Merhaba, odamda gün içerisinde üç adet fotoğrafını eklediğim böcekten gördüm. Daha önce hiç görmediğim bir böcek. Odam bahçeye çıkış kapısı olan oda bugün bir süre açık unuttuk kapıyı oradan girmiş olabilir mi veya yuvalayan bir şey mi? Daha önce bir uçan karınca istilası yaşadığım için parkelere silikon bant falan çektim ve evi ilaçlattım. Bugün 3 tane bu böcekten gördüm ve üçü de silikon bantlara yapışmış şekli kaymış şekildeydi, canlı hali nasıl görünüyor bilmiyorum.
Örümceğimsilerin Amblypygi takımından. En öndeki iki antenniform bacak hayvanın arkasına doğru kıvrılıp fotoğrafta kuyruk gibi bir görünüm vermiş ancak Uropygi ile karıştırılmamalıdır, Uropygi ülkemizde mevcut değildir.[Kaynak:
WAC] Zehirleri yoktur, zararsızdır. [Kaynak:
AAS]
Amblypygi takımının ülkemizde tek türü bulunuyor:
Sarax ioanniticus (Kritscher, 1959).[Eski adı:
Charinus ioanniticus] [Kaynak:
WAC]
Türkiye'de genellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde görülürler lakin İstanbul'dan da bir kayıt mevcuttur.[
138226632 numaralı iNaturalist gözlemi]
Hayır eve yuva yapmaz. Gündüzleri taş altlarında saklanırken geceleri avlanmaya çıkar. Bazıları ise tamamen mağara içinde yaşar. [Kaynak:
AAS,
BAS]
Az kaydı olan bir hayvan bulmuşsunuz, tebrikler. Ben olsam
Tarık hocaya gönderirdim. Türkiye'de tek bir türü olduğu için
S. ioanniticus olduğunu söylesem de detaylı inceleme iyi olur.
Görseldeki böcek kırbaçlı örümcek türü (Whip Spider) olan Phrynus Operculatus veya Acanthophrynus coronatus'tur. Kıskaçlarından dolayı daha çok Acanthophrynus coronatus gibi duruyor. Ancak onların boyutları 5cm civarlarında baya iri muhtemelen bu tür Phrynus Operculatus.
Phrynus operculatus, küçük avlarını kıskaç benzeri pedipalp (bacakçık) yapılarıyla kavrayabilir ve ardından "raptorial pharynx" adı verilen benzersiz, tarak şeklindeki ağız yapısıyla avını ezebilir.
Canlı hali de bu şekilde gözüküyor. Ancak siz ilaçladığınızdan veya başka nedenlerden dolayı parçalanmış ve kurumuş gözüküyor:
1) Bir canlıyı tanımlamadan önce her zaman canlının yaşadığı bölgeye bakmak zorundasınız.
Phrynus operculatus ve
Acanthophrynus coronatus sadece Kuzey Amerika kıtasında bulunmaktadır.
Bakınız: P. operculatus kayıtları |
A. coronatus kayıtları
2) Doğrudur. Zaten
pharynx yutak demektir ve tüm Amblypygidler avlarını pedipalpları ile yakalayıp yerler. Neden özellikle bu türün sayfasında özellikle buna değinme gereği duymuşlar anlamadım.
3) Picture Insect kullanmanızı tavsiye etmem. Kâr amacı güden, kim tarafından yazıldığı belli olmayan ve içine yazılan bilgilere kaynak göstermeyen bir site.
Güvenilir değil.
Bu takım için güvenilir kaynak olarak en günceli
World Amblypygi Catalog, ondan sonra da eski olsalar da
Whip spiders of the World ve
Catalogue of the Smaller Arachnid Orders of the World kullanabilirsiniz. Tavsiyem WAC kullanmanız yönünde. Bunlar dışında taksonomik bilgi için
GBIF,
ITIS,
COL kullanılabilir, konum bilgisi için
iNaturalist faydalıdır.
@The Fate
1)
Türün Picture Insect sayfasındaki bilgileri kopyala yapıştır yapmışsınız. Yukarıda yeterince iyi açıkladığımı düşünüyorum.
Ağzı kısmında kıskaçlar varsa ve ilk gönderdiğim görseldeki böceklere benziyorsa türü budur.
2a) Ağız kısmında "kıskaç"ların olması yeterli değil, morfolojisinin tümüne bakılmalı. Örneğin Solifugae üyelerinin keliserleri "kıskaç" şeklindedir.
2b) Dünya çapında 279 Amblypygi türü var[Kaynak:
WAC], "benziyorsa türü budur" diyemezsiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
0959kedi