GPU fan kontrolü programı

Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Graphic Designer
Cinema 4D programı kullanıyorum ve sistemimi toplayalı henüz bir hafta oldu ancak (genellikle) render alırken PC ekranı gidiyor, görüntü gelmiyor. Hatta aynı ekran ile birlikte klavye ve fare ışıkları da sönüyor anlam veremediğim bir şekilde. Bu yaşadığım sorunun yazılımsal değil de donanımsal olduğunu düşünüyorum muhtemelen ısınmaya bağlı bir sorun. Bu konuyla ilgili gerek bu forumda gerekse başka forumlarda tavsiyeleri okudum, bazılarını denedim, bu bağlamda benim de aklıma en mantıklı fikir olan (ya da ben mantıklı sanıyorum) şu geldi;

C4D programında gerek "Ön izleme" gerekse de "Ana render"da CPU kullanıyor PC. Burada sorun yok işlemciden kullanmasını istediğim durumlar oluyor sadece ancak bazı durumlarda GPU'dan da güç almasını istiyorum. Görev Yöneticisinde yazdığı üzere bu oran %4 - 5 civarında. Buraya kadar her şey mükemmel ama bu işin Kreşendosu da işte burası. Ortalama 1.5 - 2 saatimi projeye harcarken dolayısı ile anlık renderlar alıyorum ve bu da kasanın içinde oluşan yüksek ısı demek. Fakat kasanın içi ısınırken GPU şöyle düşünüyor sanırsam"Ben %4 - 5 çalışıyorum ve ısı üretmem bu yüzden fanlarımı çalıştırmayayim". Doğal olarak hissedemiyor ki "CPU sıcaklık yapacak fanlarımı açayim" diye düşünemiyor. Uzun lafın kısası ekran kartının fanlarını sürekli çalışmasını sağlarsam, en azından programda çalışırken fanları kontrol edebileceğim bir yazılım veyahut BIOS'da bir ayar varsa yapmak istiyorum. Böylelikle ekran kararması sorununu da halletmiş olacağım diye düşünmekteyim bilmiyorum ne kadar haklıyım. 🙄

Programda iken GPU fanları aktif değil özellikle kontrol ettim.

Not: Bu ekran kararması sorunu için başka tavsiyeleriniz vardır elbette. Bunlar sadece benim görüşüm ve mantıksız yanı varsa eleştiriye daima açığımdır.

Herkese iyi geceler diliyorum, teşekkürler.

Sistemim:
Ryzen 5 2600
MSI RX 570 Armor
ASUS TUF B450 PLUS GAMING
G.Skill Ripjaws DDR4 8X2 (3000MHz'de çalışmakta)
Samsung 970 Evo M.2 SSD

Son düzenleyen: Moderatör:
1571868459448.png

Şu noktada yanlışınız var:

Hiçbir GPU "Ben güç üretmem." diye fanlarını durdumaz veya çalıştıracağı varsa da çalıştırmamazlık yapmaz. Fanlar kartın sıcaklığına göre çalışır ve sıcaklık arttıkça fan hızları da artar, bu kullandığınız modelde ön tanımlı olan Sıcaklık - Fan deviri ilişkisine göre belirlenir.

Ancak şu konuda haklı olabilirsiniz:

Kasanızın hava tahliyesi kötüdür ve işlemcinin ısınması ile birlikte kasanın içindeki hava da 60-70 dereceleri görüyordur. Bu sebeple ekran kartını kullanmaya başladığınızda fanlar çalışsa bile soğutma anlamında yetersiz kalabilir çünkü sonuçta fanlar kasanın içindeki hava ile soğutma yapmak durumunda. Ancak yine de çok absürt sıcaklıklara çıkılmadığı sürece ekran kartınızın çalışmayı durduracağını düşünmüyorum.

Olayı şu şekilde takip edebilirsiniz:

MSI Afterburner tarzı bir program ile GPU sıcaklığınızı, güç kullanımını ve CPU sıcaklığını kontrol edin. Eğer render yaptığınız esnada sıcaklıklarda bir anormallik veya olmaması gereken bir değer görüyorsanız aşırı ısınmadan şüphelenebilirsiniz. Eğer anormallik yok ise sürücülerinizi güncellemeyi deneyebilirsiniz veya DDU ile sürücüleri kaldırıp baştan kurabilirsiniz.

Armor modelinin soğutmasının iyi olmadığı söyleniyor o yüzden fanları arkadaşın gösterdiği gibi Afterburner ile kontrol edin. Bir de PSU’nuzu da öğrenebilir miyiz?
Cougar Turret v2 RGB kasasından çıkan 700w 80plus PSU var

Şu noktada yanlışınız var:

Hiçbir GPU "Ben güç üretmem." diye fanlarını durdumaz veya çalıştıracağı varsa da çalıştırmamazlık yapmaz. Fanlar kartın sıcaklığına göre çalışır ve sıcaklık arttıkça fan hızları da artar, bu kullandığınız modelde ön tanımlı olan Sıcaklık - Fan deviri ilişkisine göre belirlenir.

Ancak şu konuda haklı olabilirsiniz:

Kasanızın hava tahliyesi kötüdür ve işlemcinin ısınması ile birlikte kasanın içindeki hava da 60-70 dereceleri görüyordur. Bu sebeple ekran kartını kullanmaya başladığınızda fanlar çalışsa bile soğutma anlamında yetersiz kalabilir çünkü sonuçta fanlar kasanın içindeki hava ile soğutma yapmak durumunda. Ancak yine de çok absürt sıcaklıklara çıkılmadığı sürece ekran kartınızın çalışmayı durduracağını düşünmüyorum.

Olayı şu şekilde takip edebilirsiniz:

MSI Afterburner tarzı bir program ile GPU sıcaklığınızı, güç kullanımını ve CPU sıcaklığını kontrol edin. Eğer render yaptığınız esnada sıcaklıklarda bir anormallik veya olmaması gereken bir değer görüyorsanız aşırı ısınmadan şüphelenebilirsiniz. Eğer anormallik yok ise sürücülerinizi güncellemeyi deneyebilirsiniz veya DDU ile sürücüleri kaldırıp baştan kurabilirsiniz.
Dedinizya ekran kartı sıcaklığına göre fanlarını çalıştırır. Baktım çalışmıyor. Ekran kapandıktan sonra ekran kartı fanları devreye giriyor. 2 saat Shadow of War oynadım very high ayarlarda ve kasa soğutmamdan şüphelenmiyorum lakin kötü olsa 2 saat oynatmazdı diye düşünüyorum. Sürücülerim de şuan en günceli çünkü yeni topladım kasayı ve AMD'nin de chipsetini Asus'un kendi sitesinden indirdim tarihi güncel gibi gözüküyordu.

Dediğiniz gibi sıcaklıkları kontrol edeceğim ve tekrardan geri dönüş yapacağım, teşekkürler. Başka önerisi olan varsa bu süre zarfında yazabilir, iyi günler.

Msi afterburner indirim kontrol edin sicakliklari oyun sirasinda. Ayrica Hwinfo adli programi da kullanabilirsiniz sicaklik takibi icin. Arkadaslar belirtmis cogunu ama sunu da ekleyeyim. Modern ekran kartlarinda sicaklik limiti vardir fanin calismasini tetiklemek adina. Bu firmadan firmaya, karttan karta degisir. Ama ortalama 50-60 arasi derecelerde calistirmaya odaklidir. Bu noktada eger ki problem ekran kartinin isinmasiyla manuel fan ayariyla cozulur ancak bu problem genel hava akisi yada cpu isinmasi gibi geldi. Bunu da en iyi Hwinfo adli program arkada acik test yaparken pcb ve mosfet sicakliklarindaki degisimden anlarsiniz.
Hani dediginiz sicaklik problemine cok yardimci olur mu derseniz pek sanmam. Belki 2-3 derece yardimi olur o da icerde hava sirkulasyonu yaratmaya calisacagindan. Kullandiginiz karttaki sogutma sistemi isinan havayi disari atarken aslinda kasa icine atar cok az miktarda disari atar. Ancak blower fan denilen tarzda fabi olanlar kasa disina attiklarindan bazi durumlarda daha ise yarar olabilirler.
Tabii ki ona da bakacağım fakat cpu ile ekran kapanmasının bağlantısı nedir anlamadım.
Cpunun maksimum calisacagi sicaklik limiti vardir. Sonrasinda koruma devreye girer ve kapatir normal ayarda. Tabii isterseniz BIOS ayarlarindan bu kapatilabilir ama buyuk risk alinmis olunur.

Msi afterburner indirim kontrol edin sicakliklari oyun sirasinda. Ayrica Hwinfo adli programi da kullanabilirsiniz sicaklik takibi icin. Arkadaslar belirtmis cogunu ama sunu da ekleyeyim. Modern ekran kartlarinda sicaklik limiti vardir fanin calismasini tetiklemek adina. Bu firmadan firmaya, karttan karta degisir. Ama ortalama 50-60 arasi derecelerde calistirmaya odaklidir. Bu noktada eger ki problem ekran kartinin isinmasiyla manuel fan ayariyla cozulur ancak bu problem genel hava akisi yada cpu isinmasi gibi geldi. Bunu da en iyi Hwinfo adli program arkada acik test yaparken pcb ve mosfet sicakliklarindaki degisimden anlarsiniz.
Hani dediginiz sicaklik problemine cok yardimci olur mu derseniz pek sanmam. Belki 2-3 derece yardimi olur o da icerde hava sirkulasyonu yaratmaya calisacagindan. Kullandiginiz karttaki sogutma sistemi isinan havayi disari atarken aslinda kasa icine atar cok az miktarda disari atar. Ancak blower fan denilen tarzda fabi olanlar kasa disina attiklarindan bazi durumlarda daha ise yarar olabilirler.

Cpunun maksimum calisacagi sicaklik limiti vardir. Sonrasinda koruma devreye girer ve kapatir normal ayarda. Tabii isterseniz BIOS ayarlarindan bu kapatilabilir ama buyuk risk alinmis olunur.
CPU'dan olabilir aslında dediğiniz gibi mantıklı gelmeye başladı çünkü şimdi düşündüm de sadece ekran kapanmıyor yazdığım üzere klavye ve fare de ışıkları sönüyor. Takip edeceğim sıcaklıkları.
Eki Görüntüle 451382
Bu programda ayarladığım profil her bilgisayarı açtığımda aktif olacak mı yoksa her seferinde açmam mı gerekecek manuel olarak.

Merhabalar

Bu sorunumun kaynağı %99 işlemcinin aşırı ısınması. Ayrıntılı açıklamamı buradan görebilirsiniz.

Armor modelinin soğutmasının iyi olmadığı söyleniyor o yüzden fanları arkadaşın gösterdiği gibi Afterburner ile kontrol edin. Bir de PSU’nuzu da öğrenebilir miyiz?
Aslında fanları gayet iyi soğutuyor oyun içinde en fazla 64° gördüm (Shadow of War - very high 1080p)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı