Gigabyte GA-H110M-S2'ye Sapphire RX 470 uyar mı?

Anladım. Çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için.
Önemli değil. İsterseniz bütçenizi belirtin ve size yükseltmek için en uygun parçaları önerelim. Böylelikle kalitesiz bir güç kaynağı almamış olursunuz. Bunun için yeni bir konu açınız. Konu açma limitiniz dolduysa buraya yazın ve mesajınızı taşıyarak yeni konudan devam edelim.

O ekran kartı 120W güç tüketiyor. İşlemci ile beraber yetersiz gelecktir ve sistem yer yer kapanacaktır. Ayrıca 12V kanalı olayı da var.

7700K için 91W ve buradan 120W tek başına 211W oluyor. Diğer bileşenler de var.
TDP çekilen güç değildir. TDP tasarlanan soğutma kapasitesidir. Dolaylı yoldan tüketim konusunda da bilgi verir ama 120W yazdı diye 120W tüketmez. O bileşenin 120W tüketime göre soğutma çözümünü ve payını belirtir. Aynı durum işlemci için de geçerli. Tüm bu payları hesaplarsanız ve PSU üreticisinin de dikkatli olmak için limiti aşağıya çektiğini düşünürseniz, aslında güzel bir güç payı kalır.

Örnek olarak i5 3570 modelini verelim. 77W TDP değeri vardır ama tam yükte 45W çektiği ölçülmüştür. Bir miktar + veya - oynayabilir ama TDP değerini bulmaz.

Elbette uyar. Hangi işlemciyi kullanacaksın? Bende A320M 1300X ikilisi ile kullanıyorum. Çoğu oyunda darboğaz yok ancak uzun menzilli yerlerde veya Online sayısının çok olduğu oyunlarda 16 GB RAM olmasına rağmen işlemci 99 vurabiliyor zaman zaman. Yaklaşık 110/120w civarı TDP oranına sahip RX470 ekran kartı. Senin tüm sistemin ile varsayım ile o PSU'dan sağlıklı bir verim alamayacaksın. 12V kanalından 12A güç sağlıyor yaklaşık 204W güce tekabül ediyor. PSU değişimi de şart.

TDP çekilen güç değildir. TDP tasarlanan soğutma kapasitesidir. Dolaylı yoldan tüketim konusunda da bilgi verir ama 120W yazdı diye 120W tüketmez. O bileşenin 120W tüketime göre soğutma çözümünü ve payını belirtir. Aynı durum işlemci için de geçerli. Tüm bu payları hesaplarsanız ve PSU üreticisinin de dikkatli olmak için limiti aşağıya çektiğini düşünürseniz, aslında güzel bir güç payı kalır.
İnternetten baktığım teste göre 350W çekmiş ve 400W önerilmiş. Thermal Design Power oldukça yakın oluyor yine de.

The RX 480 can draw more than its rated TDP under load.

RX 480 yük altında nominal TDP'sinden daha fazla çekebilir.

İnternetten baktığım teste göre 350W çekmiş ve 400W önerilmiş. Thermal Design Power oldukça yakın oluyor yine de.

Örnek olarak i5 3570 modelini verelim. 77W TDP değeri vardır ama tam yükte 45W çektiği ölçülmüştür. Bir miktar + veya - oynayabilir ama TDP değerini bulmaz.

Bu gibi de örnekler vardır. Hatta normali burada yazdığım gibidir.

RX 480 için bir sorun olduğu ise az çok biliniyor zaten. Yanlış hatırlamıyorsam PCI-e üzerinden fazla güç çekerek anakartların canına da okuyordu bir dönem. Normalde olması gereken bakarsak, en azından RX 470 için bir sorun yok TDP ve tüketim değeri oranı bakımından. Ve yineliyorum. İdeal koşullarda olmuyor ama çalışması lazım. Bana kalırsa PSU gücünün %80 oranına bile çok fazla yaklaşmamak lazım. Ses ve ömür açısından pay bırakmak en iyisidir.

Son düzenleme:
İnternetten baktığım teste göre 350W çekmiş ve 400W önerilmiş. Thermal design Power oldukça yakın oluyor yine de.

Bilginiz için teşekkürler. Bende yük altında adrenalin software uygulamasında anlık tüketimde 120'yi hiç görmedim. Ancak kaba hesapta yine de bu şekilde göz önünde bulundurmak da sağlıklı olabilir gibi.
RX 480 için bir sorun olduğu az çok biliniyor zaten. Yanlış hatırlamıyorsam PCI-e üzerinden fazla güç çekerek anakartların canına da okuyordu bir dönem. Normalde olması gereken bakarsak, en azından RX 470 için bir sorun yok TDP ve tüketim değeri oranı bakımından. Ve yineliyorum. İdeal koşullarda olmuyor ama çalışması lazım. Bana kalırsa PSU gücünün %80 oranına bile çok fazla yaklaşmamak lazım. Ses ve ömür açısından pay bırakmak en iyisidir.

Tam olarak nasıl bir durum söz konusu? Hasar mı alıyordu konumlandığı anakartın kısmında? Yani takılı olduğu ekspres yuvasına?

RX 480 için bir sorun olduğu az çok biliniyor zaten. Yanlış hatırlamıyorsam PCI-e üzerinden fazla güç çekerek anakartların canına da okuyordu bir dönem. Normalde olması gereken bakarsak, en azından RX 470 için bir sorun yok TDP ve tüketim değeri oranı bakımından.
TDP değerlerinin %20 altını alsak bile yer yer yetersiz olabilir diye düşünüyorum. Garantiye almak gerekli. Disk, fan, anakart gibi şeyler de giriyor işin içerisine. Aniden kapanması sinir bozucu olacaktır.

TDP değerlerinin %20 altını alsak bile yer yer yetersiz olabilir diye düşünüyorum. Garantiye almak gerekli. Disk, fan, anakart gibi şeyler de giriyor işin içerisine. Aniden kapanması sinir bozucu olacaktır.
Garantiye almak gerekir elbette. Pay bırakmak her zaman gereklidir. Tartışmamızın özü TDP değeri ve gerçek tüketim üzerine olmuş olsun bu sefer. Ben sizi anladım ve saygı duyuyorum. Hak veriyorum ama olayın diğer yüzünden de bahsetmek istedim. Umarım ben de anlatabilmişimdir kendimi. Son çare olmadıkça limitte kullanmayın diyelim en iyisi. Kurtarır ama garantisi yok diyelim. İyi geceler. :)

@Lexani Aşırı akım çekip slot ve voltaj regülatörlerini kavuruyordu. O hatalı bir serinin yarattığı olaydı. Hepsinde yoktu tabii ama öyle bir şey yaşandı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı