Görseldeki HDD ne ile uyumludur?

Kaç RPM olduğunu anlamış değilim. Üstünde 600GB 15k yazıyor 6 GB sas yazıyor.
Şu an biraz araştırmam sonucu yanlış bilgi edinmedim ise elimdeki diskler 15 bin RPM diye geçiyor.

Aynen sunucularda kullanıldıkları için 15000 RPM’e kadar çıkabiliyorlar. Bir de RAID 0 yapıp iyice performansı arttırabiliyorlar ama sunucular için tabii. Aslında 7200 RPM’lik SAS diskler de var. Yalnız sizin elinizdeki ev kullanımında gürültüsüyle rahatsız eder. Zaten adaptörler de ne kadar verimli çalışır meçhul.

SAS uyumlu NAS cihazı alıp kişisel bir bulut sistemi kurabilirsiniz ama evin pek oturulmayan bir yerine koymak (varsa kiler ya da kapalı bir balkon) lazım. Benim odamda NAS cihazı var, 7200 RPM’lik ve gayet sessiz çalışan iki sürücü var içinde ama onda bile bazen diskler uyku moduna geçince mutlak sessizliğin ne olduğunu hatırlıyorum, sessiz dediğim disklerin aslında düşük frekanslı da olsa uğultu çıkardığını fark ediyorum.

Aynen sunucularda kullanıldıkları için 15000 RPM'e kadar çıkabiliyorlar. Bir de RAID 0 yapıp iyice performansı arttırabiliyorlar ama sunucular için tabii. Aslında 7200 RPM'lik sas diskler de var. Yalnız sizin elinizdeki ev kullanımında gürültüsüyle rahatsız eder. Zaten adaptörler de ne kadar verimli çalışır meçhul.

Sas uyumlu nas cihazı alıp kişisel bir bulut sistemi kurabilirsiniz ama evin pek oturulmayan bir yerine koymak (varsa kiler ya da kapalı bir balkon) lazım. Benim odamda nas cihazı var, 7200 RPM'lik ve gayet sessiz çalışan iki sürücü var içinde ama onda bile bazen diskler uyku moduna geçince mutlak sessizliğin ne olduğunu hatırlıyorum, sessiz dediğim disklerin aslında düşük frekanslı da olsa uğultu çıkardığını fark ediyorum.

Teşekkür ediyorum bilgilerin için. Fakat dediğim gibi en azından 1 tanesini oyun için kullanmak isterdim. Ama çok aşırı ses çıkaracağını söylüyorsanız hiç o işe girmek istemem. Direkt satsam daha mantıklı sanırım.

Teşekkür ediyorum bilgilerin için. Fakat dediğim gibi en azından 1 tanesini oyun için kullanmak isterdim. Ama çok aşırı ses çıkaracağını söylüyorsanız hiç o işe girmek istemem. Direkt satsam daha mantıklı sanırım.
Yok öyle abartılacak kadar değildir. Ses yüzünden satayım durumuna bence gerek yok. Ki ben oyun oynarım diyorsunuz, HDD sesini diğerlerinden duymazsınız bile. Kasa içindeki işlemci fanı, ekran kartı fanı onun yanında daha sesli kalır.

Yok öyle abartılacak kadar değildir. Ses yüzünden satayım durumuna bence gerek yok. Ki ben oyun oynarım diyorsunuz, HDD sesini diğerlerinden duymazsınız bile. Kasa içindeki işlemci fanı, ekran kartı fanı onun yanında daha sesli kalır.

Ya yok ondan değil 3 tanesi fazla gelir diye düşündüm. Ama gerçekten bende araştırınca şunu fark ettim sıralamada SSD'den sonra bu geliyor sanırım SATA'ya nazaran. O yüzden sistemdeki 2 HDD çıkarıp 2 tane bundan taksam diyorum 1 tanede SSD var güzel olur. Boşta kalanı da satarım dedim.

Şahsi görüşümdür.
Yerel (native) SAS desteği olmayan anakart veya denetçi (HBA) için, SAS=>SATA dönüştürücüsü kullanmayın. SATA'ya karşı bir çok üstün özelliğinin yanında, SAS, bir dönüşte birden fazla okuma/yazma yapabilir. SAS=>SATA dönüştürücüsü kullanınca ise komutlar SATA (AHCI) denetçisinden geleceği için, bir dönüşte aynı anda okuma ve yazma bile yapamaz.
Bence, bu diskleri satın, ki 15k olmasına rağman SAS2 ve 600 GB olduğu için zor olabilir satışı (15k SAS'lar 2,5" için en fazla 900 GB mevcut bu ara). Kendinize o parayla bir SATA ya da M.2 PCIe SSD alın, bence.
Ha bu arada, SAS=>USB arabirimleri de var ama, bence bunlar sadece mesleki şeyler. Veri kurtarma, test, inceleme vs.
Yine de, masraftan çekinmezseniz, bir SAS2 ya da SAS3 HBA (PCIe) alıp bu diskleri kullanabliriniz.

Şahsi görüşümdür.
Yerel (native) sas desteği olmayan anakart veya denetçi (hba) için, sas=>sata dönüştürücüsü kullanmayın. SATA'ya karşı birçok üstün özelliğinin yanında, sas, bir dönüşte birden fazla okuma/yazma yapabilir. Sas=>sata dönüştürücüsü kullanınca ise komutlar SATA (AHCI) denetçisinden geleceği için, bir dönüşte aynı anda okuma ve yazma bile yapamaz.
Bence, bu diskleri satın, ki 15k olmasına rağmen sas2 ve 600 GB olduğu için zor olabilir satışı (15k Sas'lar 2, 5" için en fazla 900 GB mevcut bu ara). Kendinize o parayla bir SATA'ya da M.2 PCI-e SSD alın, bence.
Ha bu arada, sas=>usb arabirimleri de var ama, bence bunlar sadece mesleki şeyler. Veri kurtarma, test, inceleme vs.
yine de, masraftan çekinmezseniz, bir sas2 ya da sas3 hba (PCI-e) alıp bu diskleri kullanabliriniz.

Kullandığım anakart X570 Gigabyte ud muhtemelen yoktur diye düşünüyorum.

Kullandığım anakart X570 Gigabyte ud muhtemelen yoktur diye düşünüyorum.
Haklısınız, yok.
1647277096028.png

Lakin çok güzel genişleme (PCIe) özelliklerine sahip. Sağlıkla kullanın.

Selamlar herkese iyi günler diliyorum. Elimde 3 adet bu HDD'lerden mevcut. Fakat girişleri bizim HDD girişlerinden değil ortasında boşluk yok tek giriş var. Bunları bir şekilde aparat vs ile bilgisayara depolama olarak takmam mümkün müdür? Laptop HDD olarak mı geçiyor yoksa bunlar? Teşekkür ederim.

Eki Görüntüle 1331766

SAS ile uyumlu galiba ama yanlış da olabilirim.

Haklısınız, yok.
Eki Görüntüle 1332039
Lakin çok güzel genişleme (PCI-e) özelliklerine sahip. Sağlıkla kullanın.

Teşekkür ediyorum. Bunlar bana avantadan geldi yanında da 2 adet mini SATA HDD geldi. Birisini sisteme taktım ama bu SAS'lar ile ilgili araştırma yapınca performans açısından falan iyi olduğunu duyunca denemek istemiştim. Bir de bozuk mu değil mi onu da bilmiyorum. Yani satmaya kalksam ne kadara satabilirim onu da bilmiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı