Rehber GNU/Linux'ta depolama aygıtları nasıl isimlendirilir?

qbgt

Picopat
Daha fazla  

Adlandırma:​

SATA, SCS'ı ve USB aygıtlar: /dev/sd(X)(Y)
X: Aygıt numarası (a harfinden başlayıp z'ye. Harf kalmazsa harf arttırılır)
Y: Bölüm numarası (1'den 128 'e)
Not: maksimum bölüm sayısı GPT ve MBR sistemlerde farklıdır. Örneklerde GPT üzerinden verilmiştir.
Örnek: /dev/sda1 (ilk diskin ilk bölümü)

NVMe SSD'ler: /dev/nvme(X)n(Y)
X: Aygıt: (örneğin, 0 ilk SSD)
Y: Bölüm: (1'den 128'e)
Örnek: /dev/nvme0n1 (ilk diskin ilk bölümü)

SD/MMC kartlar: /dev/mmcblk(X)p(Y)
X: Aygıt: (0 ilk SD/MMC kartı.)
Y: Bölüm: (yukarıda verilenler gibi 1,2,3 olarak devam eder.)
Örnek: /dev/mmcblk0p1 (ilk diskin ilk bölümü)

Görüntüleme:​

lsblk
Blok cihazlarını, disk ve bölümlerin boyutlarını, bağlandıkları (Mount) noktalarını gösterir.

fdisk -l
Diskleri, disk bölümlerini, boyutlarını, bölüm yapıları ve dosya sistemleri hakkında detaylı bilgiler sağlar.

ls -l /dev/disk/by-id
Sistemdeki diskleri benzersiz isimleriyle gösterir.

Disk üzerinde değişiklikler yapma (cfdisk ile)​

cfdisk /dev/sdX
Önemli not: cfdisk ile diskin üzerinde değişiklik yapacaksan bir bölüm adı kullanmamalısın.
❌ Örnek hatalı kullanım: cfdisk /dev/sda1
✅ Örnek doğru kullanım: cfdisk /dev/sda

Hatam veya eksiğim varsa söylemekten çekinmeyin.

Güzel rehber ama adlandırma kısmı var olanı anlatmış, öğretici nitelikte gibi gelmedi bana. İlk rehberinmiş, ellerine sağlık hocam. Daha çok rehber bekleriz.

Güzel rehber ama adlandırma kısmı var olanı anlatmış, öğretici nitelikte gibi gelmedi bana. İlk rehberinmiş, ellerine sağlık hocam. Daha çok rehber bekleriz.
Teşekkürler. Arch kurulumu rehberi için disk yapısı hakkında rehber gerekliydi. Kolları sıvadım ben de.

Teşekkürler. Arch kurulumu rehberi için disk yapısı hakkında rehber gerekliydi. Kolları sıvadım ben de.
O zaman görsellerle süsleyerek daha uzun ama daha basit şekilde "cfdisk" kullanımı anlatılabilirdi.

Onun için de bir rehber düşünülebilir.
İstekli olmanıza sevindim hocam. Hoşgeldiniz Technopat Sosyal'e. Rehberlerinizi takipte olacağım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı