GNU/Linux dağıtımları neden açık kaynak?

freedomx

Hectopat
Daha fazla  
GNU/Linux dağıtımları genellikle lisans gereği açık kaynak olmak zorundadır. Peki, neden kapalı kaynak olmaları engelleniyor? Özel mülkiyet yazılımları genelde daha başarılı oluyor. Açık kaynak olduğunda, herkes yazılımı ücretsiz kullanabiliyor. Kapalı kaynak olduğunda ise, dağıtımı geliştirenler kodları gizli tutarak ücret talep edebilir ve böylece yazılım daha iyi yerlere gelebilir.

BSD çekirdeği kapalı kaynak olmasına karışmıyor ne yaparsan yap diyor aynı şeyleri Linux'tan da beklerdim.
Linux tam olarak özgürlükçü müdür BSD kadar?

BSD çekirdeği kapalı kaynak olmasına karışmıyor ne yaparsan yap diyor aynı şeyleri Linux'tan da beklerdim.
Linux tam olarak özgürlükçü müdür BSD kadar?
Evet kaynak kodunun paylaşılması zorunluluğunda kısıtlanıyorsunuz. Eğer memnun değilsen kullanmazsın.
Ayrıca BSD lisansları o projeyi kullandığını bildirmeyi zorunlu tutuyor yani bi bakıma özgürlükçü değil.
Bu şekide her yazılımı özgür olmamak ile suçlayabiliriz.

Tamamen geliştiriciye bağlı.

Hani gerçekten özgür bir yazılım lisansı arıyorsan artık iş şu lisansa kalıyor.
Türkçe sayfası:

Son düzenleme:
Açılımı baya komikmiş.

Bu anlami mi cikarttin soylediklerimden?
Senin demek istediğin tam olarak buydu.

Benim takıldığım şu özgür yazılım neden lisansa ihtiyaç duyuyor?

Son düzenleme:
Açılımı bayağı komikmiş.
Biraz. Kullanan kişiler ve yapan kişi biraz tembel olmalı. Bende bir ara web sayfası için kullanmayı düşünmüştüm.

Öneceki paylaştığım lisans linklerini eksik paylaşmışım şunu da paylaşacaktım:

Benim takıldığım şu özgür yazılım neden lisansa ihtiyaç duyuyor?

Hırsızlık gibi şeylerin önüne geçilmesi için. Kodun bir kapsam içinde korunması gerekiyor.

Hepsi özgür, ama hangisinin daha "özgür" olduğu, ne taraftan baktığına göre değişir.

GPL (General Public License) daha "koruyucu" bir lisans ve özgürlüğü "zorunlu" kılıyor.
GPL'de, ana GPL ürüne başka biri/şirket tarafından uygulanan ek kodlar da açık olmak zorunda.

BSD ve MIT özgürlüğü zorunlu kılmıyorlar.
Yani birisi tüm ürünü alıp, bazı değişiklikler yapabilir, ama bunları sadece kendine saklayabilir.

Linus Torvalds'ın, Linux çelirdeği için GPL lisansı seçmesinin sebebi bu. Kodu/değişiklikleri kimse kapatamıyor. Her değişiklik yine GPL lisansı ile yayınlanmak zorunda. BSD ya da benzeri başka bir lisans olsaydı, bu zorunlu olmayacaktı.

Sadece Linux özelinde değil, aşağıdaki önemli projeler de GPL:
GNU (yani, zaten, lisansın kaynağı aynı kuruluş), GIMP, WordPress, VLC, LibreOffice, Git, Java.

Aslında kullanıcılar için özgür diyebilir bu lisan olayına ama iş geliştirmeye gelince bir kisiltlama oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…