GPON teknolojisi asimetrik bir teknolojidir

Bildiğiniz gibi ADSL ve VDSL teknolojileri asimetriktir. Yani indirme ve yükleme yönüne olan maksimum hızları eşit değildir. ADSL2+ en fazla 24 Mbps indirme ve 1.4 Mbps yükleme hızı sunmaktadır. VDSL2 17a profili ise en fazla 150 Mbps indirme ve 50 Mbps yükleme hızı sunmaktadır.

Günümüzde birçok evde kullanılmaya başlanan fiber internet teknolojisi aslında GPON adlı bir teknolojiyi kullanır. Bu sayede çok yüksek hızlara ulaşılabilir.

Fakat bilinmeyen bir konu, GPON teknolojisinin simetrik olmadığıdır. GPON, aynı ADSL ve VDSL gibi asimetrik bir teknolojidir. GPON en fazla 2488 Mbps indirme ve 1244 Mbps yükleme hızı sunmaktadır. Yani GPON ile 2.5 Gbps internet hizmeti sunmak isterseniz 2.5 Gbps yükleme hızı veremezsiniz. En fazla 1.2 Gbps yükleme hızı verebilirsiniz.

Tabii ki Türkiye'de 1 Gbps üstü internet paketleri olmadığı için GPON'un asimetrik limitleri ile rahatlıkla 1 Gbps simetrik internet verilebiliyor. Fakat ileride 2.5 Gbps internet paketleri çıkarsa yükleme hızı 1.2 Gbps ile sınırlı olacak.

Bunun çözümü ise XGS-PON adlı bir teknolojidir. XGS-PON'un açılımı 10-Gigabit-capable Symmetric Passive Optical Network olarak geçmektedir. Adından da anlaşılabileceği üzere simetrik bir teknolojidir. Bu sayede 2.5 Gbps, 5 Gbps ve 10 Gbps simetrik internet hizmeti verilebilir.

Tabii Türkiye'de henüz GPON bile çoğu evde yokken XGS-PON'un gelmesi hayal bile değil. Fakat yine de bilgi amaçlı olarak belirtmek istedim.

Ayrıca Bufferbloat sorunu sadece ADSL ve VDSL'de değil, GPON'da bile yaşanabiliyor. GPON'da bile yükleme yönüne Bufferbloat olmaması için profilde yükleme hızı 10 Mbps olarak tanımlanıp sonradan yazılımsal olarak 8 Mbps'e düşürülüyor. Yoksa Bufferbloat olabiliyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı