Google vs Bing

Muharrem Baskili

Hectopat
Daha fazla  
Google, arama sonuçlarını oluşturmaya yardımcı olması için örümcek veya tarayıcı adı verilen otomatik programları kullanır.

Google'ı farklı kılan, sonuçları nasıl sıraladığıdır, bu da Google'ın sonuçları arama motoru sonuç sayfalarında gösterme sırasını belirler.

Dünya lideri arama motoru, her web sayfasına bir alaka düzeyi puanı atamak için pagerank algoritmasını kullanır.

Bir web sayfasının Pagerank'i üç ana faktöre bağlıdır:
En önemli faktör, söz konusu sayfaya bağlanan diğer web sayfalarının sayısıdır.

Ayrıca, anahtar kelime bir sayfanın gövdesinde yalnızca bir kez görünüyorsa, o anahtar kelime için düşük bir puan alacaktır.

Ve bir web sayfasının var olduğu süre, Google'ın yerleşik bir geçmişi olanlara daha fazla değer vermesini sağlar.

Microsoft'un Bing'i aynı zamanda bir arama motoru olmasına rağmen, çalışma biçiminde Google'dan biraz farklıdır.

Ancak Bing'in çalışma şekli Google'a kıyasla nispeten basittir.
Bing, tüm belgeleri kök kelimelerin sıklığı için tarar, yani "çalışıyor", "çalıştır" olarak kısaltılır ve alakasız sözcükleri çıkarır.

Bu frekanslara daha sonra bir Karma değer veya bir kimlik numarası verilir.

Böylece, arama çubuğuna bir terim yazıldığında, kelimelerin kökleri bulunur, bir hash değeri hesaplanır ve bir frekans tablosunda bulunur.

Bu sonucu içeren sonuçlara temel sayfalar denir ve yalnızca en yüksek puanı alan sayfalar seçilir.

Bu sayfalar daha sonra tıklama mesafesi adı verilen ikinci bir işlemden geçer.

Bing, içeriği bulmak için gereken fare tıklaması sayısı olan tıklama mesafesine ek olarak bir sayfanın alaka düzeyini birleştirir.

Bu daha sonra URL derinlik özelliği kullanılarak analiz edilir ve daha uzun URL'ler, ana sayfadan uzaklıkları nedeniyle daha az önemli kabul edilir.

Dolayısıyla, bir URL'de çok sayıda ters eğik çizgi varsa, ana sayfadan bağlantılı olsa bile, Bing onu sıralamaz.

Alaka düzeyi ve tıklama mesafesi önemli faktörler olsa da, Bing ayrıca arama sonuçlarını görüntülerken bir kullanıcının arama geçmişini de etkiler.

Google mı Bing mi, hangisi daha güvenli?
Google güvenli tarama, tehlikeli sitelere gitmeye veya tehlikeli dosyaları indirmeye çalıştıklarında kullanıcılara uyarılar göstererek her gün dört milyardan fazla cihazın korunmasına yardımcı olur.

Güvenli tarama ayrıca, web sitelerinin kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesi durumunda web yöneticilerine bildirimde bulunur ve ziyaretçilerinin daha güvende olması için sorunu teşhis edip çözmelerine yardımcı olur.

Güvenli tarama korumaları, Google ürünleri genelinde çalışır ve Internet'te daha güvenli tarama deneyimlerini destekler.

Google Chrome ve diğer tarayıcılar, kullanıcılara tehlikeli bir siteyi ziyaret etmeden veya zararlı bir uygulamayı indirmeden önce bir uyarı mesajı göstermek için güvenli Tarama'yı kullanır.

Bing'in güvenli arama, yetişkinlere yönelik içeriği arama sonuçlarınızdan uzak tutmanıza yardımcı olur.

Güvenli Arama'yı açmanın üç farklı yolu vardır.

Bireysel hesaplar için, ayarlar sayfasında güvenli arama seçeneklerini seçin.

Bir ağ düzeyinde, www.bing.com'u tight.bing.com ile eşleştirin.

Bireysel bir PC için, www.bing.com'u tight.bing.com ile eşleştirin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Diğer arama motorları sonuçları güncelleme konusunda sorunlu. Atıyorum Steam şu oyunda %85 indirim varken güncelliyor. İndirim bitmesine rağmen başlığı halen o gözüküyor. Hatta Duckduckgo bu konuda bir geri bildirim yaptım. Şimdilik sonuçlarda Steam bağlantısı olarak gözüküyor. Halen bu tarz küçük sorunları çözememiş gibi duruyorlar.

Screenshot_2.png

Bir de korsan içerikli siteleri engelleyemiyorlar. Ben Türkiye içerisinde arama yaparak söylüyorum. Herhangi bir oyun almak için arama yapınca Steam, Origin vb. bağlantısı yerine korsan siteler çıkıyor.

Google dışındaki arama motorları, 3-5 ülke dışına pek önem vermiyor. Sattıkları gizlilik reklamı ve müşteriye verdikleri öneme bakarak, bu yaklaşımlarını sevmediğim gibi bu kafayla giderlerse asla bir şey kazanamayacaklarını düşünüyorum.

Şimdilik Duckduckgo kullanıyorum. Ama inanın bazen Google muhtaç durumunda kalmak canımı sıkıyor. Gizlilik reklamına yapacakları yatırımı, biraz daha arama motorlarına yatırsalar bu durumda olmazlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı