Gök Tengri zamanın müslümanlığı olabilir mi?

Siz öyle söyleyince bilgimi kontrol ettim. 25' miş değerli hocam. :)

Zaman içinde bir çok kavim yaşadı ve süresi doldu. Yeri geldi büyük depremler, seller, okyanus altında kalan yerleşim yerleri, şehirler vb. oldu. Klişe olacak ama bu mağara duvarlarındaki helikopter çizimleri olsun, piramitlerin yapımlarının hala soru işareti barındırıyor olması olsun bana geçmişten günümüze bir çok medeniyetin uzun senelerce yaşadığı ve bir çok yol göstericinin yani peygamberin geldiğinin kanıtı olarak geliyor.
Hz. Hızır'ın da peygamber olabileceği söyleniyor. Bu tip durumlar belki de cidden vardır. Ama resmi olarak diyeyim artık... :) Resmi olarak kitaplarda yazmadığı için bilemiyoruz. :)

@Bruh123 Evet sayın hocam. Direkt sayı vermiyor ama isimlerinden bahsediyor.
Arkadaşlar bu arada şöyle bir bilgilendirme yapayım. Adem'in kurana göre 5000 veya 6000 sene önce yaşadığı yazmaz. Bu tevratta bulunan bir bilgidir ve tevrat değişmiş bir kitaptır. Yani milyar yıllık olan insan tarihinde ilk insanın 5000 sene önce yaşaması yanlış bir bilgidir ve kuranda yazmaz. Kuran için çelişkili bir durum değildir.
 
Tengricilik ya da Gök Tengri inancı, tek tanrılı bir inanış şekli değildir. Animizm olarak isimlendirilen bu inanç sistemine sahip Türklerde yer ve su kültleri önemli bir yer teşkil etmektedir. Özellikle kam(şaman)lar dualarında Gök Tanrı başta olmak üzere kendilerine yardımcı olmaları için kültlerden de yardım isterler.

Ayrıca Kök Tengri'nin "mavi gökyüzü" anlamına geldiği de rivayet edilmektedir.
 
Son düzenleme:
Kuranda veya hadislerde biz her kavime kurtarıcı yolladık diyorlar peki gök tengri bir peygamberin getirdiği bir din olabilir mi? İslam ile benzer yönleri bayağı var.
İslamiyet'e göre tüm dinler İslamiyet'ten türemiştir. Ve bu yüzden tüm dinler neredeyse birbirine benzemekte. Yani Müslümanlar genelde Tengrizm'in İslamiyet'ten türediğini düşünür. Hatta bu yüzden birçok Türk kavim Müslüman olmuştur.
 
Yani milyar yıllık olan insan tarihinde ilk insanın 5000 sene önce yaşaması yanlış bir bilgidir ve kuranda yazmaz. Kuran için çelişkili bir durum değildir.

İnsan tarihinin milyar yıllık olduğunu nerden çıkardın? Milyar yıl önce daha bildiğimiz anlamda hayvanlar bile yoktu.
 
Bütün dinler temel de birbirine benzerlikler gösterir. Ama gök tengri inanışında belli ibadethane ,din adamları ve peygamber yoktur. Kutsal sayılan nesneler (dağ ,nehir gibi)vardır ancak onlara özel davranilmaz sadece saygı duyulur.
 
Bu konuda söyleyebileceğim o kadar çok şey var ki yazsam kitap olur ve elbet birgün yazacağım. Öncelikle sorunun cevabı evet. Araplar bugün ki Kabenin olduğu yerde putlara taparken Türkler kaç yüzyıl öncesinde tek Tanrıya inanıyordu. Bu inanılmaz bir şey. Gök Tengri araştırılmaya değer bir detay. Türkler; İslamdan, Hristiyanlıktan, Musevilikten yüzyıllar önce tek tanrılı dinlerine sahipti.
 

Geri
Yukarı