Görev çubuğunu yapılandırma

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Img 1.jpg


Ekranın en alt bölümünde yer alan görev çubuğu programları en ideal bir biçimde yönlendirebilme amaçlı önemli hizmet öğelerini içerir. Windows 7’de geniş çaplı bir müdahalenin ardından süper araç çubuğu olarak da bilinen bu çerçeve, yeniden düzenlenmiştir.

1 Programı görev çubuğuna sabitleme

Img 2.jpg


Görev çubuğuna ilk olarak baktığımızda şeffaf bir yüzeye kavuştuğunu görüyoruz. Tabi bu Microsoft’un değiştirdiklerinden sadece biri. Önceki sürümlerde hızlı başlat çubuğu, başlat butonunun hemen sağında yer alıyordu. Windows 7’de artık bu görev çubuğunu göremeyeceksiniz. Bunun yerine kullanıcılara sunulan yeni özellik; sıklıkla kullandığınız programları, klasörleri ya da belgeleri görev çubuğuna sabitleyebilir ve kullanmak istediğinizde hemen ulaşabilirsiniz. Standart olarak “ Internet Explorer”, “Windows gezgini” ve “ Media Player” görev çubuğuna sabitlenmiştir. Farklı programlar eklemek istiyorsanız, birkaç fare tıklaması ile görev çubuğuna rahatlıkla sabitleyebilirsiniz. Bunun için “Başlat/ Tüm programlar” dizinini takip edin ve eklemek istediğiniz programın, örneğin “Microsoft Word”ün üzerine gelip sağ fare tuşu ile tıklayın, açılır menüden görev çubuğuna sabite seçeneğini tıklayın.

Ipucu

Görev çubuğunda program simgelerinin üzerinde bir açıklama yazmaz, sadece simgeler vardır. Eğer buna alışamadıysanız. Görev çubuğu üzerinde boş bir yere sağ fare tuşu ile tıklayın. Açılır menüden “Özellikler”i seçin, “Görev çubuğu düğmeleri” seçeneğinden “Görev çubuğu dolu olduğunda birleştir” seçeneğini etkinleştirin.

2 Program simgelerinin yerlerini düzenleme

Img 3.jpg


Görev çubuğunda uygulamalar tek bir link üzerinde bulunuyor. Bu Windows 7’nin bir özelliği; artık uygulamalar açıldığında ayrı bir pencerede gösterilmiyor aksine programın açık olup olmadığı simgenin üzerinde belirtiliyor. Görev çubuğuna sabitlenmiş ama kullanılmayan programları, hali hazırda açık bulunan diğer programlarla karıştırılmaması için açık olan program simgesinin arka planı aydınlatılır. Görev çubuğundaki bütün sembollerin yerleri sürükle-bırak mantığı ile değiştirilebilir; yapmanız gereken, simgenin üzerine gelmek ve sol fare tuşu ile basılı tutarak simgeyi istediğiniz konuma sürüklemek.

3 Atlama listeleri yardımıyla belgelere daha hızlı ulaşma

Img 4.jpg


Microsoft görev çubuğuna farklı bir işlev daha ekledi: jumplist olarak da bilinen, atlama listeleri. Atlama listelerine herhangi bir program simgesinin üzerinde sağ fare tuşu ile tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu açılan pencerede, sık kullanılan ya da son kullanılan belgeleri göreceksiniz, isteğe bağlı bunları belgenin sağ tarafında beliren pin simgesine tıklayarak listeye sabitleyebilir ve istediniz anda çok hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Burada bulunan belgeleri Windows gezgini ya da programın kendisi üzerinden açabilirsiniz. Belgeyi sabitlediğiniz alandan kaldırabilmek için sağ tarafta beliren pin simgesine tıklayarak sık kullanılanlar alanına tekrar geri çekebilirsiniz. Atlama listesi programdan programa değişiklik gösterebiliyor. Hatta çoğu program bu yeni atlama listesi işlevini destekleyemeyebiliyor.

Ipucu

Windows 7’de görev çubuğuna uygulama ekleyebilmek için başlat menüsünde herhangi bir uygulamanın üzerine sağ tıklayarak “Görev çubuğuna sabitle” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Masaüstündeki bir program simgesini de farenin sol tuşu ile basılı tutarak görev çubuğunun üzerine getirip bırakarak da programın simgesini sabitleyebilirsiniz.

4 Klasörleri görev çubuğuna sabitleme

Img 5.jpg


Belgeler ve programlar için geçerli olan işlev, klasörler için de geçerli. Klasörleri olabildiğince hızlı ve kolay bir şekilde araç çubuğuna sabitleyebilirsiniz. Windows gezgininizi açın ve klasörlerinizin arasında gezinin. Gerektiği anda hemen ulaşmak isteyeceğiniz bir klasörü seçin. Seçtiğiniz klasörü sol fare tuşu ile basılı tutarak araç çubuğunda boş bir alanın üzerine getirin. Fare tuşunu serbest bıraktığınızda, eklediğiniz klasör Windows gezginini üzerinde sabitlenmiş olarak belirtilecek. Eklenilen bu klasöre artık atlama listesinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Artık bu klasör ilginizi çekmezse, atlama listesinden klasör isminin yanındaki pin simgesine tıklayarak listeden bu klasörü kaldırabilirsiniz.

5 Görev çubuğundaki araç çubuklarını belirlemek

Img 6.jpg


Klasör, belge ya da programlara hızlı ulaşabilme olanağının yanı sıra, görev çubuğuna istediğiniz hedefe daha kolay ulaşabilmek amaçlı araç çubukları eklenebilir. Bu araç çubuklarını etkinleştirebilmek için görev çubuğu üzerinde boş bir yere sağ fare tuşu ile tıklayın ve açılır menüden “ Araç çubukları” seçeneği üzerine gelin. Burada “Adres”(Internet Explorer bağlantılarını buradan görüntüleyebilirsiniz), “Bağlantılar”, “Tablet PC giriş paneli”, ve “Masaüstü” seçeneklerini etkinleştirebilirsiniz. Bu araç çubuklarını eklediğinizde, görev çubuğu alt menüsünde görebilirsiniz.

6 Yeni pencere önizleme özelliği

Windows’un önceki sürümlerinde açtığınız belgeleri (örneğin açtığınız word belgeleri) görev çubuğuna bakıldığında o kadar kolay fark edilemiyordu. Yeni görev çubuğu önizleme işlevini kullanmak için, fare imlecini açılmış klasör ya da çalışmakta olan program simgesinin üzerine getirmeniz yeterli. Bunu yeterli bulmuyorsanız, örneğin tarayıcınızla açtığınız birden fazla sayfayı tek bir program simgesinin üzerinde görüntüleyebileceğinizi de bilmelisiniz. Fare imlecini tarayıcınızın simgesi üzerine getirdiğinizde açık olan sayfaları ayrı pencereler içerisinde göreceksiniz. Fare imlecini bu küçük pencerelerden birinin üzerine getirdiğinizde, pencere tam ekranda gösterilecek. Küçük pencerelerin üzerinde sağ üst bölümde beliren çarpı sembolüne tıklayarak da sayfayı açma gereksinimi duymadan doğrudan kapatabilirsiniz.

İpucu

Img 8.jpg


Görev yöneticisine, görev çubuğu üzerindeki açılır menüden de ulaşabilirsiniz. Bunun alternatifi tanındık tuş kombinasyonu [Ctrl] + [Alt] + [Del] ile de “Görev yöneticisini başlat” penceresine ulaşabilirsiniz. Görev yöneticisi üzerinde yanıt vermeyen programları kapatabilmek için “Uygulamalar” gibi sekmeleri kullanabilirsiniz.

7 Temizlenmiş bildirim alanı

Img 9.jpg


Görev çubuğunun sağ köşesinde “Bildirim alanı” olarak adlandırılan bir bölüm var. Windows 7’de de bu değişmedi. Windows XP ve Vista’da bu bölüm biraz karmaşıklık yaratıyordu ve bu alan tekrardan düzenlenerek temizlendi. Önceki işletim sistemindeki program ve sistem simgelerinin aksine yeni işletim sisteminde sadece dört simge gözüküyor, bunlar; tarih göstergesi, hoparlör sembolü, ağ simgesi ve işlem merkezi simgesi. Diğer bütün simgelere yukarı ok işaretiyle gösterilen küçük simgeye tıklayarak ulaşabilirsiniz. Hangi simgelerin görünmesini istiyorsanız buradan kendiniz belirleyebilirsiniz. Burada “Simge ve bildirimleri göster”, “Simge ve bildirimleri gizle”, “Yalnızca bildirimleri göster” gibi seçeneklerle karşılaşacaksınız. Son seçeneği etkinleştirirseniz, yeni bir güncelleştirme mevcut olduğu koşullarda sizi bilgilendirecektir, bunun dışında simge bildirim alanında gözükmeyecek. “Sistem simgelerini aç veya kapat” seçeneği ile sistem simgelerini tamamıyla bildirim alanından kaldırabilir ya da ekleyebilirsiniz. Simgeyi “kapalı” konuma getirirseniz, uygulama hakkındaki bildirimleri de kapatmış olursunuz.

İpucu

Görev çubuğu ilk olarak açık uygulamalar arasında hızlıca geçiş yapmayı sağlamak amaçlı kullanılmalıdır. Eğer fareden çok klavyeyi kullanmayı tercih ediyorsanız [Windows] + [T] tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Görev çubuğunda bulunan programları sırasıyla [Windows] + [1]den [Windows] + [9] a kadar kısa yolu kullanarak çağırabilirsiniz. Başlangıçta size sunulan “Internet Explorer”, “Windows gezgini” ve “Media Player” ın yerlerini değiştirmediyseniz; [Windows] + [1] ile tarayıcınızı [Windows] + [3] ile Media Player’ı açabilirsiniz.

8 Ekstra saat ekleme

Img 10.jpg


Img 11.jpg



Bildirim alanın öğelerinden biri de saat. Vista’da olduğu gibi ek saat ekleme özelliği yeni işletim sistemi için de mevcut. Bu özellik, farklı bir saat diliminde yer alan kişilerle iletişim içerisindeyseniz mükemmel bir tamamlayıcı. Bu menüye ulaşabilmek için saat göstergesinin üzerine sağ fare tuşuyla tıklayın“Tarih/Saat ayarla”yı seçin. Açılan menü de “Ek saatler” bölümüne tıklayın ve ikincil eklemek istediğiniz saat dilimini seçin. “Görün adı girin” kutucuğuna seçtiğiniz bölgenin ya da kentin adını girebilirsiniz. Son olarak burada bulunan “Bu saati göster” kutucuğunu etkinleştirdiğinizden emin olun. “Uygula” ve “Tamam” seçeneklerini ile belirlediğiniz ayarları kaydedin. Fare imlecini saatin üzerine getirdiğinizde yerel saatin yanı sıra belirlediğiniz ikincil saat örneğin “Pekin” saati gözükecek.

9 Görev çubuğunun yerini değiştirme ya da görev çubuğunu saklama

Img 12.jpg


Görev çubuğun alt kenarda bulunması size rahatsızlık mı veriyor? Rahatlıkla görev çubuğunu sağ, sol veya üst kenara yerleştirebilirsiniz ya da tamamıyla gizleyebilirsiniz. Bu özelliği ayarlayabilmek için sağ fare tuşu ile görev yöneticisi üzerinde boş bir alana tıklayın ve “Özellikler”i seçin. Burada bulanan görev çubuğunu kilitle seçeneğini etkinsizleştirebileceğiniz gibi “Görev çubuğunun ekrandaki konumu” seçeneğinden, görev çubuğunun konumunu belirleyebilirsiniz. Görev çubuğunun tamamıyla ortadan kaldırmak istiyorsanız “Görev çubuğunu otomatik olarak gizle” seçeneğini etkinleştirin. Bu seçeneği uygulamanızın ardından görev çubuğu ekranda kaybolacak, ekranın en alt bölümüne fare imlecini getirdiğinizde görev çubuğu tekrar ortaya çıkacaktır.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı