel ile yan yana koyduğumda gözüme çarpabilir ama panel iyi gibiydi. Black smearing için test yaptım, beyaz yazılar siyah arka fonda hareket halindeyken dahi rahat okunuyordu. Renklerin biraz soluk olduğunu fark ettim fakat kesinlikle kötü değildi, bir miktar ayarlamayla hoş bir kıvama getirilebilir diye düşünüyorum. Farklı açılardan da baktım, renklerin yamulması ya da yandan bakıldığında solması gibi büyük bir sorun da yoktu, zaten curved olduğu için açısını ayarlayınca güzel bir görüntü elde edebildim (mağaza ışıklarla dolu olmasına rağmen ekran gayet mattı ve pek yansıtmıyordu hatta).

Fakat bunlarla birlikte donanım açısından neredeyse aynı özelliklere sahip ve daha tanındık bir markadan aynı fiyata başka bir seçenek bulunca kararsız kaldım. Yakınımdaki mağazalarda Gigabyte monitörünü deneyimleme fırsatım olmadı, yani sipariş edersem biraz sürpriz olacak, tam karşıma ne çıkacak bilmiyorum. Yurt dışında incelemelerine ve kullanan insanların yorumlarına baktım, gayet öneriliyor sıkıntı olmadığı söyleniyor. IPS panel olması beni daha çok çekiyor, renklerinin ve ghosting olayının daha kaliteli olacağını var sayıyorum ama dediğim gibi denemeden emin olamıyorum. Deneyip iade edeyim desem, Amazon iade konusunda çok yavaş davranabiliyor (tabii Monster ne kadar hızlı olacak orası ayrı). Anladığım kadarıyla G-Sync compatible değil Gigabyte monitörü fakat RTX kartımla DP üzerinden freesync kullanabiliyorum sanırım, yani orası sorun değil. Monitörün daha küçük olmasını da sıkıntı etmiyorum, zaten 27 inç de benim için gayet büyük olacaktır, hatta yüksek ppi tercih edilebilir bile.

Bu wall of text'e dayanıp bana öneriler sunacak herkese şimdiden teşekkür ediyorum. Aynı bütçede farklı önerilere de açığım, MSI'ın ve ASUS'un da benzer monitörleri vardı.
 
Son düzenleme:
Gigabyte tabii ki de Monster alınmaz.
 
Ghosting ve renk sorunları dışında bir sorunu olur mu dersiniz? Malzeme kalitesinden de pek rahatsız olmadım ama uzun vadede ne kadar dayanır bilemem tabii ki.
 
Ben Aryond v.1.3 modelini kullanıyorum tek eksisi VA panel olması başka bir sorun yaşamadım ben yani ama Gigabyte daha iyidir.
Günlük kullanımda VA panel ne gibi eksiklikler hissettiriyor hocam? IPS panel ile birlikte kullanacağım için bu sorunlar daha da kendini belli eder diye düşünüyorum.
 
Günlük kullanımda VA panel ne gibi eksiklikler hissettiriyor hocam? IPS panel ile birlikte kullanacağım için bu sorunlar daha da kendini belli eder diye düşünüyorum.

Sadece renkler biraz daha az canlı oluyor ama monitör büyük olunca mesela film filan izliyoruz bu arada hoparlör var ama olmasa daha iyi diyeceğin tarzdan.
 
Sadece renkler biraz daha az canlı oluyor ama monitör büyük olunca mesela film filan izliyoruz bu arada hoparlör var ama olmasa daha iyi diyeceğin tarzdan.
Anladım. Harici hoparlör kullanıyorum şu an, o sorun olmaz sanırım. Peki aynı fiyatta Gigabyte IPS'i al gitsin, 27 inç de olur mu dersiniz?
 
Tamamdır, teşekkür ederim. Ben de şu an Gigabyte modeline yöneliyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı