Gitarım tellerinde tınlama sesi

Bygkhn7109

Hectopat
Merhabalar umarım doğru yere konuyu açmışımdır. Akustik gitarımı yeni aldım ve bir haftadır öğreniyorum ancak kafama takılan bir sorun var daha doğrusu sorun mu onu da bilmiyorum. Şimdi şöyle anlatabilirim gitarı çalarken yani sol el ile klavyede perdeye basarken gayet doğru bir ses alıyorum ancak perdeden parmağımı kaldırdığım anda tınnn diye bir ses çıkıyor. Cızırtı değil bakın perdeye basıyorum çalıyorum güzel ses çıkıyor o anda başka perdeye basılacak diye parmağımı çalan telden kaldırdığım anda ses değişiyor ve sol elimin parmağı sanki tele vurmuşum gibi bir tınlama sesi çıkarıyor. Her perde atladığımda böyle oluyor yeni olduğum için olabilir diye düşündüm ancak olabildiğince dik yavaş ve düz bir açıyla basmama rağmen ses çıkıyor. Anlatabildim mi bilmiyorum ama cızırtı değil sol el parmak kalkınca ses değişiyor. Yanlış bir terim kullandıysam özür dilerim pek bilgi sahibi olmadığım için bu konuyu açmak istedim.

Tınlama sesi derken nasıl bir şey dediğinizi anlamadım ama gitarı yeni almışsınız muhtemelen telleri de yenidir. Yeni tellerde perde değiştirirken veya sol eli klavyede gezdirirken "cıyk-ciyk" diye sesler gelir. Bu normaldir. Tel eskidikçe bu ses azalır. Anladığım kadarıyla demeye çalıştığınız şey ve sebebi bu.

Yok gezdirme sesi değil tele basıyorum ve çalıyorum sonra diğer tele basmak için parmağımı kaldırdığımda bastığım telin sesi değişiyor ve sanki parmağımla çalmışım gibi tınnn diye ince bir ses geliyor. Çok garip bir sorun farkındayım ama nasıl anlatılır bilmiyorum cızırtı veya sürtünme sesi değil

Parmağını sert değil yavaş kaldırmayı dene. "Sap ayarı bozulmuştur." diyeceğim cızlama gibi değil diyorsun :D Gerçekten sorunu anlayamadım :D

Bahsettiğiniz ses perdelerde ilerledikçe kesiliyor mu? Mesela 1. perdede çıkıp da 13. perdede çıkmama gibi bir durum var mı?

Yok gezdirme sesi değil tele basıyorum ve çalıyorum sonra diğer tele basmak için parmağımı kaldırdığımda bastığım telin sesi değişiyor ve sanki parmağımla çalmışım gibi tınnn diye ince bir ses geliyor. Çok garip bir sorun farkındayım ama nasıl anlatılır bilmiyorum cızırtı veya sürtünme sesi değil

Çok yavaş çektiğinde de bu ses duyuluyor mu? Belki tel yüksekliğin fazladır.

Bahsettiğiniz ses perdelerde ilerledikçe kesiliyor mu? Mesela 1. perdede çıkıp da 13. perdede çıkmama gibi bir durum var mı?
ilk perdelerde son perdelere göre daha az çıkıyor. Şimdi biraz daha dikkat ettim sanki tele bastığım parmağım tele yapışıyor gibi ben parmağımı çekince sesi değişiyor. Tel yüksekliğim iyi gibi 12 perde de 3 mm falan belki 3.5mm çok yavaş çektiğimde ses olmuyor gibi genelde hızlıca tel değiştirdiğimde ses çıkıyor.
Buraya ses dosyası atmam mümkün mü?

Ses dosyasını direkt buraya atamazsın. Farklı bir platforma yükleyip buraya link atabilirsin. Evet perde yüksekliği sıkıntısı da olabilirmiş aslında. "Sorun onda da değil, yükseklik gayet iyi." diyorsan parmağını kaldırırken teli çekmediğine dikkat et. İstemeden "Pull Of" diye tabir ettiğimiz hareketi yapıyor olabilirsin.

Ses dosyasını direkt buraya atamazsın. Farklı bir platforma yükleyip buraya link atabilirsin. Evet perde yüksekliği sıkıntısı da olabilirmiş aslında. "Sorun onda da değil, yükseklik gayet iyi." diyorsan parmağını kaldırırken teli çekmediğine dikkat et. İstemeden "Pull Of" diye tabir ettiğimiz hareketi yapıyor olabilirsin.
Bildiğin bir platform var mı?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı