Gigabyte Z590 Aorus Ultra sistem sadece "CLR_CMOS" tuşuna basınca açılıyor

yekizm

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Gigabyte Z590 Aorus Ultra Anakart
İntel i5-10600KF İşlemci
Asus Tuf Gaming Rtx 3060 Tİ V2 OC Ekran Kartı
3000 MHZ CL 15 32 GB RAM
Merhaba,

Uzun süredir sistemimde overclock kullanıyorum. RAM'lerim CL13 3500 MHz, işlemci ise 5.1 GHz olarak stabil çalışıyordu. Ancak son 1 haftadır bilgisayarı kapattığımda tekrar açamamaya başladım.

Bilgisayar tepki vermediğinde anakarttaki 16 pin kabloyu söküp elektrik boşaltımı yapıyordum, tekrar takınca genelde açılıyordu. Ancak dün artık bu yöntem de işe yaramadı.

Başlat tuşuna bastığımda fanlar dahil hiçbir şey tepki vermiyor. Güç kablosunu çıkarıp anakarttaki 16 pin kabloyu da söküp “güç boşaltma” işlemini denedim, hatta şase kaynaklı bir durum olabileceğini de düşündüm. Dün yine aynı sorun yaşandı, defalarca denedim ama bilgisayar hiç tepki vermedi.

Son çare olarak anakart üzerindeki CLR_CMOS1 tuşuna bastım ve anında tepki verdi — BIOS sıfırlandı, tüm OC ayarları silindi ama bilgisayar açıldı.
İlk başta “overclock kaynaklıdır” diye düşündüm, bu yüzden ayarları tekrar yapmadım, sistem varsayılan şekilde kaldı.

Ancak az önce yine bilgisayarı açmaya çalıştığımda aynı durum tekrar etti. Demek ki sorun OC ile ilgili değilmiş. Yine CLR_CMOS tuşuna basarak açabildim.

Bilgisayar açıldıktan sonra gayet stabil çalışıyor, herhangi bir donma ya da kapanma yok. Ayrıca güç tuşumun da sağlam olduğunu düşünüyorum; çünkü bilgisayar açıkken bastığımda düzgün şekilde kapanıyor.

Bu durumda sorun ne olabilir sizce?

Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Sistem:
Gigabyte Z590 Aorus Ultra
Intel i5-10600KF
Crucial Ballistix 3000 MHz CL 15 32 GB Kit
ASUS TUF Gaming RTX 3060 Ti V2 OC
Cougar GEX1050 1050W 80Plus Gold GÜÇ KAYNAĞI

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı