GNU/Linux dağıtımları neden açık kaynak?

freedomx

Hectopat
Daha fazla  
GNU/Linux dağıtımları genellikle lisans gereği açık kaynak olmak zorundadır. Peki, neden kapalı kaynak olmaları engelleniyor? Özel mülkiyet yazılımları genelde daha başarılı oluyor. Açık kaynak olduğunda, herkes yazılımı ücretsiz kullanabiliyor. Kapalı kaynak olduğunda ise, dağıtımı geliştirenler kodları gizli tutarak ücret talep edebilir ve böylece yazılım daha iyi yerlere gelebilir.

Açık kaynağın kötü yanları yok değil ama kapalı kaynak da iyi bir şey değil yanii.

Örnek Adobe, Unity3D ürünlerini satmıyor, kiralıyor. Halbuki ömür boyu lisans satsalardı makul fiyata alırdım ben yani ama bunun yerine makul olmayan fiyatlarla kira ücreti ödüyorlar insanlar.

Aynı şekilde bugün Microsoft'un saçma sapan trend akımları yüzünden Windows 11 kullanılmayacak derecede çok kötü bir işletim sistemi oldu. Tekel olduğu için de ne istiyorlarsa öyle bir işletim sistemi yapıyorlar.

Benim bildiğim Linux çekirdeğinde çatalaşmasına izin verilmiyor.

Talimatları okuyup derlemek gerekir. Her PC için konfigürasyonlar farklılık gösterir tabii.

Senin anlattığın tam anlamıyla açık kaynak değil, geliştirici diyor ki benim kodlarım herkese açık ama bensiz kullanamasin diyor.
Bu özgür yazılma ters, özgür yazılım herkes için olmali.
O zaman o özgür yazılım olmuyor. Açık kaynak ve özgür yazılım ayrı bir şey yani.

Hocam açık kaynak olunca bedava olan akla geliyor.
Gönülü yapılınca iyi şeyler de ortaya çıkıyor ama özel mülkiyet yazılımların daha profesyonel yapıldığını söylemeden edemeyeceğim.
GNU Linux dağıtımları herşey önce çıkar gütmeyen hazırlıyorlar sanırım red hat enterprise hariç diğerleri gönül yapıyor.
Örneğin Arch linux adamlar dağıtım yapıyor kendi masaüstünü kendi ayarla herşey kendin yap diyorlar.Halbuki madi destek olsaydı bunun daha ileriye gideceğini düşünüyorm.

Arch linux maddi destek alıp almadığınında emin değilim yanlız bu işten gelir eldemeside düşük bir ihtimal.

Bağış alıyorlardı ama çıkar güdülüp güdülmediğinden emin değilim.

Bildiğim kadarıyal Richard Stallman evet çıkar gütmüyor ama Linus Torwalds açık kaynak ve özgür yazılım savunucusu falan değil. Daha çok sistemlerin teknik olarak güzel çalışmasını hedefliyor.

Linux çekirdeğini tek başına uğraşmamak için açık kaynak yapmıştır , bütün kodların yönetimi yine ona ait yanlışım yoksa.

Linux çekirdeğini tek başına uğraşmamak için açık kaynak yapmıştır , bütün kodların yönetimi yine ona ait yanlışım yoksa.
Yok o hani "ben açık kaynak savunuyorum, özgür yazılımcıyım" demiyor. O yazılımların daha iyi çalışmasını hedefliyor.

Yok o hani "ben açık kaynak savunuyorum, özgür yazılımcıyım" demiyor. O yazılımların daha iyi çalışmasını hedefliyor.
Niye de linux bu adama bağlı yani , katkı da bulunabilirsin yanlız onun emri olmadan olmuyor .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…