Arkadaşlar sistem iyi hoş güzel geleceğin teknolojisi ona diyecek söz yok ama şöyle bir şeyde var ben Stadia'nın konsolların defterini düreceğini sanmıyorum bunu yazmamın sebebi her yerde "Stadia konsolların defterini dürecek" gibi yazılar okumam. Eğer Stadia konsol devrini kapatıyorsa bunun bir diğer anlamı bilgisayar devrini de kapatacak olması. Ama ben şahsen böyle bir şeyin olma ihtimalinin zor olduğunu düşünüyorum ve böyle düşünmemin sebebini de yazmak istiyorum.
Ben yaklaşık 6 aydır Nvdia'nın Geforce Now servisini kullanıyorum Stadia daha duyurulmamış iken Nvidia bu servisi uzun süredir beta aşamasında test ediyor. Kullandığım internet paketi ise Türk Telekom'un 24 Mbps paketi. Dediğim gibi bu bulut teknolojisi olayı gerçek anlamda çok iyi internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayarda istediğiniz oyunu oynayabiliyorsunuz fakat kimsenin bahsetmediği eksi yönlerini size aktarmak istiyorum.
İlk olarak bahsetmek istediğim eğer bu iki firmanın Türkiye'de sunucu açma gibi bir düşünceleri yoksa boşuna ümide kapılmamanız, evet bunu söylüyorum çünkü eğer bizim ülkemizde bir sunucu açılmazsa online oyunları düzgün bir şekilde oynayamazsınız. Konuyu biraz daha detaylı şekilde anlatmam gerekirse şöyle yazmam en doğrusu olur. Nvidia Geforce Now şuan birçok ülkede sunuculara sahip durumda ve bu serviste bize en yakın sunucu Eu Central 3, üstte internet paketimi belirtmiştim kullandığım internet paketi ile Eu Central 3'e bağlandığımda 'Gecikme Süresi' değerim 55 ve 'İndirme Hızım' ise 23 Mbps oluyor, bu değerlerle programı hikayeli oyunlarda çok rahat bir şekilde kullanabiliyorum. Hikayeli oyunlar yazdım sebebi ise sunucu uzaklığından dolayı bizim bilgisayarda yaptığımız hareketler ekranda 2 saniye civarı sonrasında geliyor, 2 saniye gecikme ile online oyun oynamayı artık siz düşünün

.
Diğer bir eksisine değinmek istiyorum ve bu eksi neden konsol ve bilgisayar devrinin kapanmayacağını bize anlatıyor. Arkadaşlar sonuç olarak bu bir bulut oyun teknolojisi yani siz aslında bir yayın izliyorsunuz fakat izlemekle kalmayıp bu yayını oynuyorsunuz bu sebepten ötürü görüntü kalitesi asla sizin kendi bilgisayarınızda oyun oynamayla eş değer olmaz. Örnek vermem gerekiyorsa Geforce Now programında oyun içinde herhangi bir hareket yapmadan sabit durduğumda görüntü çok net oluyor sanki kendi bilgisayarımdan oynuyormuşum gibi ama etrafıma baktığımda azda olsa görüntü kalitesinde bozulma oluyor. Tabii ki bu çok büyük bir eksi değil fakat bunu yazmamın sebebi konsol devrinin biteceği gibi yazılara cevap vermem.
Ve şunu yazmak istiyorum Stadia büyük ihtimal aylık ücretle satılacaktır fakat sistemi nasıl olacak onu bende merak ediyorum. Sistemden kastım, aylık bir ücret ödediğimiz zaman Stadia bize paket içinde ekstra ücret olmadan oyun verecek mi? yoksa Geforce Now gibi oyunları kendimiz mi satın almamız lazım? bunu bende bilmiyorum. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler.