Rehber GNU/Linux'ta güncel Premiere Pro kurulumu

Merhaba sevgili Technopat Sosyal kullanıcıları.

Bir önceki rehberimde Linux'ta Photoshop kurulumunu anlatmıştım. Bugün ise Premiere Pro'yu nasıl kuracağınızı anlatacağım.

Rehber Windows 10 veya 11 bulunan bir sanal makine kurulumunuz olduğunu varsaymaktadır. İlgili nedenler Photoshop rehberinde anlatılmıştır.

Hızlıca kuruluma geçelim.

1- Dosyaları kopyalama
Windows 10 veya 11 bulunan bir sanal makinede orijinal Premiere Pro'yu kurunuz.
Kurulum sonrasında sanal makinedeki bir klasörü, Linux'ta WINE prefiximize atmamız gerekecek.
Kopyalanması gereken klasör:
Kod:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Premiere Pro 2024

2- Winetricks ile hata giderme
Öncelikle DXVK isteğe bağlıdır ancak daha iyi performans için eğer Vulkan destekli bir ekran kartınız bulunuyorsa öneririm.
Corefonts olmadan Premiere Pro, Linux'ta açılmayacaktır. Zorunlu bir adımdır.
Kod:
winetricks dxvk corefonts

3- DLL dosyalarını kopyalama
Premiere Pro'yu çalıştırmamız için sanal makineden kopyalamamız gereken DLL dosyaları bulunuyor. Kopyalayacağımız DLL dosyalarını WINE prefiximizde gereken yere eklemeliyiz. Bir WINE prefixi, Windows'un C diski ile benzer yapıya sahiptir.
Kopyalanması gereken DLL dosyaları:
Kod:
C:\Windows\system32\msxml3.dll
C:\Windows\system32\msxml3r.dll

msxml3.dll için bir DLL geçersiz kılması eklemeniz gerekecek. Winecfg'yi açalım ve Kitaplıklar sekmesine gelelim. Yeni geçersiz kılma olarak msxml3 eklemeli ve native, builtin olarak seçmeliyiz.

1726786500202.png

4- DLL dosyalarını çoğaltma
Premiere Pro 2 adet DLL dosyasının içeriğinin aynı olmasına rağmen farklı isimlerle tutar. Eski özellikler eski isimdeki DLL dosyasını kullanır, aynısı da yeni özellikler ve yeni DLL için geçerlidir.
Adobe Premiere Pro 2024 klasörüne gelelim ve icuin69.dll ile icuuc69.dll dosyalarından 2 adet yapalım. Yani çoğaltalım. Çoğalttığımız dosyaları şu şekilde adlandırmalıyız:
Kod:
icuin69.dll -> icuin.dll
icuuc69.dll -> icuuc.dll

Bu şekilde isim değişmemize rağmen eski isimde olanlardan birer kopya klasörde kalmalı.

5- Arayüzü iyileştirme (Opsiyonel)
Premiere Pro arayüzünü iyileştirmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
Kod:
winetricks gdiplus fontsmooth=rgb
6- Bilinen hatalar
  • Photoshop'ta olduğu gibi giriş yapma adımında donuyor. Atlatma yöntemleri bulunuyor ancak forum kuralları gereği ekleyemeyeceğim.

Herhangi bir Premier Pro projem bulunmuyor bu nedenle bu yöntemi öğrenmemi sağlayan kişinin ekran görüntüsünü ekleyeceğim.
1726787121624.png

Umarım işe yarar bir rehber olmuştur. Hâlâ Linux'ta Adobe programlarını kullanmak fazlasıyla sorunlu. Yine de bir şekilde açmayı başarabiliyoruz. Umarım gelecekte yerel destek almaya başlar ve bu tip sorunlardan kurtuluruz.

Son düzenleme:
Sağ ol. Bence Microsoft ve Apple, Adobe'a para ödüyor. Ondan çıkartmıyorlar. Patates bilgisayarlarda bile hızlı olduğu için Linux, içerik üreticiler Macbook almak yerine Linux'a geçebilirler yani.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sağ ol. Bence Microsoft ve Apple, Adobe'a para ödüyor. Ondan çıkartmıyorlar. Patates bilgisayarlarda bile hızlı olduğu için Linux, içerik üreticiler Macbook almak yerine Linux'a geçebilirler yani.
Çevremde ve forumda çok fazla insan gördüm "Adobe çalışsa Linux kullanırdım." diyen.

Aynen oyle. Adobe olmazsa olmaz normal kullanicilar bile resim duzenleme programi icin Photoshop tercih ediyor.
Aslında GIMP gayet yeterli bir alternatif ama eğer grup projeleri yapılıyorsa Photoshop zorunlu oluyor. Ben günlük kullanımda GIMP kullanıyorum ama derslerde, ödevlerde Photoshop kullanmak zorunda kalıyorum.

Aslında GIMP gayet yeterli bir alternatif ama eğer grup projeleri yapılıyorsa Photoshop zorunlu oluyor. Ben günlük kullanımda GIMP kullanıyorum ama derslerde, ödevlerde Photoshop kullanmak zorunda kalıyorum.
Bana gore de Krita ve KdenLive hic fena degil. Windows'ta bile 4 yildir bu ikisini kullandim. Genel olarak insanlar Adobe sever belki ama bu iki program gerek hizli kurulmasi ve gerek hizli olmasi cok iyi. Ayrica kullanisli ve beles.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı