Çözüldü Render alırken ekran kararması

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Graphic Designer
Merhabalar herkese ben Arda.

Aynı sorunu doğru başlıkla doğru yerde açma kararı aldığımdan burada da konu açtım ve daha iyi olacağını düşündüm.

C4D programında render alırken dün ekran ile birlikte klavye ve fare ışığı da gitti ancak kasa çalışıyordu. Birçok forumdaki kişiler ekran kartından ya da PSU'dan kaynaklandığını söylüyor ancak ben PSU'dan şüphelenmiyorum çünkü oyunları saatlerce oynayabiliyorum sorunsuz. Driverları da güncel zaten bir hafta oldu kasayı toplayalı. GPU driver'ını AMD Support'tan, Chipset driverını da ASUS anakartımın sitesinden indirip kurdum. Aygıt yöneticisinde sorun yok gözüküyordu ancak ben yine de daha güncelini kurmayı tercih ettim yanlış mı yaptım bilmiyorum. Bu sorunu nasıl giderebilirim sizce?

RX 570 Armor ekran kartım, Ryzen 5 2600 işlemcim, 700W 80Plus PSU, ASUS TUF B450 PLUS GAMING anakartım var.

Ayrıntılı açıklama için;

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Evet sorun işlemcinin aşırı ısınmasıymış. Su soğutucu taktım sorun düzeldi. Render işleminde mantıksal işlemciler de çalıştığından ötürü 2 kat ısınıyor işlemci.
OCCT testini yapacağım mutlaka hatta RAM'lerimi de 2933 MHz'e çekeceğim garanti olsun diye. Ama açıkçası driverdan kaynaklandığını sanmıyorum çünkü; oyunlarda hiç sorun yarattığını görmedim. İşten eve geçtiğimde deneyeceğim ve buraya gelişmeleri yazacağım.

Zaten sorun driver kaynaklı demedim ki...

Yok siz dediğiniz için demiyorum Recep Bey başka forumlarda okuduydum da.
RAM'lerim neden 2133MHz olarak yazıyor. Yani bu 2133'e kadar mı destekliyor demek yoksa işte normal hızı bu ama sen bunu azaltabilir / artırabilirsin anlamına mı geliyor?

Bu arada birazdan OCCT testi yapacağım, MSI Afterburner ile Shadow of War'da 15 dk oynadım ekran kartım 64 derece oldu en fazla baktım artmıyor çıktım, işlemcim de 52 dereceyi geçmedi bazen 51 oldu o kadar.

Not: 3D forumunda birisi şunu yapmış düzelmiş. RAM'lerini 3000MHz kullanıyormuş ve ekranı aynı benimki gibi gidiyormuş, frekansı OC halinden normal haline çektim düzeldi diyor. Ben de o yüzden OCCT testinden sonra ilk bir 2933MHz'de deneyeceğim Render'ı, tabii ki bu testi geçerse, sonrasında bir tık bir tık RAM frekansını düşürerek render almayı deneyeceğim. Yani bu bağlamda programın yüksek RAM frekansını desteklememe ya da akıl yürütemediğim bir nedenden dolayı RAM'lerden ötürü ekranımı kapatma olasılığı var mı sizler daha iyi biliyorsunuz. Başıma gelen RAM'lik bir olay olma olasılığı yüksek midir?

IMG_20191024_202923.jpg

İki testi de gerçekleştirdim ekranda kapanma olmadı fakat şöyle bir not düşmek isterim. Menüdeki Power testini yapayım dedim, ekran kartımı seçtim başlattım ve aradan 10 saniye ya geçti ya geçmedi işlemci 150 Watt çekmeye başladı, 95°ye çıktı, baktım 97°'ye doğru yavaş yavaş çıkıyor ben de dayanamadım testi durdurdum bir şey olur diye. Bu noktada bir aksilik mi var yoksa ilerlemesi gereken durum böyle miydi hiç emin değilim açıkçası. Ayriyeten her ne kadar ekran kapanmamış olsa da test raporu olması gerektiği gibi mi?
Saygılarımla

20191024-220823-GPU3D.png

20191024-222318-GPUMemtest.png

Render alırken bakayım dedim işlemci bayağı güç harcıyor ve muhtemelen de bu 95, hatta 100'lere kadar fırlayacak. Bu anormal dereceleri azaltmanın bir yolu var mıdır acaba? Kasanın üstüne fan alıp taksam düzelir mi veyahut macununu mu iyi süremediler diyeceğim ama zaten sürülü çıkıyor kutudan ve Vatan Bilgisayar'daki kasayı toplayan kişilerin saçma bir şey yapacaklarını düşünmüyorum şahsen.

CPU Temp..jpg

Sanırım sıvı soğutucu şart.

Hocam ben BIOS'tan Core Performance Boost seçeneğini kapatarak monitörün kapanma sorununu çözdüm. Açıksa bir bak istersen. Benim yüksek grafikli oyunlarda kapanıyordu monitörüm, klavye ve mouse gidiyordu ama kasa çalışıyordu.
Açıkçası çözüm yolu olacağını pek sanmıyorum çünkü sıcaklığını kontrol ettim ve dediğim üzere bir dakika olmadan derece fırladı. Sonra işlemcinin kaç çekirdek kullanacağını seçtim, 2 olarak ve bu sefer de 3 dakika dayanabildi sonrasında yine 85, 90 derece oldu ve artmaya da devam edecekti kesinlikle. Devam etmese bile 90° bir işlemci için kötü bir sıcaklık kaldı ki ömrünü kısaltır. Benim görüşüm sıvı soğutma şart, sizin nedir bu bağlamda?

Açıkçası çözüm yolu olacağını pek sanmıyorum çünkü sıcaklığını kontrol ettim ve dediğim üzere bir dakika olmadan derece fırladı. Sonra işlemcinin kaç çekirdek kullanacağını seçtim, 2 olarak ve bu sefer de 3 dakika dayanabildi sonrasında yine 85, 90 derece oldu ve artmaya da devam edecekti kesinlikle. Devam etmese bile 90° bir işlemci için kötü bir sıcaklık kaldı ki ömrünü kısaltır. Benim görüşüm sıvı soğutma şart, sizin nedir bu bağlamda?
Ekran kapanma sorunu çekerseniz dediğimi bir deneyin. 90 derece çok fazla işlemci için, bu tip programları dikkatli kullanın bence. Onun dışında çok net bir bilgim yok test programları hakkında hocam, yanlış bir şey söylemekte istemem.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı