Görseldeki 700W güç kaynağının modeli nedir?

Uzaktan ilk bakışta hiç de fena bir izlenim vermedi. Üstünkörü ne olduğunu yazmadan:

1693325491551.png

Kırmızı ile işaretlediğim yerleri yakınlaştırarak yandan fotoğraf paylaşabilir misiniz? Çiplerin üzerindeki numaralar okunabilirse iyi olur. Uğraşırım derseniz detaylıca dökümünü yapabiliriz buraya. Flash ile çekmeniz şart değil veya okunacak şekilde çekseniz yeterli.

Uzaktan ilk bakışta hiç de fena bir izlenim vermedi. Üstünkörü ne olduğunu yazmadan:

Eki Görüntüle 1922760

Kırmızı ile işaretlediğim yerleri yakınlaştırarak yandan fotoğraf paylaşabilir misiniz? Çiplerin üzerindeki numaralar okunabilirse iyi olur. Uğraşırım derseniz detaylıca dökümünü yapabiliriz buraya. Flash ile çekmeniz şart değil veya okunacak şekilde çekseniz yeterli.

Tabii ki nasıl görsel isterseniz paylaşabilirim yan çerçeve çok yakın olduğu için tam yandan çekemedim.

Dosya Ekleri

• IMG_20230829_191955.jpg
    IMG_20230829_191955.jpg
    155,1 KB · Görüntüleme: 30
  • IMG_20230829_191954.jpg
    IMG_20230829_191954.jpg
    157,5 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG_20230829_191851.jpg
    IMG_20230829_191851.jpg
    244,5 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG_20230829_191927.jpg
    IMG_20230829_191927.jpg
    216,1 KB · Görüntüleme: 31
  • IMG_20230829_192524.jpg
    IMG_20230829_192524.jpg
    138,5 KB · Görüntüleme: 40
Yandan görmem çok iyi olurdu. O çerçeveyi eğebiliyor olmanız lazım. Şu şekilde bile pek çok şey çıkardım ama.

Eki Görüntüle 1922797

Tam şu kısmı da önemli. Siz atabiliyorsanız atın ben 1-2 saat içinde toplu geri dönüş yapacağım buraya.

O kısmı görsellere ekledim, yandan da tekrar eğip fotoğrafları attım beklemedeyim.

Dosya Ekleri

• IMG_20230829_193229.jpg
    IMG_20230829_193229.jpg
    165 KB · Görüntüleme: 26
  • IMG_20230829_193222.jpg
    IMG_20230829_193222.jpg
    188,2 KB · Görüntüleme: 35
  • IMG_20230829_192524.jpg
    IMG_20230829_192524.jpg
    138,5 KB · Görüntüleme: 30
Öncelikle uğraştığınız için teşekkür ederim. İsterseniz özellikle yakınlaştırıp çektiğiniz yer ile başlayalım:

Sitronix ST9S313A-DAG model Supervisor IC. Şimdi bu model ile alakalı OVP, UVP ve SCP korumalarını barındırıyor kesin ama korumalar bununla sınırlı değildir elbette. Ekstradan OPP bulundurduğunu da düşünüyorum IC'den bağımsız olarak. XPG Probe modelinde de aynı IC kullanılıyor.

Bulk cap'iniz Teapo 400V 270uF. Rated çalışma sıcaklığı arkasında yazıyor mu göremedim artık uğraştırmayacağım o kadar sizi. 85C veya 105C olmasından bağımsız olarak kapasitesi epey düşük. 16 ms hold-up time'ı bu kapasite ile görmek imkansız gibi.

Ekstradan bulk cap konusunda konuşmamız gerekirse, no-name bir firmadan değil. Teapo, günümüzde 7'den 70'e hemen hemen tüm üreticilerin giriş-orta segment modellerinde tercih ettiği birinci sınıf olmasa bile ikinci sınıf bir kapasitör. Kaliteli ve güvenilir. Bu zamana kadar da sayısız kez bunu kanıtlamışlardır.

Gelelim filtering caplere. Yine Teapo ama bu sefer çalışma sıcaklıkları görünüyor. 105C ve modelinden görebildiğim kadarı ile 1000uF, 16V. Yine dediğim gibi kapasitesi düşük ama hepsinin 105C olması iyi oldu. Bu kapasitörler ile tahminim ripple konusunda çuvallayacağı yönünde.

5VSB için kullanılan Standby PWM controller'ınız PI: TNY176PN. Kalitesiz değil ki bu model olmasa bile aynı markanın farklı serileri çok fazla kullanılan bir controller çoğu üretici tarafından.

Radyatör üzerinde APFC Boost Diode'u görebildim, tam tepeden çektiğiniz için diğer radyatörlere de bağlı olan APFC mosfetlerini göremiyorum. Dediğim gibi onlar için uğraştırmayacağım çünkü aşağı yukarı ne derecede bir iç yapıya sahip olduğumuz belli oldu.

Bridge Rectifier'ı GBU806. Geçenlerde FSP'nin Hyper Pro modeline bakarken GBU808 kullanıldığını görmüştük. Kendisi yine giriş seviyesi bir model ve sizin serinin bir alt modeli kullanılımış. 600V. Hem eski bir unit olması hem de giriş seviyesi olması sebebi ile herhangi bir heatsink'e bağlanmamış. Beklendik bir şey bu segmentte.

EMI filtreniz tamam görünüyor. 4 tane Y cap, 2 tane X cap ve varistör var. Varistörün hemen altında bir devre elemanı var ama uzaktan bakınca bacakları görünmüyor. Discharge IC ise epey iyi olurdu ki o gibi geliyor bana. Bazen Discharge IC'i PCB'nin arkasına da yapabiliyorlar. Bu model için durum nedir bilmiyorum tabii. Özetle tam bir EMI filtrelemeniz var. Gayet iyi.

Secondary taraf zaten group regulated. Bu arada primary tarafta, ortada rengi değişik iki tane kapasitör var. Onlar Teapo'ya ait olmayabilir. Secondary taraftaki filtreleme için kullanılanlar Teapo ama üstte bahsetmiştik.

Polymer kapasitör yok. Zaten giriş seviyesinde çok nadir görülür. Normalde DC-DC kartının üzerinde ikişer tane fix bulundurulabilirdi ama sizde DC-DC kartı zaten yok. Sonuç kısmına gelelim:

Sizi asıl ilgilendiren "kullanılır mı?" sorusunun cevabı eğer bu yanma işi olmasaydı evet. Epey eski bir model belli ama kullanılmaması için bir sebep yok. Kullanılan elemanlar ne idüğü belirsiz değiller. Yani şu saçma sapan C4 tabirini yapabilmek için gerekli hiçbir şeyi sağlamıyor görüldüğü üzere.

İşte bu kadar. Uzun sürdü biraz kusura bakmayın. Az önce size döneceğim dediğimden beri buna bakıyordum hep detaylı. Daha yazılacak epey şey var ama kafanızı iyice bulandırmadan burada noktalayayım. PSU'yu kablonun yanması vakasından ötürü değiştirin derim. Yanma durumu olmasaydı elde iken gayet kullanılabilecek bir model gibi görünüyor. Güncel olarak sıfır kesinlikle alınmaz.

Öncelikle uğraştığınız için teşekkür ederim. İsterseniz özellikle yakınlaştırıp çektiğiniz yer ile başlayalım:

Sitronix ST9S313A-DAG model supervisor ıc. Şimdi bu model ile alakalı ovp, uvp ve SCP korumalarını barındırıyor kesin ama korumalar bununla sınırlı değildir elbette. Ekstradan opp bulundurduğunu da düşünüyorum ıc'den bağımsız olarak. XPG probe modelinde de aynı ıc kullanılıyor.

Bulk Cap'iniz teapo 400v 270uf. Rated çalışma sıcaklığı arkasında yazıyor mu göremedim artık uğraştırmayacağım o kadar sizi. 85C veya 105C olmasından bağımsız olarak kapasitesi epey düşük. 16 ms hold-up Time'ı bu kapasite ile görmek imkansız gibi.

Ekstradan bulk cap konusunda konuşmamız gerekirse, no-name bir firmadan değil. Teapo, günümüzde 7'den 70'e hemen hemen tüm üreticilerin giriş-orta segment modellerinde tercih ettiği birinci sınıf olmasa bile ikinci sınıf bir kapasitör. Kaliteli ve güvenilir. Bu zamana kadar da sayısız kez bunu kanıtlamışlardır.

Gelelim filtering caplere. Yine teapo ama bu sefer çalışma sıcaklıkları görünüyor. 105C ve modelinden görebildiğim kadarı ile 1000uf, 16v. Yine dediğim gibi kapasitesi düşük ama hepsinin 105C olması iyi oldu. Bu kapasitörler ile tahminim ripple konusunda çuvallayacağı yönünde.

5vsb için kullanılan standby PWM controller'ınız Pi: Tny176pn. kalitesiz değil ki bu model olmasa bile aynı markanın farklı serileri çok fazla kullanılan bir Controller çoğu üretici tarafından.

Radyatör üzerinde apfc Boost Diode'u görebildim, tam tepeden çektiğiniz için diğer radyatörlere de bağlı olan apfc MOSFET'lerini göremiyorum. Dediğim gibi onlar için uğraştırmayacağım çünkü aşağı yukarı ne derecede bir iç yapıya sahip olduğumuz belli oldu.

Bridge Rectifier'ı gbu806. geçenlerde FSP'nin Hyper Pro modeline bakarken GBU808 kullanıldığını görmüştük. Kendisi yine giriş seviyesi bir model ve sizin serinin bir alt modeli kullanılımış. 600v. Hem eski bir unit olması hem de giriş seviyesi olması sebebi ile herhangi bir Heatsink'e bağlanmamış. Beklendik bir şey bu segmentte.

Emı filtreniz tamam görünüyor. 4 tane y cap, 2 tane X cap ve varistör var. Varistörün hemen altında bir devre elemanı var ama uzaktan bakınca bacakları görünmüyor. Discharge ıc ise epey iyi olurdu ki o gibi geliyor bana. Bazen discharge ıc'i PCB'nin arkasına da yapabiliyorlar. Bu model için durum nedir bilmiyorum tabii. Özetle tam bir emı filtrelemeniz var. Gayet iyi.

Secondary taraf zaten group regulated. Bu arada primary tarafta, ortada rengi değişik iki tane kapasitör var. Onlar Teapo'ya ait olmayabilir. Secondary taraftaki filtreleme için kullanılanlar teapo ama üstte bahsetmiştik.

Polymer kapasitör yok. Zaten giriş seviyesinde çok nadir görülür. Normalde DC-DC kartının üzerinde ikişer tane fix bulundurulabilirdi ama sizde DC-DC kartı zaten yok. sonuç kısmına gelelim:

Sizi asıl ilgilendiren "kullanılır mı?" sorusunun cevabı eğer bu yanma işi olmasaydı evet. Epey eski bir model belli ama kullanılmaması için bir sebep yok. Kullanılan elemanlar ne idüğü belirsiz değiller. Yani şu saçma sapan C4 tabirini yapabilmek için gerekli hiçbir şeyi sağlamıyor görüldüğü üzere.

İşte bu kadar. Uzun sürdü biraz kusura bakmayın. Az önce size döneceğim dediğimden beri buna bakıyordum hep detaylı. Daha yazılacak epey şey var ama kafanızı iyice bulandırmadan burada noktalayayım. PSU'yu kablonun yanması vakasından ötürü değiştirin derim. Yanma durumu olmasaydı elde iken gayet kullanılabilecek bir model gibi görünüyor. Güncel olarak sıfır kesinlikle alınmaz.

Hayatımda bu kadar açıklayıcı güzel bir yazı okumamıştım terimlerin çoğunu anlamasam da emekleriniz ve yardımcı olup uğraştığınız için çok teşekkür ediyorum. Yazdıklarınız doğrultusunda yarın 1300 TL'ye NZXT C550 550W 80+ alacağım 100 TL de kargo versem 1400'e gelir bu fiyata da son olarak daha iyi öneriniz varsa onu satın alayım. Tekrardan çok teşekkür ederim emekleriniz ve zaman ayırdığınız için.

Hayatımda bu kadar açıklayıcı güzel bir yazı okumamıştım terimlerin çoğunu anlamasam da emekleriniz ve yardımcı olup uğraştığınız için çok teşekkür ediyorum. Yazdıklarınız doğrultusunda yarın 1300 TL'ye NZXT C550 550W 80+ alacağım 100 TL de kargo versem 1400'e gelir bu fiyata da son olarak daha iyi öneriniz varsa onu satın alayım. Tekrardan çok teşekkür ederim emekleriniz ve zaman ayırdığınız için.

Rica ederim ne demek. Zaten kafa karıştıracağını bildiğim için özet bir sonuç bölümü yazmıştım. C550 gayet iyi tercih şimdiden hayırlı olsun. Anlık olarak o fiyatın en iyi modeli.

Bulk cap'in serisi yok sanırım, Teapo'nun 400V 270uF'lık herhangi bir kapasitörü diyebiliriz o halde. "Biraz" giriş seviyesi bir PSU olduğunu düşününce 105°C'den çok 85°C diye düşünüyorum. Hold-up time konusunda sistemi kaç watt güçte kullandınız bilmem ama 200-300W ise PWR_OK ayarlanması düzgün olacaktır, 700W'ta düzgün ayarlı kalması zor gibi bu değerleri ve bu gücü hesaba kattığımızda.

Ekstradan OPP bulundurduğunu da düşünüyorum IC'den bağımsız olarak. XPG Probe modelinde de aynı IC kullanılıyor.
Onun için sekonder radyatöre yakın veya yapışık bir termistör olmalı, varsa vardır diyebiliriz. Bir de optimizasyonu önemli tabii, kalkıp da 200°C'ye ayarlı olursa o termistörün de korumanın da çok bir anlamı kalmıyor.

Gelelim filtering caplere. Yine Teapo ama bu sefer çalışma sıcaklıkları görünüyor. 105C ve modelinden görebildiğim kadarı ile 1000uF, 16V. Yine dediğim gibi kapasitesi düşük ama hepsinin 105C olması iyi oldu. Bu kapasitörler ile tahminim ripple konusunda çuvallayacağı yönünde.
Öte yandan hiç polimer görmedim, ripple filtrering konusunda daha iyi olurlar. Elektrolitikler daha çok geçici yanıtlarda güzel iş çıkarıyor.

Discharge IC ise epey iyi olurdu ki o gibi geliyor bana. Bazen Discharge IC'i PCB'nin arkasına da yapabiliyorlar.
Sanmam, güncel orta segmente genelde koyulmayan bir elemanı tutup buna koymalarını beklemek bence iyimser bir beklenti. Ama koyulmuşsa başım üstüne, x cap'leri hiç yoktan gürültü engellemede destekler. Bi' de az bir şey verimlilik işleri işte.

Bu arada EMI filtresi beklentimin baya üstünde, Gamebooster BST-ATX600A'da yarım yamalaktı EMI filtresi. :)

Ama koyulmuşsa başım üstüne, x cap'leri hiç yoktan gürültü engellemede destekler. Bi' de az bir şey verimlilik işleri işte.

Aklıma gelmişken CM coillerini unutmuşum söylemeyi... Onlar da tam.

Bir de optimizasyonu önemli tabii, kalkıp da 200°C'ye ayarlı olursa o termistörün de korumanın da çok bir anlamı kalmıyor.

Bir gün test edeceğiz. Elbet bir gün...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı