Gitarda Şarkı Nasıl Bestelenir?

Blecade

Kilopat
Katılım
31 Temmuz 2015
Mesajlar
935
Çözümler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar gitarda şarkı bestelemek istiyorum. Nereden başlamalıyım? Sözlerde nasıl ilham alabilirim? Akustik parça olacak. Tür olarak da düşüncem slow pop.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar gitarda şarkı bestelemek istiyorum. Nereden başlamalıyım? Sözlerde nasıl ilham alabilirim? Akustik parça olacak. Tür olarak da düşüncem slow pop.
Sözler aklına bir anda gelir.

Akorları tek tek denersin sözlere uyumlumu bakarsın.

Sonra da ritmini ayarla.
 
Yine basitçe söylemek gerekirse, dinlemiş olduğun her türlü şarkı, melodi riff vs. belli bir kurala göre yazılıyor. Sende bu tarz şeyler yapabilmek için müziksel teori öğrenmen lazım. İnteretten müziksel teori için Araştırma yapmanı tavsiye ederim. Ayrıca eğitim için, Selim Işık tavsiye ederim.


Edit: Eklemeden edemeyeceğim, PP'n çok iyi.[emoji1] Ufak bir bağ olabilir aramızda.[emoji1]
 
Kullanılır ona lafım yok, fakat riff vs. akustik parça için gerekli değil. Sadece ritim kullanacağım. :)
 
Eğer ritimden ilerleyeceksen akorlarin neden minör neden majör, akorların isimleri nereden geliyor, sus akorlar, 5li 7li akorları öğrenmen gerekiyor. Ayrıca teknik geliştirip palm muting ve ritim öğrenmen gerekiyor. Klasik Am, E, F gibi akorlar ile oluşturacağın müzik dinleyene hoş gelebilir fakat kendini geliştiremezsin. Başlangıç seviye çalıyorsan klasik akorlardan ilerleyebilirsin. Akustik ve elektro fark etmez bu arada.
 
Müzik bilgin zayıfsa önce sözleri yaz. Sonra bir melodi belirle bu sözlerle uyumlu olacak şekilde. Bunu direkt enstrümanla oluşturmak zor olur. O nedenle ilk önce kulaktan oluştur melodini. Giriş/İlk bölüm/Ara geçiş/İkinci Bölüm/Çıkış aşamaları için farklı melodiler düşünebilirsin. Parçanın hatları genelde böyle olur. Bu standart bir kalıptır. Bu kalıba uymayabilirsin de.

Sözleri yazdın melodiyi de oluşturdun diyelim kulaktan. Sonra bu melodinin ana sesi olan notalar olur. Melodiyi tek nota halinde çaldığında aşağı yukarı bu notalar belli olur. Bu notaları kullanıp 2'li 3'lü parçanın duygusuna göre majör ya da minör akorlar oluşturup parçanın genel hattını oluşturursun. Burda bass gitarist gibi düşünürsen daha kolay şekillenir akorları oluşturacağın notalar. En sonda da süslemeler yapabilirsin yerine göre.

Müzik teorisi ve armoni bilgisi önemlidir. Ama bu bilgilerin temeli müzik kulağında yatar. O nedenle müzik yapmak için bu bilgilere aslında ihtiyaç yoktur. Bilsen çok şey kazanırsın bilmezsen de çok şey kaybetmezsin.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı