Graffiti ve illegal sanat

Ne ağır suçlar işleyip ceza almayanlar varken Kendilerini sanatlarıyla anlatanların ceza alması saçma geliyor.
Bundan daha ağır suçlar işleyip ceza almayanların olması bunu bir suç olmaktan çıkarmıyor, izin almalılar.
 
İnsanların rahatsız olabileceği veya genel toplum ahlakına uymayanları sevmiyorum. Ama yıllardır terk edilmiş halde duran, hiçbir işe yaramayan yıkık dökük binalar gibi yerlere yapılırsa çok güzel duruyor. Kısaca söylersem düşüncelerimi; Eğer insanların rahatsız olmayacağı şekilde ve yerlerde yapılırsa çok hoş bir sanat. Sevmeyenler olsa bile en nihayetinde bu da bir sanat bana göre.
 
Ne ağır suçlar işleyip ceza almayanlar varken Kendilerini sanatlarıyla anlatanların ceza alması saçma geliyor.
Tamam da ağır suç işliyenler cezasını çekmiyor diye diğerleri de mi çekmeyecek? Biri senin malına zarar verse şikayette bulununca hakim de sana "Kardeşim tecavüzcüler ve katiller serbest kalıyor, o yüzden suçluyu serbest bırakıyorum." hoşuna gider mi?
 
Her "sanat eseri"(!) herkesin gözüne hoş gelecek diye bir şey yok. Ben bunları görmek zorunda değilim. Metroya yapma, madem canın sıkılıyor, sanatını icraat etmek istiyorsun; git bomboş duvara yap. Binalara da yapma, senin mülkün mü?
 
Suç olsun yada olmasın insanlar bir şeyleri söyleyemiyor çiziyor.
Hocam ben çizmelerine karşı değilim çok güzel duruyor bazıları, izinsiz çizmelerine karşıyım.
 
İlk olarak şunu belirteyim bu tür şeylerin illegal olarak tanınması beni de üzüyor ama insan sormalı neden o şekilde. Her şeyi herkes sevecek diye bir kaide yok her sanat sevilecek diye bir şey yok. Örnek vermem gerekirse mesela rap, herkes dinleyecek çok sevecek diye bir kaide yok ya da kitap herkes kitap okumalı diye bir kaide yok herkes oyunu sevemez herkes film izlemeyi sevmez vs. peki bunun bu diğer sanat dallarından farkı ne diğer sanat dallarını sevmiyorsan gidip bakmak zorunda değilsin göz ardı edebilirsin. O yüzden oyun ne ya, film ne ya, kitap ne ya, diyen kitle var ya beni deli ediyor zorunlu değil ki. Gel gelelim Graffiti'ye onun sıkıntı insanları direkt maruz etmesi dediğim gibi herkes sevecek diye bir kaide yok o yüzden insanların gözüne sokulmamalı düşünsene sadeliği seviyorsun bir sabah kalkıp pencereden bakmışsın sana huzur veren sokakta kocaman bir renkli kuru kafa.
O tür (renkli kuru kafa vb.) çalışmalar genellikle illegal yapılması zor oluyor ve izin alınan duvarlarda yapılıyor. Graffiti'nin illegal olması da kültüründen gelen bir özellik. Böyle desem yanlış olmaz galiba. Çünkü Hip/Hop Amerika'da ezilen/ötekileştirilen insanlar arasında çıkan ve duvarlarla kendilerini ifade etmesine dayanan bir kültür. Bu yüzden de çoğunlukla illegal.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı