Çok çok çok teşekkür ederim.Bi vetan çegune zendegi kerden çun vetan.
Ain est ve kiş.
çegune değil de çekeeni olması gerekmez mi? Hem kef harfi hem de üzerindeki çizgi e yapmıyor mu?Bi vetan çegune zendegi kerden çun vetan.
Ain est ve kiş.
O çizgi Arapça'da hareke dediğimiz çizgilerden değil. O çizgili kef harfi (gef) Farsça'ya özgü bir harf (eskiden Osmanlı alfabesinde de kullanılırdı) Normal 'g' sesi vermek için kullanılır.çegune değil de çekeeni olması gerekmez mi? Hem kef harfi hem de üzerindeki çizgi e yapmıyor mu?
Anladım hocam.O çizgi Arapça'da hareke dediğimiz çizgilerden değil. O çizgili kef harfi (gef) Farsça'ya özgü bir harf (eskiden Osmanlı alfabesinde de kullanılırdı) Normal 'g' sesi vermek için kullanılır.
Aslında neden "Bi" yerine "By" yazıldığını ve kelimeye "vav" geldiğinde "U" harfine nasıl dönüştüğünü çok merak ettim. Bir ara öğreneceğim bu alfabeyi.Bi vetan çegune zendegi kerden çun vetan.
Ain est ve kiş.
Çünkü Arap alfabesi gibi ebced sistemli alfabelerde genellikle sesli harf bulunmaz. Yani aslında sadece sessiz harfler yazılır. Sessiz harflere ses vermek için başka sessiz harfler kullanılır. Misal Ye harfi 'ı, i' seslerini vermek için, Vav harfi 'u,ü,o,ö' seslerini vermek için kullanılır. Aynı zamanda bu harfler başlı başına bir sessiz harf olarak da kullanılır.Aslında neden "Bi" yerine "By" yazıldığını ve kelimeye "vav" geldiğinde "U" harfine nasıl dönüştüğünü çok merak ettim. Bir ara öğreneceğim bu alfabeyi.
Teşekkürler hocam bilgilendirme için.Çünkü Arap alfabesi gibi ebced sistemli alfabelerde genellikle sesli harf bulunmaz. Yani aslında sadece sessiz harfler yazılır. Sessiz harflere ses vermek için başka sessiz harfler kullanılır. Misal Ye harfi 'ı, i' seslerini vermek için, Vav harfi 'u,ü,o,ö' seslerini vermek için kullanılır. Aynı zamanda bu harfler başlı başına bir sessiz harf olarak da kullanılır.