kayra150
Hectopat
- Makaleler
- 2
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- Anakart: MSI 945GM3
İşlemci(CPU): Intel Core2 Duo E7300 2.66 ghz
Ekran Kartı(GPU): AMD ATI Radeon HD 2400 PRO
Disk: Hikvision C100 120 GB SSD
Ram: 1 GB
İşletim sistemi: antiX 22 64 bit
Kernel: xanmodv1-lts (6.6.21)
Monitör: Casper926w - 900w
Klavye: Casper K5108
Fare: PGM07
Kulaklık: TIGOES TH-812
Bu anlattığım olaylardan sonra deli gibi siber güvenlik ile ilgilendiğim için evet size katılıyorum. Brave browser kullanıyorum şu an. Firefox'da gayet güvenli bu arada ancak Brave'ın bana göre tek handikabı Chromium kullanıyor olması ancak sıfır gelen ürün olarak bakınca Brave kesinlikle daha iyi. Bunun yanı sıra Password Manager olarak fiyat olarak uygunluğu ve marka güvencesi nedeniyle Kaspersky Password Manager kullanıyorum. Bunu seçmeseydim büyük ihtimal bitwarden tercih ederdim.
Size sadece tek bir konu da katılmıyorum, Android bana kalırsa Apple'a göre hiç güven vermiyor. Apple bir ürün satın alırken güvenlik ve gizlilik satın aldığımı hissediyorum ancak Android bir işletim sisteminde bir web sayfasına girerken bile her an data'mı çekeceklermiş gibi hissettiriyor. Ayrıca iOS sadece Apple telefonlarda kullanıldığı için güvenlik sağlanması ve kullanıcıya verilen hizmetin kalitesi bir hayli fazla olduğunu düşünüyorum.
iOS kullanan bir cihaz, Windows ve Android'e oranla kağıt üstünde ve teoride tabii ki daha güvenlidir. Ancak eşimin IPad'inde kart bilgilerinin çalınması bilemedim yani ben yılların Android kullanıcısıyım rootlu rootsuz bayağı kullandım hâlâ da kullanırım. Getirden, Yemeksepeti'nden, Trendyol'dan sayısız sipariş vermiş biriyim. Hatta eşimden daha çok sipariş vermişimdir bende çalınma olayı falan hiç olmadı. Yine söylüyorum işin çok büyük kısmı kullanıcıda, bilgisinde ve kullandığı programlarda bitiyor. İster Windows kullan, ister Android, ister iOS, ister Linux... Kendini korumayı yeterli derecede biliyorsan sana kafayı takmış hackerları her işletimde bir hayli zorlarsın. Bilgin yoksa da IOS'ya da Linux kullansan da ayağından donunu alırlar.
Misal ben şu an Android'de yazıyorum, Brave'de yazıyorum, gerekli ayarlar yapılı, antivirüs diye bir şey yok, ducduckgo uygulama izleyicisi engelleme açık, çok şüphe duyarsam da orbot açıp öyle gidiyorum internete. Normal bir insan ülkemizde her yere Chrome ile girer izini bırakır.