GNU/Linux'a virüs yazılması

Olay şu şekilde. Her işletim sistemine zararlı yazılım girebilir fakat uygulama kurarken sadece sudo apt install uygulama komutunu kullanırsanız dahili repodan uygulama kurmuş olacağınız için sorun olmaz. Dahili repodaki bütün uygulamalar denetlenir. Bu yüzden zararlı yazılım bulaşma ihtimali yoktur.
 
@24099 GNU/Linux'un sadece sunucularına mı zararlı yazılım yazılıyor? Kullanıcı işletim sistemlerine yazılmıyor mu veya yazılamıyor mu? Sunucu veya kullanıcı işletim sistemlerini güvende tutmanın yolları yok mu? Hangi antivirüs, malware kullanılmalı?

Biraz anlatamadım sanırım zira sadece sunucular demedim. İki tarafı da ayrı ayrı değerlendirmek gerek.

Linux sistemlere zararlı yazılıyor, var. Hatta bir artış var. Bu net ve kesin bir şey.

Sunucular için tehditler sadece zararlı yazılımlardan ibaret değil fakat onlar için de kullanılan bazı yöntemler var.

Bir sistem sadece zararlı yazılımlar kullanılarak ele geçirilmiyor. Neler neler var. Her şeyi burada yöntemleri ile açıklamak doğru olmayacaktır.
 
Biraz anlatamadım sanırım zira sadece sunucular demedim. İki tarafı da ayrı ayrı değerlendirmek gerek.

Linux sistemlere zararlı yazılıyor, var. Hatta bir artış var. Bu net ve kesin bir şey.

Sunucular için tehditler sadece zararlı yazılımlardan ibaret değil fakat onlar için de kullanılan bazı yöntemler var.

Bir sistem sadece zararlı yazılımlar kullanılarak ele geçirilmiyor. Neler neler var. Her şeyi burada yöntemleri ile açıklamak doğru olmayacaktır.
Hocam o zaman blog girdisi açın.
 
GNU/Linux kurulu serverlara fazla virus bulaşmıyorsa bunun nedeni bu serverları kullanan ve bakımıyla ilgilenen kişilerin sistem ve network yöneticileri olmaları.

Windows ise kişisel bilgisayarlarda en yaygın işletim sistemi olduğu için herkes tarafından kullanılıyor. Marketteki kasiyer eleman, apartmanın görevlisi, bakkaldaki yaşlı amca, camideki imam ve bilgisayarı sadece oyun oynamak için kullanan küçük çocuklar. Bu kişilerin PC´lerine virus bulaştırma ihtimalleri çok daha yüksektir.

Serverlar ise belli bir iş için kullanılırlar. Kurulacak olan yazılımlar bellidir ve ilgilenen kişilerin teknik bilgileri vardır.

Ayrıca GNU/Linux sistemlerde kurulu web yazılımlarını etkileyen exploitler var. Bunlar genelde betik dilleri kullanılarak yazılıyorlar. PHP, JavaScript (NodeJS), Python Django, Ruby on Rails, SQL dilleri vs. gibi. Bunların hepsi betik dilidir. Bu dillerde yazılan exploitler Windows sunucularını da etkileyebilir. Örneğin PHP dilinde yazılmış bir exploit sadece GNU/Linux´u etkilemez. PHP Windows´a da, macOS´a da kurulabilir. Bu yüzden onları da etkiler.

GNU/Linux için yazılan zararlı yazılımların sayısı Windows´a göre daha az. Ancak web yazılımlarını etkileyen exploitleri de eklersek sayı artacaktır. Ancak Windows´u ve macOS´u da etkileyeceğinden onların da hanesine yazmak gerekir ki sonuç olarak değişen bir şey olmayacak.
 
Kapalı kaynak yazılım kurulmadığı müddetçe GNU/Linux'a yazılan zararlının kullanıcıyı hipnotize etmesi lazım, başka türlü açık kaynak bir sistemde barınamaz.
Şifresiz olan sadece kullanıcı dizini var, virüs oradan sisteme bir şey yapamaz ve kullanıcı tarafından bilinir.
Web tarayıcılar kontrolü kullanıcı dizininde yapar, sistemin kök dizininden bağımsızdır, tarayıcı ile gelen zararlı geldiğine pişman olur.
Hiç bilmeyenler tereddütte kalmamak için Clamav ile dosyayı veya sistemi tarayabilir, Gufw firewall ile ağ güvenliğini sağlayabilir.
Ayrıca GNU/Linux dağıtımlarında raporlama olayı var, zararlı da dahil sistemde yanlış giden bir şey olduğunda sizi uyarıyor ve sorunun raporunu da kendisi oluşturuyor, öyle sizi çaresiz bırakmıyor ve genelde aynı saat içinde çözüm bulunuyor.
GNU/Linux'da zararlı en son düşüneceğiniz şey, hiç kafaya bile takmaya değmez.
 
arkadaşlar güzelce anlatmışlar, ayrıca linux'da dosya işletim sistemini etkileyecek virüslerin bir diğer işini zorlaştıran konu linux'un dosya sistemidir. her programın dosyaları aynı klasörde olmaz dağıtılmış bir şekildedir ve normal bilgisayar kullanıcısı da bu dosyaları düzenlemekte zorlar çünkü genelde linux sistemler buna izin vermemek için elinden geleni yapar. hatta son sürümlerde (parrotos,kali ve manjaro'da gördüğüm üzere) uygulamaların root yetkisi ile açılmasına çoğu izin vermiyor verse de ya bozuk çalışıyor ya da uyarı veriyor root yetkisi ile çalıştırmayın diye. haliyle root yetkilerini alamayan programlar dosya sistemlerine tam olarak erişemiyor.(yazdıklarım son kullanıcı tarafı içindir sunucu tarafında farklı bir dünya var)
 
Kim demis yazilmiyor diye? Ayrica Wine ile de Virus bulasabilir, Windows icin yazilan bir app, gerekli sartlari saglarsa GNU/Linux'a da bulasabilir. Daha cok sunuculari hedef alirlar.
Ancak resmi dagitim repolarinda virus olabilme imkani cok cok dusuk. Harici repo eklerseniz olabilme ihtimali var.
 

Geri
Yukarı