GPU Power Limit sorunu

tevfiksarsal

Kilopat
Yer
Kayseri
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba.

Birkaç aydır Monster Abra A5 v15.1.1 kullanıyorum. Sistem özelliklerim şöyle

• Intel i5 9300H işlemci.
  • GTX 1650
  • 16 GB DDR4 2666 MHz çift kanal RAM.
  • 256 GB SSD
Problem şöyle;

1. Grafik işlemci %60 - %70 yükteyken çekirdek frekansı 1890-1920 MHz arasında değişiyor fakat %95 - %99 arasında yükteyken frekans hızı 1450 MHz seviyelerine kadar düşüyor. Durum böyle olunca ekran kartından tam verim alamadığımı düşünüyorum. Grafik kartında yüksek oranda yük olduğu zamanlarda frekans hızı düşmeden önce Afterburner yazılımında Power limit yazısının çıktığını görüyorum. 1 numaralı ekran görüntüsünde görebilirsiniz. Bu sorunu yaşarken grafik kartının hiçbir ayarıyla oynamadım (undervolt, overclock gibi.).
  2. 2. ekran görüntüsünde Afterburner uygulamasıyla ekran kartının frekans hızını sınırlar dahilinde artırdım bir öncekiyle arada tam 150 MHz fark var ve tek bir FPS bile fark etmiyor. Kare oluşturma hızlarında dahil hiçbir fark yok. Aynı örneği 3 ve 4 numaralı ekran görüntüsünde başka bir Benchmark testinde de görebilirsiniz. Orada da tam 200 MHz fark var ama bir kare bile fark etmiyor. Hatta 5 numaralı ekran görüntüsünde ben bilerek frekans hızını düşürdüm ve 1380 MHz ile aldığım performans 1800 MHz ile aldığım performansla tam olarak eşit.

Sürekli Power limit alıyorum ve ben bunu ne yaptıysam çözemedim. Anladığım kadarıyla ekran kartına gelen güç yeterli olmadığı için ekran kartı ne kadar hızlı çalışırsa çalışsın güç engeline takılıp bana istediğim performansı vermiyor. Ben bu olaydan çok rahatsızım. Ne yaparsam yapayım istediğim performansı elde edemiyorum ve FPS düşmesi yiyorum.

Sürücüler, Windows sürümü vs. güncel. Monster kontrol merkezi yazılımından turbo güç modu açık. Aynı şekilde denetim masasından da açık. NVIDIA denetim masasında da ayarlar maksimum performansa ayarlı.

Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Sırasıyla ekran görüntüleri
1.PNG 2.PNG 3.PNG 4.PNG 5.PNG

Öncelikle Nvidia ayarlarına gidip programı seç, güç yönetimi modunu ''Maksimum performansı tercih et'' olarak ayarla.
Eğer frekans değerlerin yükseliyorsa Güç limitine takılıyorsun olmuyor aslında. Güç limitine takıldığında kart daha fazla frekans veremiyor. GPU kullanımı arttıkça da çıkabildiği frekansların düşmesi normal. Senin kartının 1600-1700 aralığında çalışması ideal. O yüzden bu denemelerini GPU yükü fazla bir oyun ile denemeni ve bizimle tekrar paylaşmanı istiyorum.

Sorunun Sebebi:
GTX 1650 GPU laptopta ya da kasada farketmeksizin TU117 isimli GP birimini kullaniyor. Bu kasa icin tasarlanan bir cip 75 watt'a kadar guc cekebiliyor. Laptop, Max-Q ve kasa surumunu ayiran tek sey cipin bagli oldugu PCB ve kurulan vBIOS. Laptoplar icin vBIOS'ta guc siniri 50 ve 35 watt olarak belirlenmis. Yani 25 watt daha cipin gideri var. Bu durum Monster'a ozel degil. Nvidia'nin "tercihi".
Cozum:
(Hepsi garanti disi birakir.)
Bulabilirseniz daha yuksek guc sinirina sahip bir vBIOS flashlamak sorunu cozer. Ya da shunt mod yapacaksiniz. Detayli bilgi icin Google.

Lenovo L340'dan bir ekran goruntusu.
ee.gif

Performansin OC'ye Ragmen Degismemesinin Sebebi:
Furmark
memory bounded bir benchmarktir. Yani core'a isterseniz 1GHz OC yapin bazi cozunurluk ve ayarlada 1-2 FPS anca oynar. Furmark adina eger FPS degisimi gormek istiyorsaniz memory'e OC yapmalisiniz. Ama dedigim gibi Furmak gercek performansi yansitmiyor.

Peki Performansi Ne ile Test Etmeli:
Superposition(free): Link
3D Mark(paid): Link
Technopat incelemelerinde kullanilan herhangi bir oyun.

Son düzenleme:
Öncelikle Nvidia ayarlarına gidip programı seç, güç yönetimi modunu ''Maksimum performansı tercih et'' olarak ayarla.
Eğer frekans değerlerin yükseliyorsa Güç limitine takılıyorsun olmuyor aslında. Güç limitine takıldığında kart daha fazla frekans veremiyor. GPU kullanımı arttıkça da çıkabildiği frekansların düşmesi normal. Senin kartının 1600-1700 aralığında çalışması ideal. O yüzden bu denemelerini GPU yükü fazla bir oyun ile denemeni ve bizimle tekrar paylaşmanı istiyorum.

Hocam sizin yine bu konuda daha önce yazdığınız yazıları okuyup söylediğiniz işlemleri yapmıştım. Teşekkür ederim ilginiz için Aşağıda Witcher 3 Ultra ayarlarda alınan sonuçları görebilirsiniz.
20200408192111_1.jpg

Sorunun Sebebi:
GTX 1650 GPU laptopta ya da kasada farketmeksizin TU117 isimli GP birimini kullaniyor. Bu kasa icin tasarlanan bir cip 75 watt'a kadar guc cekebiliyor. Laptop, Max-Q ve kasa surumunu ayiran tek sey cipin bagli oldugu PCB ve kurulan vBIOS. Laptoplar icin vBIOS'ta guc siniri 50 ve 35 watt olarak belirlenmis. Yani 25 watt daha cipin gideri var. Bu durum Monster'a ozel degil. Nvidia'nin "tercihi".
Cozum:
(Hepsi garanti disi birakir.)
Bulabilirseniz daha yuksek guc sinirina sahip bir vBIOS flashlamak sorunu cozer. Ya da shunt mod yapacaksiniz. Detayli bilgi icin Google.

Lenovo L340'dan bir ekran goruntusu.
Eki Görüntüle 530889

Performansin OC'ye Ragmen Degismemesinin Sebebi:
Furmark
memory bounded bir benchmarktir. Yani core'a isterseniz 1GHz OC yapin bazi cozunurluk ve ayarlada 1-2 FPS anca oynar. Furmark adina eger FPS degisimi gormek istiyorsaniz memory'e OC yapmalisiniz. Ama dedigim gibi Furmak gercek performansi yansitmiyor.

Peki Performansi Ne ile Test Etmeli:
Superposition(free): Link
3D Mark(paid): Link
Technopat incelemelerinde kullanilan herhangi bir oyun.

Hocam sizin de i5 9300h undervolt rehberinize baktım ve CPU da inanılmaz sonuçlar aldım cinebench 2100 oldu bunun için öncelikle teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi Witcher 3' te frekans hızı FPS değiştiriyormuş. Ancak yine de anladığım kadarıyla güç olarak limitleniyorum ve maalesef garanti dışı bırakmadan buna yapacak bir şey yok. O halde power limit yazısını görmezden gelebilirim sanırım.

Çok fazla yabancı forum gezdim ne olduğunu öğrenmek için ama hiçbirinde bu kadar sade ve öz anlatım yoktu tekrar sağolun.

Hocam sizin yine bu konuda daha önce yazdığınız yazıları okuyup söylediğiniz işlemleri yapmıştım. Teşekkür ederim ilginiz için Aşağıda Witcher 3 Ultra ayarlarda alınan sonuçları görebilirsiniz.
Rica ederim. 1635 MHz o GPU için Witcher 3 gibi bir oyunda çok iyi, undervolt ile biraz daha yukarı çekebilirsin. Uğraşman gerekir. Şu an için her şey güzel. Malesef GPU için Power Limit'i arttırmak hem basit yollarla mümkün değil hem de sağlıklı olmayabiliyor, anakartın diğer bileşenleri bu gücü taşıyamayabilir.

Hocam sizin yine bu konuda daha önce yazdığınız yazıları okuyup söylediğiniz işlemleri yapmıştım. Teşekkür ederim ilginiz için aşağıda Witcher 3 Ultra ayarlarda alınan sonuçları görebilirsiniz.
Eki Görüntüle 530908

Hocam sizin de i5 9300h undervolt rehberinize baktım ve CPU da inanılmaz sonuçlar aldım Cinebench 2100 oldu bunun için öncelikle teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi Witcher 3'te frekans hızı FPS değiştiriyormuş. Ancak yine de anladığım kadarıyla güç olarak limitleniyorum ve maalesef garanti dışı bırakmadan buna yapacak bir şey yok. O halde Power limit yazısını görmezden gelebilirim sanırım.

Çok fazla yabancı forum gezdim ne olduğunu öğrenmek için ama hiçbirinde bu kadar sade ve öz anlatım yoktu tekrar sağ olun.

Çok fazla ayar izliyorsun bununda etkisi var FPS'ye denedim çekirdek bölümlerinde MHz'yi kapat nblm konu bu değil ama onlarda FPS düşürüyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı