Görseldeki böceğin ismi nedir?

Görseldeki böcek kırbaçlı örümcek türü (Whip Spider) olan Phrynus Operculatus'tur.

Korkutucu görünümlerine rağmen, Acanthophrynus coronatus zehir içermez ve avlarını tüketmek için delici olmayan, modifiye olmuş ağız parçalarını kullanır, toksin enjekte etmek yerine avlarını ezer.
peki nerelerde yaşarlar hocam? eve yuva yapabilirler mi veya evden çıkmış olabilirler mi? daha önce hiç görmedim ve kapı açıldıktan sonra görmeye başladım bahçeden girdi mi emin olmasamda öyle tahmin ediyorum.

evet hocam, ambalajı daha değişikti bendekinin amı değişmiş herhalde ismi aynı çünkü. gerçekten insana etkisi yok ama akrebe bile etkisini gördüm. kesin çözüm olur mu bilemiyorum ama olma şansı var. sizin evinizde muhtemelen karınca yuvası var diye tahmin ediyorum. ilk dediğim toz ürün daha kesin çözüm olabilir ama sadece karınca için.

peki nerelerde yaşarlar hocam? eve yuva yapabilirler mi veya evden çıkmış olabilirler mi? daha önce hiç görmedim ve kapı açıldıktan sonra görmeye başladım bahçeden girdi mi emin olmasamda öyle tahmin ediyorum.

Bilimsel sınıflandırma​

• Cins (Genus): Phrynus
  • Aile (Family): Phrynidae - Kırbaçlı örümcekler, kuyruksuz kırbaç akrepleri
  • Takım (Order): Amblypygi - Kuyruksuz kırbaç akrepleri, kırbaç örümcekler
  • Sınıf (Class): Arachnida - Örümcekler, akarlar, keneler, akrepler
  • Şube (Phylum): Arthropoda - Eklem bacaklılar

Etkiler​

• Phrynus operculatus’un insanlar üzerindeki etkileri
    • Toksik Değil (Non-Toxic)
    • Savunmacı (Defensive)
Yırtıcı-Av İlişkisi
- Yavru bireyler ne yer?
Küçük böcekler, akarlar, sıçrayıcı böcekler, meyve sinekleri, küçük larvalar.

- Yetişkin bireyler ne yer?
Böcekler, çekirgeler, un kurtları, küçük örümcekler, ev sinekleri.

- Yavruların avcıları kimlerdir?
Kuşlar, kertenkeleler, kemirgenler, büyük örümcekler, çıyanlar.

- Yetişkinlerin avcıları kimlerdir?
Büyük örümcekler, kuşlar, memeliler, sürüngenler.

Sıkça Sorulan Sorular
- Phrynus operculatus ne kadar yaşar?
Yedi yıl yaşayabilirler. Yavaş büyürler ve her üç yılda bir deri değiştirirler.

- Phrynus operculatus ne yer?
Çekirgeler, hamamböcekleri, kertenkeleler ve sinek kuşlarıyla beslenir.

Açıklama
Bu tür orta büyüklükte olup, toplam uzunluğu 1,8 - 2 cm arasında ölçülür. Karın ve pedipalplerde hafif kırmızımsı kestane rengine sahiptir; ön alan orta derecede dardır ve ön kenar hafifçe iki parçalıdır.

Özellikler
  • Yetişkin Boyutu: 1,8 - 2 cm
  • Renkler: Kahverengi, Mavi
  • Habitat: Taş, yarı dökülmüş ağaç kabukları, kuru kaktüsler

Nasıl bulunur?​

• En iyi gözlem zamanı: (Grafik) Gözlemlerin ay bazında dağılımı gösteriliyor. En yüksek gözlem oranları genellikle 4. ve 7. aylarda, ayrıca 9. ve 10. aylarda görülüyor.
  • En iyi gözlem havası:
    • Nemli ve daha sıcak hava koşulları, Phrynus operculatus'u bulmak için idealdir çünkü bu tür, tropikal yaşam alanlarına benzer ortamları tercih eder.
  • Çekim taktikleri:
    • Phrynus operculatus yırtıcıdır, bu yüzden çekirge veya hamam böceği gibi canlı böcekler, onları saklandıkları yerlerden dışarı çekmek için yem olarak kullanılabilir.

Her aşama için gözlem ipuçları:​

• Genç (Nymph):
    • Genç Phrynus operculatus’lar, çürümüş odunların, kayaların altında veya tropikal ya da subtropikal ortamlarda yaprak çöplerinin içinde, karanlık ve korunaklı yerlerde bulunabilir.
  • Yetişkin (Adult):
    • Yetişkin Phrynus operculatus, mağara girişleri, kayalık araziler ve karanlık ile örtü sağlayan yerlerde keşfedilebilir. Gece faaliyetleri sırasında bu türü ararken, rahatsızlığı en aza indirmek için yumuşak, kırmızı bir ışık kullanılmalıdır.

Ağzı kısmında kıskaçlar varsa ve ilk gönderdiğim görseldeki böceklere benziyorsa türü budur.

Son düzenleme:
Merhaba, odamda gün içerisinde üç adet fotoğrafını eklediğim böcekten gördüm. Daha önce hiç görmediğim bir böcek. Odam bahçeye çıkış kapısı olan oda bugün bir süre açık unuttuk kapıyı oradan girmiş olabilir mi veya yuvalayan bir şey mi? Daha önce bir uçan karınca istilası yaşadığım için parkelere silikon bant falan çektim ve evi ilaçlattım. Bugün 3 tane bu böcekten gördüm ve üçü de silikon bantlara yapışmış şekli kaymış şekildeydi, canlı hali nasıl görünüyor bilmiyorum.
Örümceğimsilerin Amblypygi takımından. En öndeki iki antenniform bacak hayvanın arkasına doğru kıvrılıp fotoğrafta kuyruk gibi bir görünüm vermiş ancak Uropygi ile karıştırılmamalıdır, Uropygi ülkemizde mevcut değildir.[Kaynak: WAC] Zehirleri yoktur, zararsızdır. [Kaynak: AAS]

Amblypygi takımının ülkemizde tek türü bulunuyor: Sarax ioanniticus (Kritscher, 1959).[Eski adı: Charinus ioanniticus] [Kaynak: WAC]
Türkiye'de genellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde görülürler lakin İstanbul'dan da bir kayıt mevcuttur.[138226632 numaralı iNaturalist gözlemi]

Hayır eve yuva yapmaz. Gündüzleri taş altlarında saklanırken geceleri avlanmaya çıkar. Bazıları ise tamamen mağara içinde yaşar. [Kaynak: AAS, BAS]
Az kaydı olan bir hayvan bulmuşsunuz, tebrikler. Ben olsam Tarık hocaya gönderirdim. Türkiye'de tek bir türü olduğu için S. ioanniticus olduğunu söylesem de detaylı inceleme iyi olur.

Görseldeki böcek kırbaçlı örümcek türü (Whip Spider) olan Phrynus Operculatus veya Acanthophrynus coronatus'tur. Kıskaçlarından dolayı daha çok Acanthophrynus coronatus gibi duruyor. Ancak onların boyutları 5cm civarlarında baya iri muhtemelen bu tür Phrynus Operculatus.

Phrynus operculatus, küçük avlarını kıskaç benzeri pedipalp (bacakçık) yapılarıyla kavrayabilir ve ardından "raptorial pharynx" adı verilen benzersiz, tarak şeklindeki ağız yapısıyla avını ezebilir.

Canlı hali de bu şekilde gözüküyor. Ancak siz ilaçladığınızdan veya başka nedenlerden dolayı parçalanmış ve kurumuş gözüküyor:
1) Bir canlıyı tanımlamadan önce her zaman canlının yaşadığı bölgeye bakmak zorundasınız. Phrynus operculatus ve Acanthophrynus coronatus sadece Kuzey Amerika kıtasında bulunmaktadır.
Bakınız: P. operculatus kayıtları | A. coronatus kayıtları

2) Doğrudur. Zaten pharynx yutak demektir ve tüm Amblypygidler avlarını pedipalpları ile yakalayıp yerler. Neden özellikle bu türün sayfasında özellikle buna değinme gereği duymuşlar anlamadım.

3) Picture Insect kullanmanızı tavsiye etmem. Kâr amacı güden, kim tarafından yazıldığı belli olmayan ve içine yazılan bilgilere kaynak göstermeyen bir site. Güvenilir değil.
Bu takım için güvenilir kaynak olarak en günceli World Amblypygi Catalog, ondan sonra da eski olsalar da Whip spiders of the World ve Catalogue of the Smaller Arachnid Orders of the World kullanabilirsiniz. Tavsiyem WAC kullanmanız yönünde. Bunlar dışında taksonomik bilgi için GBIF, ITIS, COL kullanılabilir, konum bilgisi için iNaturalist faydalıdır.

@The Fate
1) Türün Picture Insect sayfasındaki bilgileri kopyala yapıştır yapmışsınız. Yukarıda yeterince iyi açıkladığımı düşünüyorum.
Ağzı kısmında kıskaçlar varsa ve ilk gönderdiğim görseldeki böceklere benziyorsa türü budur.
2a) Ağız kısmında "kıskaç"ların olması yeterli değil, morfolojisinin tümüne bakılmalı. Örneğin Solifugae üyelerinin keliserleri "kıskaç" şeklindedir.
2b) Dünya çapında 279 Amblypygi türü var[Kaynak: WAC], "benziyorsa türü budur" diyemezsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
0959kedi

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı