GNU ve Hurd nedir?

Wiki sayfasına göre GNU tasarısı altında geliştirilen bir işletim sistemi. Hurd olması gereken resmi çekirdeği iken, çeşitli sebeplerden ötürü bu çekirdeğin geliştirilmesi tamamlanamamış, Linus Torvalds tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanmaya başlamıştır. GNU/Linux ise, umarım yanlış bir tabir kullanmıyorumdur, Linux çekirdeğini kullanan GNU işletim sistemidir. Bildiğim bu kadar. Ayrıntılarını daha bilgili arkadaşlar paylaşabilir diye düşünüyorum.

GNU ne oluyor? Ve GNU/Hurd ne oluyor? GNU/Hurd ile GNU/Linux'un farkı ne?

GNU, Özgür Yazılım Vakfı kurucusu Richard Stallman´ın 27 Eylül 1983´te Unix-benzeri ve tamamen özgür yazılımlardan oluşması için amaçlanmış bir işletim sistemi projesidir.

1992 yılına gelindiğinde işletim sistemi çalışabilir ve kullanılabilir olma açısından büyük ölçüde tamamlanmıştı. Ancak çekirdek yani kernel eksikti. Çekirdek için GNU Hurd projesi vardı ancak süreç ağır işliyordu ve teknik açıdan bazı sorunları vardı.

Linus Torvalds Aralık 1992 yılında Linux çekirdeğini özgür ve açık kaynak kodlu yaptı. Linux 1991´de ilk kez yayınlandığında aslında Windows gibi, macOS gibi sahipli bir yazılımdı.

Linus Torvalds sonunda Linux´u açık kaynak kodlu ve özgür yazılım yapınca GNU işletim sistemi için en büyük ve eksik parça kapanmış oldu. GNU/Linux denilmesinin nedeni bu. Linux, GNU işletim sistemini tamamlamış oldu.

Linux parlayınca Hurd´a olan ilgi azaldı. Hâlâ geliştiriliyor ama ilgi düşük olduğu için yeni sürümler seyrek bir şekilde yayınlanıyor. En son versionu Aralık 2016´da yayınlanmış.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı