Rehber Oyun oynamak için GNU/Linux'a geçiş

Selamlar, daha önce böylesine detaylı bir rehber hazırlamadım, sorunum olursa kusura bakmayın.

Şimdi, bu rehberde size anlatmak istediğim, Linux'un kernelinin diğer işletim sistemlerinden daha iyi olup bunun oyun performansına da etki etmesi. Şu anda karşılaştırabileceğimiz 3 tane işletim sistemi var, MacOS, Windows, GNU/Linux.

MacOS ve Windows performans açısından neredeyse aynı(Windows'un performans konusunda biraz daha iyi olduğunu düşünüyorum), oyun konusunda da. Çok fazla bloatware yani gereksiz yazılım bulunuyor. Evet yapılandırılabiliyor fakat bu kernel sıkıntısını asla çözmez. Bu durumda tek bir seçenek kalıyor, GNU/Linux.

İlk olarak, herkesin bir antipati beslediği dönem olmuştur GNU/Linux'a, o dönemdeki yetersizliğinden dolayı. İnsanlar bir işletim sistemini oyun performansına göre yargılıyor, ve bu çok yanlış. Artık geldiğimiz durumda GNU/Linux tam olarak performans verebilmekte, çoğu oyunda da bunu sağlayabilmektedir. Wine ve Proton'un birleşmesiyle de Steam çok güzel bir adım attı zaten. Proton, şu anda popüler oyunlardan 100 oyun içerisinden 80'ini çalıştırabiliyor. Çalıştıramadıklarına da gelirsek, Valorant, Tom Clancy's Rainbow Six Siege, COD: Modern Warfare 2, Hunt: Showdown gibi oyunlar. Bu oyunların da çalışmamasının sebebi şu anda Anti-Cheat uygulamalarının GNU/Linux'u destekleyememesidir, GNU/Linux'a göre ayarlanmamasıdır. Örnek verirsem şu anda TF2 oyunundaki hilelerin çoğu GNU/Linux portundan geliyor. GNU/Linux platformunda Native, yani doğal olarak var olan bir oyunun hile tespiti daha zor. Bu, GNU/Linux'un gelişmiş güvenlik sistemlerinden kaynaklanmaktadır. Farkını burada ortaya koyar her zaman.

Native yani doğal oyunlarda her işletim sistemine performans olarak net fark koyar GNU/Linux. Wine, Proton ile çalıştırılan oyunların çoğunda aynı performansı, bazılarında daha iyi bir performans da vermektedir. Bazılarında stabilizasyon sorunları olsa dahi oynanabilir. Bazı çalışmayan oyunları yapılandırarak oynamak da mümkündür. Tabii bütün oyunlar çalışmamaktadır, üstte belirttiğim gibi.

Popüler oyunlardan bahsedelim:
League of Legends (Lutris, Wine-ge-custom, 130 FPS, Windows'takiyle aynı)
Minecraft (Native/doğal, 460 FPS, Windows'ta 120 FPS veriyor)
God of War(Steam, Proton 7, 60 FPS, Windows'takiyle neredeyse aynı)
God of War 3(RPSC3, FPS'i sabitlikten kaldırdıktan sonra Windows'a 30 FPS fark atıyor)
RDR 2(Steam, Proton 7, 60 FPS, FPS sabitliğini kaldırdıktan sonra Windows'tan çok az daha fazla performans veriyor)
Devil May Cry 5(Steam, Proton 7, 60 FPS, Windows'tan daha az performans veriyor ama oynanabilir)

Test ettiğim oyunlar bunlar. Şimdi ne yapmanız gerektiğinize geçelim, karar vermek.

GNU/Linux size cazip geldiyse rehbere devam edebilirsiniz.

1- Distribution/Distro/Dağıtım seçmek:
Burada önerdiğim birkaç dağıtım var, Arch Linux, Debian, Fedora Everything.

Aralarından tercih sıralayacak olsaydım, 1. Arch Linux, 2. Fedora, 3. Debian olurdu.
Arch Linux gerek lightweight yani hafiflik konusunda çok iyi, tamamen kişiselleştirilebiliyor. Fedora'da da aynı durum var fakat Arch performansını yakalayamadığını düşünüyorum. Fedora'nın daha basit bir kurulumu vardır bu arada. Arch Linux kurabileceğiniz en zor distrolardan birisidir, bilginiz olsun. Debian aralarından en basiti fakat aralarında en geri kalmış olanı bana göre. Yaparım diyorsanız Arch Linux tavsiye ederim, performans ve özelleştirme istiyorum diyorsanız Fedora, basit olsun diyorsanız Debian iyidir.

2- Kurulum esnasında doğru seçim yapmak:
Evet bu kısım da önemlidir. En hafif şekilde kurmalısınız ki en iyi performansı alabilesiniz. Daha sonra ihtiyacınız olan programları indirebilirsiniz tabii.
3- Kurulum sonrası:
Arch'a yoğunluk vereceğim, bilginiz olsun. Ama yine de bilgi bırakacağım.
1- Sürücülerin Kurulması:
Ekran kartı ve ses sürücülerini kurmanız gerekmektedir.
Ses sürücüleri:
Burada ses sürücünüz için özel bir seçeneğiniz var mı araştırın, yoksa direkt pipewire-pulse ya da pulseaudio indirip devam edebilirsiniz.

Tavsiyem pipewire-pulse üzerinedir, çünkü yeni nesil bir sürücüdür ve pulseaudio'ya göre daha iyi performans vermektedir.
Çoğu masaüstü ortamı PulseAudio kullanmaktadır ve PulseAudio yeterlidir, gerek olduğunu düşünüyorsanız;

Fedora: Changes/DefaultPipeWire - Fedora Project Wiki

Debian: PipeWire - Debian Wiki

Arch Linux: PipeWire - ArchWiki

Gelelim ekran kartı sürücülerine:
Fedora NVIDIA: Fedora AMD: sudo dnf install mesa

Debian NVIDIA: NvidiaGraphicsDrivers - Debian Wiki
Debian AMD: AtiHowTo - Debian Wiki

Arch Linux NVIDIA:
CodeNames şuradan mimarilere ulaşabilirsiniz.
Fermi mimarisi için: nvidia-390xx-dkms
Tesla mimarisi için: nvidia-340xx-dkms
Kepler mimarisi için: nvidia-470xx-dkms
bunun dışında ekran kartınız yeni nesilse ve 470 sürümünün üstünü destekliyorsa direkt olarak nvidia sürücüsünü kurabilirsiniz.
sudo pacman -S nvidia-settings nvidia-utils opencl-nvidia primus_vk python-pycuda lib32-libvdpau lib32-nvidia-utils lib32-opencl-nvidia lib32-primus_vk python-glfw vkd3d lib32-vkd3d çakışıyor derse kurmayın, çakışan paketi komuttan silip tekrar kurun.

Arch Linux AMD:
Hepsi için: mesa lib32-mesa vulkan-radeon lib32-vulkan-radeon
Ekran kartınız DirectX 12 desteklemiyorsa vulkan-radeon yerine amdvlk ve lib32-amdvlk seçin. İki paketi aynı anda kurmayın. İki paketi aynı anda kurarsanız çalışmaz, oyunlar açılmaz.
Yükledikten sonra yeniden başlatın.
3- Gerekli programların kurulması:
Bu durumda, oyun oynayacak birisi için Lutris, Steam ve Wine'a ihtiyacı var.

Sıfır bir Arch için ilk başta AUR yardımcısı yay kurun:
Kod:
git clone https://aur.archlinux.org/yay-git.git
cd yay-git
makepkg -si

Steam dışında oyun oynayacaksanız:

Daha sonra:
yay -S lutris lutris-wine-git
yay -S vkd3d wine-mono lib32-vkd3d wine-staging winetricks bottles proton-ge-custom protontricks-git protonup-qt wine-lol dxvk-bin
yay -S steam steam-native-runtime bottles llvm-proton-bin proton-ge-custom protontricks-git protonup-qt vkd3d-proton-mingw-git
sudo pacman -S lib32-libldap giflib lib32-giflib libpng lib32-libpng libldap lib32-libldap gnutls lib32-gnutls mpg123 lib32-mpg123 openal lib32-openal v4l-utils lib32-v4l-utils libpulse lib32-libpulse alsa-plugins lib32-alsa-plugins alsa-lib lib32-alsa-lib libjpeg-turbo lib32-libjpeg-turbo libxcomposite lib32-libxcomposite libxinerama lib32-libxinerama ncurses lib32-ncurses opencl-icd-loader lib32-opencl-icd-loader libxslt lib32-libxslt libva lib32-libva gtk3 lib32-gtk3 gst-plugins-base-libs lib32-gst-plugins-base-libs vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader cups samba dosbox libwrap lib32-libwrap lib32-pipewire pipewire wireplumber pipewire-pulse gamemode innoextract lib32-gamemode lib32-vkd3d vkd3d pulseaudio ile çakışıyor hatası alırsanız o paketi kurup kurmamak size kalmış, bilginiz olsun.

Derleme uzun sürebilir.
Daha sonra terminale winecfg yazıp kitaplıklara gelin, d3d10 ve d3d11 paketleri ekleyip düzenle kısmından doğal olarak seçin.
1675977600838.png


Rehber bu kadardı, ihtiyacınız olan herşey kurulmuş oldu. Hatam varsa söyleyin, düzelteyim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fedora 37 üzerine bugün Battle.net ve Starcraft 2 kurdum, saçma bir şekilde ordu vslerinde Wİndowstan daha az kasıyor, fps neredeyse aynı.
Bota karşı oynadım.
Sanırım dualdeki Wİndows ile helalleşip vedalaşacağız.
Biz @LittleWarlocc ile denediğimiz de Windows ile aynıydı hemen hemen. Arch'ta biz de çok arttı.
1,5 ay öncesinde bu kadar gelişmiş değildi, sanırım kronik bir problem vardı. Bildiğiniz LoL'de daha fazla FPS alıyorum.
Linux'un Windows oyununu Windows'tan iyi açması...🥰

Fedora'da dediğim gibi biz hemen hemen büyük bir Windows fark görememiştik Fedora'da.

Ancak:
Arch Linux'ta biz 1050 Mobile'lerle 285 FPS gördük. Windows'ta harici monitör bağlamışken bile 220 üstü görememiştim. Genelde 120-160 bandındaydı. Ama Linux'ta 145-240 arası. Maksimum ise dediğim gibi 285...

@Buğra S bir ara Arch'a davet edelim sizi. :)
 
Biz @LittleWarlocc ile denediğimiz de Windows ile aynıydı hemen hemen. Arch'ta biz de çok arttı.

Linux'un Windows oyununu Windows'tan iyi açması...🥰

Fedora'da dediğim gibi biz hemen hemen büyük bir Windows fark görememiştik Fedora'da.

Ancak:
Arch Linux'ta biz 1050 Mobile'lerle 285 FPS gördük. Windows'ta harici monitör bağlamışken bile 220 üstü görememiştim. Genelde 120-160 bandındaydı. Ama Linux'ta 145-240 arası. Maksimum ise dediğim gibi 285...

@Buğra S bir ara Arch'a davet edelim sizi. :)
Hocam Arch güzeldir hoştur ama ben bulut mühendisliği istiyorum. Bundan sonra hayatımın geri kalanı systemd ve Redhat ile geçecek gibi:D
Benim sorum şu, Fedora Arch kadar olmasa da Bleeding Edge bir dağıtım, içindeki yazılımlar mı şişiriyor acaba?
 
Hocam Arch güzeldir hoştur ama ben bulut mühendisliği istiyorum. Bundan sonra hayatımın geri kalanı systemd ve Redhat ile geçecek gibi:D
Benim sorum şu, Fedora Arch kadar olmasa da Bleeding Edge bir dağıtım, içindeki yazılımlar mı şişiriyor acaba?
Hocam hayır aslında. Doğrusu sanırsam direkt Fedora tabanıyla alakalı olabilir. Arch tabanı bildiğiniz gibi çeviktir hızlıdır. Ancak Fedora tabanı pek çevik değil kullandım bayağı. Ubuntu'dan hızlı ama Debian'dan yavaş. Bence tabanla alakalı.
 
Hocam hayır aslında. Doğrusu sanırsam direkt Fedora tabanıyla alakalı olabilir. Arch tabanı bildiğiniz gibi çeviktir hızlıdır. Ancak Fedora tabanı pek çevik değil kullandım bayağı. Ubuntu'dan hızlı ama Debian'dan yavaş. Bence tabanla alakalı.
Debianda ses driverları düzgün çalışsa her şey güzel olacaktı ama çalıştırmak istemedi.
 
Arch tabanı çeviktir hızlıdır, Fedora tabanı yavaş ne demek yahu? Taban dediğin şey nedir mesela? Neye dayanarak bu önermeleri yapıyorsunuz hiç anlamış değilim.
Benim bildiğim bir sistemi ağırlaştıran içindeki hizmetlerdir, Fedorada bunların bereketi var bi Ubuntu kadar olmasa da :D Arch kuran çoğu kullanıcı temel şeyler dışı hiç bir şey kurmadığı ve son driver ve kernel sürücülerini aldığı için hızlı. Linux her yerde Linux :D
 
Arch kuran çoğu kullanıcı temel şeyler dışı hiç bir şey kurmadığı ve son driver ve kernel sürücülerini aldığı için hızlı.
Buradan gördüğüm kadarıyla Arch kullanıcıları gereken çoğu paket/servisi kullanmıyor ki. Bir istasistik çıkarsak güvenlik duvarı kullanan Arch kullanıcılarının oranı ne olurdu merak ediyorum. systemd'e bloat diyenleri gördü bu gözler.

Aslında çok bile gereksiz paket kuruyorlar. Ben uzunca bir süre Arch ve türevini kullandım, hiçbir zaman Arch'a gelin demedim. Çünkü insanlar kurma aşamasını geçebilse de kullanma aşamasında tıkanıyor. Hızlı diye çağırmak mantıksız. Ben de herhangi bir dağıtımın içini boşaltıp ona hızlı diyebilirim.

Ayrıca hız mesele ise herkes Clear Linux'a geçsin. Bütün testlerde diğer dağıtımlara fark atıyor. Arch da bunlara dahil.
 
Buradan gördüğüm kadarıyla Arch kullanıcıları gereken çoğu paket/servisi kullanmıyor ki. Bir istasistik çıkarsak güvenlik duvarı kullanan Arch kullanıcılarının oranı ne olurdu merak ediyorum. systemd'e bloat diyenleri gördü bu gözler.

Aslında çok bile gereksiz paket kuruyorlar. Ben uzunca bir süre Arch ve türevini kullandım, hiçbir zaman Arch'a gelin demedim. Çünkü insanlar kurma aşamasını geçebilse de kullanma aşamasında tıkanıyor. Hızlı diye çağırmak mantıksız. Ben de herhangi bir dağıtımın içini boşaltıp ona hızlı diyebilirim.

Ayrıca hız mesele ise herkes Clear Linux'a geçsin. Bütün testlerde diğer dağıtımlara fark atıyor. Arch da bunlara dahil.
Rehberden Arch kurmak bence bir yetenek olmamalı hocam.
Ben Fedoranın güncelliğini ve buna rağmen sorun çıkarmamasını seviyorum, daha önce hiç yolda bırakmadı. Dediğiniz gibi muhtemelen firewall ve çeşitli gerekli hizmetleri kaldırsam bu da Arch kadar hızlanacak.
 
Gelelim ekran kartı sürücülerine:
Fedora AMD: sudo dnf install mesa
İlk önce ellerine sağlık. Bu komutun işe yaramadığını belirtmek isterim. AMD ekran kartı sürücüleri için aşağıda hazırladığım komutların girilmesi lazım. Aslında sadece ilk 2 komut ekran kartı sürücüleri için. Diğer 3 komut ise OpenCL için. O komutların da girilmesini tavsiye ederim. Son komutu girince 9 tane seçenek çıkacak. Eğer AMD Radeon 500 serisi veya daha eski bir ekran kartı varsa Legacy (2), AMD Radeon RX Vega serisi veya daha yeni bir ekran kartı varsa Lastest (1) kurulmalı. Ayrıca DaVinci Resolve kuruluysa Patch (5) te kurulmalı yoksa uygulama sıkıntı çıkarabilir.

Kodlar:​

sudo dnf install xorg-x11-drv-amdgpu vulkan-tools mesa-vulkan-drivers vulkan-loader vulkan-loader.i686 glew-devel SDL2-devel SDL2_image-devel glm-devel freetype-devel make gcc-c++ sudo grubby --update-kernel=ALL --args="radeon.cik_support=0 amdgpu.cik_support=1" git clone https://github.com/sukhmeetbawa/OpenCL-AMD-Fedora.git cd ./OpenCL-AMD-Fedora ./opencl-amd.sh

Ekleme: Bu komutlar girildikten sonra cihaz hemen yeniden başlatılmalı.
 
Son düzenleme:
İlk önce ellerine sağlık. Bu komutun işe yaramadığını belirtmek isterim. AMD ekran kartı sürücüleri için aşağıda hazırladığım komutların girilmesi lazım. Aslında sadece ilk 2 komut ekran kartı sürücüleri için. Diğer 3 komut ise OpenCL için. O komutların da girilmesini tavsiye ederim. Son komutu girince 9 tane seçenek çıkacak. Eğer AMD Radeon 500 serisi veya daha eski bir ekran kartı varsa Legacy (2), AMD Radeon RX Vega serisi veya daha yeni bir ekran kartı varsa Lastest (1) kurulmalı. Ayrıca DaVinci Resolve kuruluysa Patch (5) te kurulmalı yoksa uygulama sıkıntı çıkarabilir.

Kodlar:​

sudo dnf install xorg-x11-drv-amdgpu vulkan-tools mesa-vulkan-drivers vulkan-loader vulkan-loader.i686 glew-devel SDL2-devel SDL2_image-devel glm-devel freetype-devel make gcc-c++ sudo grubby --update-kernel=ALL --args="radeon.cik_support=0 amdgpu.cik_support=1" git clone https://github.com/sukhmeetbawa/OpenCL-AMD-Fedora.git cd ./OpenCL-AMD-Fedora ./opencl-amd.sh

Ekleme: Bu komutlar girildikten sonra cihaz hemen yeniden başlatılmalı.
Doğrudur, Fedora hakkında pek bir bilgim yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı