İnceleme Grand Theft Auto V

Metacritic'te yazdığım Grand Theft Auto V incelemesini 5000 karakter sınırına takılmadan buraya aktaracağım. İnceleme oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgiler içeriyor.


GRAND THEFT AUTO V İNCELEME​



Kendine "açık dünya" diyen birçok oyuna tokat gibi bir cevap.​



1663237424831.png



Giriş Kısmı ve Hikâye:



GTA V, 2013'te çıkış yaptığı andan itibaren günümüze kadar gündemden hiç düşmeyen bir oyun oldu. GTA V ilk olarak 7. jenerasyon konsollara çıkmış ve bu konsolların sınırlarını aşan bir işe imza atmıştı. O zamana kadar hiç görülmemiş, büyük ve canlı bir açık dünyaya sahip olan oyun yüksek puanlar ve satış sayılarıyla zirveye çıkmıştı. Hemen ardından 2014 senesinde 8. jenerasyon konsollar için grafiksel yenilenme ve birinci şahıs kamera açısı gibi birtakım yeniliklerle çıkış yapmış ve yine zirveye oynamıştı. Nihayet 2015 yılında oyunun bilgisayar sürümü piyasaya çıktı ve o günden bugüne GTA V günümüzde hâlâ çevrim içi modunun canlı tutulmasıyla (her ne kadar geçtiğimiz günlerde çevrim içi moda destek kesildi haberleri çıksa da) adından söz ettiriyor. Pek çok insanın aksine ben GTA V'i çevrim içi modu için değil tek oyunculu modu için oynadım birçok defa, çevrim içi moda pek bulaşmadım. Bu yüzden incelememde sadece tek oyunculu kısmı ele alacağım.


Şunu söyleyebilirim ki oyun hâlâ güzel ve keyifli. Oyunu yeni bir kere daha bitirdim (yaklaşık 40 saat oynadım, yan görevleri atlamadım) ve yine oldukça keyif aldım. GTA V gerçekten her yönüyle iyi bir oyun ve çıkışından 10 sene sonra bile kendini oynattırabilmesi onun kalitesini kanıtlıyor. Hikâye olarak 3 karakteri ele alıp geçişleri doğru yerde yapması bana göre serideki en başarılı hikâyeye sahip oyun yapıyor onu. 3 karakter ile hikâye anlatmak kolay değil ve başarısız olma ihtimali çok yüksek bir seçim, fakat GTA V bunu başarıyor. GTA IV'ün fazla karanlık ve suni drama yaratan hikâyesinden sonra GTA V ilaç gibi geliyor. Oynanış olarak da GTA V, GTA IV'ün tekdüzeliğinden ve sıkıcılığından kurtulup çok çeşitli ve keyifli bir oynanış sunuyor, oyun bu konuda San Andreas'ın izinden gitmiş bir bakıma. Daha fazla uzatmadan oyunun hikâyesini anlatmaya başlayayım, anlatırken kilit kısımlara değineceğimin uyarısını da bir kere daha yapayım.


Grand Theft Auto V_2022.09.08-13.34_1-min.png



Michael Townley, Trevor Philips ve Brad Snider üç soyguncu arkadaştır ve birlikte soygunlar yapmaktadırlar. Üçlü North Yankton'da bulunan bir bankayı soymak için işe koyulurlar. Bankadaki müşterileri ve güvenliği kontrol altına alan ekip yerleştirdikleri bombayı telefon ile patlatarak kasaya giriş yapar. O ana kadar her şey yolundadır, paraları alırlar fakat dışarı çıktıklarında polislerin gelmesi ile ters bir şeyler olduğunu anlarlar, çünkü plan paraları alıp polislere takılmadan kaçmak üzerine kurmuşlardı. Polislerle çatışan ekip onları bekleyen arabaya biner fakat polisler takibi bırakmaz. Aracın şoförü polisler tarafından vurulduktan sonra direksiyona Michael geçer ve kaçmak için ayarladıkları helikoptere doğru ilerlemeye başlarlar. Ancak polisten kaçarken tren yolundan geçtikleri sırada trenle çarpışırlar ve araç kullanılamaz hâle gelir. Ekip yaya olarak devam ederken FIB Ajanı Dave Northon, önce Brad'i vurarak öldürür, daha sonra da Michael'ı vurur ve yaralar. Trevor hemen kendine bir siper bularak kendini kurşunlardan kurtarır. Trevor, Michael'ı bırakmamak konusunda ısrar etse de Michael'ın gitmesi yönündeki telkinlerine uyarak polislerle çatıştıktan sonra kaçarak izini kaybettirir. Bu olanlar Michael'ın bilgisi dahilinde olmuştur çünkü Michael Dave Northon ile anlaşarak ailesini ve kendisini suç dünyasından uzaklaştırmak istemiştir, bu uğurda arkadaşlarını harcamayı göze almıştır. Fakat işler ters gitmiştir, plana göre Trevor vurulacak Brad ise tutuklanacaktı, ancak Brad öldürülmüş ve Michael adına kazılan mezara gömülmüş, Trevor kaçmış ve Michael kendini ölü olarak göstermiştir. Trevor ise Michael'ın öldüğünü, Brad'in ise hapse atıldığını sanmıştır.


Daha sonra ise kontrol Franklin'e geçer. Franklin, Los Santos'ta arkadaşı Lamar ile Simeon adlı dolandırıcıya çalışarak ufak çaplı repo işleri yapan bir gençtir. Franklin artık bu tip ufak çaplı işlerden sıkılmış ve büyük işler yapmak için kendine yol aramakta olan biridir. Lamar ile birlikte birkaç ufak tefek iş yaptıktan sonra kendisine Simeon tarafından Michael'ın oğlu olan Jimmy de Santa'ya satılan aracı repo etmesi için bir iş verilir. Franklin, Michael'ın evine gider. Aracı alan Franklin, Simeon'un dükkanına gitmek için yola koyulur fakat aracın arkasında saklanmakta olan Michael, Franklin'in kafasına silah dayar ve nereye gidiyorsa devam etmesini söyler. Michael, Franklin'den Simeon ve onun yaptığı işler konusunda bilgi alır. Mekâna vardıktan sonra Michael, Franklin'e Simeon'un dükkanın camından içeri araçla girmesini söyler. Franklin bunu yapmak zorunda kalır. İçeri girdikten sonra Michael, Simeon'u oğlunu dolandırdığı için döver, Franklin de işini kaybeder.



Grand Theft Auto V_2022.09.09-18.28-min.png



İşini kaybeden ve artık büyük işlere kalkışmak istediği için Michael'ın bu konuda kendisine yol gösterebileceğini düşünen Franklin, Michael'ın evine gider. İkili biraz hayat hakkında konuştuktan sonra bara gidip içki içmek için kalkarlar fakat Michael'a oğlu Jimmy'den bir telefon gelir ve Jimmy, Michael'ın yatını satmaya çalıştığı sırada bir çete üyelerine çaldırdığını söyler. Bunun üzerine Michael ve Franklin yatı kurtarmak için yola koyulur. İkili Jimmy'yi kurtarır fakat takip sırasında araba arızalandığı için yatı kurtaramazlar ve geri dönerler. Franklin arızalanan arabayı tamir eder ev Michael'ın evine bırakır. Böylece Michael ve Franklin arasındaki dostluk başlar. Bu olanlardan sonra Franklin mahallesine döner ve Lamar ile birlikte birkaç çete işi yaparlar ve karşı çeteden bir elemanı kaçırırlar ancak kaçırdıkları "D" isimli çete üyesinin Lamar'ı tanıması sonucu bu iş başarısızlıkla sonuçlanır. Daha sonra Franklin'in pek iyi anlaşamadığı çete üyelerinden Stretch hapisten çıkar ve Lamar ile birlikte bir iş ayarladıklarını söyleyip Franklin'i ikna ederler.


Franklin, Lamar ve Stretch terk edilmiş geri dönüşüm fabrikasına daha önceden Lamar ve Franklin'in kaçırdığı D ile görüşmeye giderler fakat mekanı Balla çetesinin basmasıyla görüşmenin D tarafından hazırlanan bir tuzak olduğunu anlaşır. Bunun üzerine Stretch, D'yi öldürür ve ekip önce Balla çetesiyle çatışarak daha sonra da polisten kaçarak tuzaktan kurtulurlar. Franklin daha sonra Michael'ı görmeye gider ancak Michael, karısı Amanda'yı yatakta tenis koçu ile bastığından dolayı Michael'ın evinde durumlar karışıktır. Tenis koçu kaçarken tam Michael onu kovalamaya hazırlanırken Franklin gelir ve o da Michael ile birlikte tenis koçunun peşine düşer. İkili eve tadilat için gelen işçilerin arkasında bir de vinç bulunan arabası ile tenis koçunu takip etmeye başlarlar. Tenis koçu Vinewood bölgesinin dar yollarında izini kaybettirse de er ya da geç yeri tespit edilir. Tenis koçu Vinewood'un yüksek tepelerinden birinde bulunan lüks bir villada saklanmaktadır. Michael ile Franklin aracın arkasında bulunan vinci villayı ayakta tutan direklere bağlar ve araca gaz vererek villayı yerle bir ederler. Tenis koçu Michael'ı arayıp evin kendisinin olmadığını söylese ve evde bulunan tenis koçunun yanındaki kadın da Michael'a Martin Madrazo'nun Michael için "yeşil ışık yaktığını" belirtse de Michael bunları umursamaz. Yolda Michael ve Franklin'in peşine mafya elemanları takılsa da onları halledip eve ulaşırlar. Birden eve bir jip gelir ve bu jipten Martin Madrazo, onun adamları ve villada bulunan diğer kadın iner. Madrazo önce kendini tanıtır ve daha sonra sopa ile Michael'a vurarak evini neden yıktığını sorar. Böylece yıkılan evin tenis koçuna değil Martin Madrazo'ya ait olduğu ortaya çıkar. Michael durumu anlatır, Madrazo da ondan ne yapıp edip evin masraflarını karşılamasını söyler. Michael'ın evi yeniden yaptırmaya yetecek parası yoktur ve para kazanmayı bildiği tek bir yol vardır. Artık emekliliğini rafa kaldırmak zorundadır.


Grand Theft Auto V_2022.09.09-21.18-min.png



Michael, Madrazo'ya borcunu ödemek için yapacağı soygunun hazırlıkları için eski bir dostu olan Lester ile iletişime geçer. Lester, Michael'a kendisi gibi Los Santos'ta yaşadığını söyler ve adres verir. Michael, Lester'a olanları anlatır ve eski günler hakkında biraz konuşurlar. Daha sonra Lester, kendisi için bir işi hallettikten sonra soygun işinde Michael'a yardım edeceğini söyler. Lester, insanların kişisel bilgilerini satarak milyoner olan Lifeinvader yöneticisi Jay Norris'i ortadan kaldırmak istemektedir. Bunun için Michael, Lifeinvader ofisine sızarak Jay Norris'in canlı yayında tanıtacağı Lifeinvader mobil cihazının yerine içerisinde patlayıcı olan başka bir cihaz koyar. Eve gittiğinde telefonunu açan Michael, Jay Norris'i canlı yayında izlemeye başlar. Daha sonra Jay Norris'in elindeki telefonu araya Michael, Norris'in telefonu açması ile telefonun kafasında patlamasını canlı yayında izler. Telefonun içinde patlayıcı olduğunu bilmeyen Michael her ne kadar şaşırsa da işi halletmiştir.


Jay Norris işini hallettikten sonra Lester ile Michael soygun için hazırlıklara başlarlar. Los Santos'un seçkin mahallelerinden birinde bulunan mücevher mağazasını soymaya karar verirler. Michael ile Lester ilk olarak mağazanın bulunduğu yeri tefiş etmeye giderler ve Michael müşteri gibi mağazaya girerek Lester'ın kendisine verdiği fotoğraf çekme özelliğine sahip gözlük ile mağazadaki kameraları ve havalandırmayı çeker. Daha sonra mağazanın arkasındaki inşaat alanından çatıya çıkan Michael çatıdaki havalandırma girişinin de fotoğrafını çeker. Daha sonra ikili Lester'ın fabrikasına döner ve soygun planını yaparlar. Buradan sonra oyuncunun soygun için seçtiği yönteme bağlı olarak birkaç hazırlık yapılır ve daha sonra soygun için düğmeye basılır.


Grand Theft Auto V_2022.09.10-17.25.png



Michael, Franklin ve diğer soyguncular Lester'ın da desteği ile yola çıkar. Mekâna varıldıktan sonra oyuncunun seçtiği yönteme göre (vurdulu kırdılı veya ilaçlamacı kılığında gizlice) soygun gerçekleşir ve ekip içerideki mücevherleri çalar. Kaçmak için dışarı çıktıkları sırada bir otopark görevlisinin Franklin ile tartıştığını gören Michael otopark görevlisini yere serer ve "Her gün binlerce şey unutuyorsun, bu gördüğünü de unut." cümlesini kullanır. Daha sonra ekip polislerden kaçar ve izlerini kaybettirdikten sonra dağılırlar, soygun başarıyla tamamlanır. Michael kutlama için Franklin'i evine davet eder. Franklin bir striptiz kulübündeyken eski sevgilisi Tanisha'yı arar ve artık parasının olduğunu, değişeceğini söyler. Ancak Tanisha, Franklin'in striptiz kulübünde olduğunu anlar ve telefonu kapatır. Franklin kutlama için Michael'ın evine gider fakat ikili tam içkilerini içtiği sırada Dave Northon gelir ve bu soygun işinin çok tehlikeli olduğunu, Trevor'ın bunu duyması hâlinde Michael'ın işinin biteceğini söyler. Michael ise soygun ile bir alakasının olmadığını ve Trevor'ın öldüğünü söyleyerek Dave'i geçiştirmeye çalışır.


Bu noktadan sonra kontrol Trevor'a geçer. Trevor, Johnny Klebtiz'in sevgilisi Ashley ile sevişirken bir yandan da haberleri izlemektedir ve haberlerdeki otopark görevlisinin soygunculardan birinin kendisine "Her gün binlerce şey unutuyorsun, bu gördüğünü de unut." dediğini söylemesi üzerine Trevor hemen bu cümlenin 80'lerin klişe filmlerine hasta olan Michael'a ait olabileceğini anlar. Öfkeyle dışarı çıkan Trevor, Johnny ile karşılaşır ve Johnny ona sevgilisiyle seviştiği için bağırır. Bunun üzerine kendini kaybeden Trevor, Johnny'nin kafasında bira şişesi kırar ve kafasına basa basa onu öldürür. Blaine County'de silah kaçakçılığı ve başka birtakım kirli işler yaparak geçimini sağlayan Trevor bu alanda kendisine rakip olan öldürdüğü Johnny'nin de mensubu olduğu motorcu çetesini ve Aztecaları ortadan kaldırarak bölgenin tek hakimi olmak istemektedir. Yanındaki adamlarından Wade'e de Los Santos'ta Michael Townley ismini bulmak için araştırma yapmasını söyleyen Trevor, motorcuların yanına gitmek üzere yola çıkar. Vardıktan sonra motorculara Johnny'yi öldürdüğünü söyleyen Trevor, öfkeyle bölgeden ayrılan motorcuları takip eder ve mekânlarına ulaşır. Burada motorcuların birçoğunu öldürür. Daha sonra Aztecaların lideri olan Ortega'nın bulunduğu karavana giden Trevor, karavanı aracıyla nehre iter. Burada Ortega'yı öldürüp öldürmeme konusundaki karar oyuncuya bırakılmıştır.


Grand Theft Auto V_2022.09.10-18.27.png



Daha sonra Trevor, Çinli bir mafya ile ticaret anlaşması yapmak üzere bara gider ve mafyanın oğlu ve onun tercümanıyla tanışır. Çinlileri alır ve üretim yaptığı mekâna götürür fakat tam o sırada Aztecalar, Ortega'yı öldürdüğü için (oyuncu eğer Ortega'yı öldürmemişse baskına gelenler arasında Ortega da olur ve Trevor'ın Aztecalara işten el çektirmeye çalışmasından dolayı ondan intikam almak ister) mekâna baskın düzenlerler. Trevor da Çinlileri buzların bulunduğu derin doldurucuya kapatır ve Şef ile birlikte Aztecalarla çatışmaya başlar. Aztecaların sayıları fazla olsa da Trevor ile Şef hepsini halleder ve mekânın güvenliğini sağlarlar. Çinlileri derin dondurucudan çıkaran Trevor, cesetleri temizledikten sonra anlaşmayı imzalayacağını söyler, Çinliler de memnuniyetsiz bir şekilde mekândan ayrılırlar. Bundan sonra Trevor, motorcuların havaalanını basıp ele geçirme gibi birkaç iş daha yapar.


Çinlilerle anlaşmayı halletmek için bara tekrar dönen Trevor, Çinlilerin kendisi yerine başkasıyla anlaştığını öğrenmesi üzerine öfkeden deliye döner. Trevor, Çinlilerden kendisi yerine kiminle anlaştığını öğrenmek ister. Başta tercüman söylememe konusunda ısrar eder fakat Trevor, mafya babasının oğlunun kafasını direğe vurmaya başlayınca tercüman, O'Neil Kardeşler ile anlaştıklarını söylemek zorunda kalır. Bunun üzerine Trevor, O'Neil Kardeşler'in çiftliğini basar ve oradakileri öldürdükten sonra çiftliği benzin döküp yakarak havaya uçurur. Bu sıralarda Trevor'ın Los Santos'ta Michael'ı bulması için görevlendirdiği Wade edindiği birtakım bilgilerle geri gelir. Wade, Trevor'a Trevor'ın kendisine verdiği bilgilerle uyuşan Michael Townley diye birinin Los Santos'ta olmadığını, ancak Michael de Santa isminde birinin Trevor'ın verdiği bilgilerle uyuştuğunu ve Los Santos'ta yaşadığını söyler. Bunun üzerine Trevor, Los Santos'a gitmek üzere yola koyulur.


Grand Theft Auto V_2022.09.11-12.44_1.png



Los Santos'a giderken yol üzeri motorcuların da mekânına uğrayan Trevor, yapışkan bombaları motorcuların karavanlarına yerleştirir ve bombaları patlatarak motorcuların geri kalanlarından da kurtulur. Daha sonra Wade ile birlikte Wade'in Los Santos'ta olan kuzeni Floyd'un iş gezisinde olan sevgilisi Debra ile birlikte kaldığı eve giderler ve Wade ile Trevor, Floyd'un evinde yaşamaya başlarlar. Sonra ise Trevor, Michael'ın evine giderek 10 sene sonra onunla yüzleşir. Trevor'ı görünce şaşıran Michael ve ailesi donup kalır. Michael, "beklenmedik durumların" yaşandığını anlatarak Trevor'ı ikna etmeye çalışır fakat Trevor, paralarla birlikte kaçtığını, kendini ölü gösterdiğini ve 10 senedir bir villada yaşamına devam ettiğini Michael'ın yüzüne vurur ve söylediklerine inanmaz. Trevor, Tracey'nin de nerede olduğunu merak edip sorar. Jimmy de ablasının bir televizyon şovu olan "Fame or Shame"de dansçı olarak yarışmalara katılmaya gittiğini söyler. Michael ise Tracey'nin berbat bir dansçı olduğunu ve kendini herkese rezil edeceğini söyler. Trevor da Michael'a birlikte gidip Tracey'nin rezil olmasını engellemeyi teklif eder. Michael biraz tereddüt etse de ikili Tracey'i almak için yola koyulurlar.


İkili yolda geçmişi konuşurlar ve Trevor da 10 sene boyunca Michael için yas tuttuğunu, 10 sene boyunca kandırıldığını söyleyerek Michael'a öfkesini kusmaya devam eder. Yayına son anda yetişen ikili, program sunucusu Lazlow'nun canlı yayında Tracey ile uygunsuz pozisyonlara girdiğini görünce deliye döner ve Lazlow'yu kovalamaya başlarlar. Arabaya binip kaçan Lazlow'yu tırla Michael ile birlikte kovaladıktan sonra kıstıran Trevor, Lazlow'ya pantolonunu indirtir ve o hâlde dans ettirip video ile kaydeder. Daha sonra Lazlow'nun gitmesine izin verirler, Trevor da çaldığı tır ile bölgeden uzaklaşır. Daha sonra Michael, Dave'i arayarak konuşmaları gerektiğini söyler ve buluşma ayarlanır.


Grand Theft Auto V_2022.09.11-19.31.png



Dave ile buluşan Michael, Trevor'ın döndüğünü söyler. Dave de diğer istihbarat teşkilatı olan IAA tarafından zor duruma sokulduklarını söyler ve Michael'ın yardımını ister. Michael olaylara karışmak istemese de Dave, eğer Michael yardım etmese diğer teşkilattan ajanların gelip odasını arayabileyeceğini ve Michael'ın kendini ölü göstermesi ile ilgili eski dosyalara ulaşabileceğini söyleyerek Michael'ı üstü kapalı bir şekilde tehdit eder. Michael da yardım etmek zorunda kalır. Ne yapması gerektiğini sorduğunda ise Dave, morga gidip Ferdinand Kerimov adında birini bulması gerektiğini ve uyanınca onu aramasını söyleyerek Michael'ı bayıltır. Michael uyanınca kendini otopsi masasında bulur ve hemen kalkarak doktoru etkisiz hâle getirir. Morgdaki cesetleri inceleyen Michael, kendisine söylenen eşgale uygun kimseyi bulamaz ve Dave'i arayıp bilgilendirir. Morgda IAA ajanları da vardır. Michael, ajanlarla çatıştıktan sonra morgdan kaçar ve Franklin ile buluşur.


Franklin ile buluştuktan sonra Michael ona kaçmasını ve kendisinin başının Trevor ve ajanlarla belada olduğunu, ajanlara çalışmak zorunda olduğunu söyler. Franklin kaçmak istemez ve yaşanacak şeylerde Michael'a destek olacağını belirtir. Daha sonra Dave, Michael'a onu patronu Steve ile tanıştıracağını ve FIB binasına gelmesini söyler. Michael gider ve Steve ile tanışır, ikili birbirinden pek hoşlanmasa da Michael kendisine söylenenleri yapmak zorundadır. Steve, Ferdinand Kerimov'un IAA tarafından sorguda olduğunu ve onu oradan almaları gerektiğini söyler. Michael, Dave ile yola çıkar ve Dave yolda bu iş için Franklin ve Trevor'a da ihtiyaç olduğunu, arayıp onları da çağırmasını söyler. Michael bunu istemese de yapmak zorunda kalır. Michael, buluşma yerine gittikten sonra Trevor ve Franklin'in de gelmiş olduğunu görür ve burada Franklin ile Trevor tanışırlar. Daha sonra plan anlatılır ve Trevor ile Michael helikopter ile yola çıkarken Franklin de kendisine söylenen yere gider.


Grand Theft Auto V_2022.09.11-19.53-min.png



Bölgeye varıldığından Michael halatla sarkarak Ferdinand'ın binada bulunduğu odaya girer ve onu rehin alır. Franklin de karşıda bulunan binadan keskin nişancı tüfeği ile odada bulunan ajanları indirerek Michael'a yardım eder. Daha sonra Michael, Ferdinand'ı da alarak helikoptere döner. Peşlerine takılan helikopterleri de indirdikten sonra Ferdinand'ı FIB ajanlarına teslim ederler. O sıralar Trevor'ın telefonuna Brad'den e-posta gelir. Dave Northon, Trevor'a şüphelenmemesi için Brad'in ağzıyla e-postalar göndermektedir. Olayların ardından Steve, Michael'ı arar ve Ferdinand'tan bir isim öğrenmeleri gerektiğini, bu yüzden onu sorgulayacaklarını söyler ve Trevor ile Michael'ı bir depoya çağırır. Burada Trevor onu çeşitli işkencelerle sorgular ve aradıkları adamın fiziksel özelliklerini öğrenirler. Michael da keskin nişancı tüfeği ile gözetlediği binada anlatılan özelliklere uygun olan adamı vurarak ortadan kaldırır. İş bitince Steve, Trevor'a Ferdinand'ı öldürmesini ima etse de Trevor onu öldürmez, havaalanına bırakır ve oradan ayrılır.


Bu sırada Trevor da Floyd'un çalıştığı limanda Merryweather'a ait çok değerli bir şeyin olduğunu öğrenir ve gerekli planları yaptıktan sonra Michael ve Franklin ile birlikte limandaki gemiyi soyar. Ancak daha sonra Lester, çaldıkları şeyin çok önemli bir süper silah olduğunu ve geri vermedikleri takdirde dünyanın her yerinde arananlar listesine gireceklerini söyleyerek silahı alıp geri götürür. Trevor çok öfkelense de mecbur kaldığı için silahın götürülmesine izin verir. Bundan sonra Michael, Trevor ve Franklin, Steve ve Dave için içinde IAA bürosuna ait belgeler olan zırhlı araçları soymak gibi birkaç iş ve soygun yapar. Zırhlı araç soygunundan sonra belgeleri Devin Weston'a teslim etmeye giden Michael, Devin'den kendisi için birtakım araçları ekibiyle birlikte çalması için teklif alır. Başta Michael teklife sıcak bakmasa da Devin, teklifi kabul etmesi durumunda Michael'ı hayranı olduğu film yapımcısı Solomon Richards ile tanıştıracağını söyler. Bunun üzerine Michael teklifi kabul eder.


Grand Theft Auto V_2022.09.12-19.39_1.png



Bunun üzerine Michael, Trevor polis kılığına girerek Franklin ile birlikte, Devin için 2 spor aracı birlikte çalıp ona teslim ederek işe başlarlar. İşten sonra üçlü ödeme istese de Devin bunun 5 arabalık bir iş olduğunu ve ödemeyi arabalar tamamlanınca yapacağını söyler. Trevor öfkelense de ekibin elinden bir şey gelmez. Bir yandan da Steve, IAA bürosuna karşı bir hamle yapacağını ve bu hamle için helikopter gibi pahalı araçlar ve pahalı teçhizatlar gerektiğini söyler, bunları da Michael, Trevor ve Franklin'in temin etmesi gerektiğini belirtir. Ekibin o kadar parası olmadığı için soygun yapmak zorunda kalırlar. Kasabada sessiz bir yerde bulunan Paleto Bankası'nı soymaya karar verirler. Minigun gibi ağır silahlar kullanılarak soygun yapılır ve polisler atlatılır, böylece helikopteri ve diğer teçhizatları alacak para ellerine geçer.


Operasyonu gerçekleştirmek için Micheal, Trevor ve Franklin tenha bir deniz kıyısında Steve ve Dave ile buluşur. Anlatılan plana göre Steve, Dave ve Michael su altından IAA',n çalışma yaptığı laboratuvara ulaşacak ve IAA'in geliştirdiği silahı çalıp konteynıra yükleyecek, Trevor da Paleto soygunundan sonra alınan helikopterle konteynırı alıp Franklin'in ayarladığı tıra yükleyecektir. Michael, Steve ve Dave bota binip su altına dalış yaparlar ve laboratuvara ulaşırlar. Laboratuvardaki güvenlik görevlilerini ve bilim adamlarını etksiz hâle getiren ekip silahı alır ve laboratuvar çıkışında askerlerle çatıştıktan sonra konteynıra koyarlar. Tam o sırada IAA görevlilerin geldiğini gören Steve Michael ve Dave'e silahı alıp Trevor ile kaçmasını söyler. Kaçacak vakti olmayan Steve ise kendi ayağına sıkarak IAA ajanlarına vurulmuş numarası yapar. Trevor, Michael ve Dave ise konteynırı tıra yükleyip işi tamamlarlar.


Grand Theft Auto V_2022.09.13-17.59.png



Olanlardan sonra Trevor, Michael'ın evine gider. Michael'ın ailesi Michael'ın saldırganlığından ve dengesiz hareketlerinden dolayı evi terk etmiştir, bu yüzden Michael evde yalnızdır. Trevor, Michael'ın evine kötü niyetle gelmese de eski meselelerden konu açılır ve ikili tartışmaya başlar. Trevor kimsenin kendisini umursamadığından yakınarak Michael'a bağırır ve Michael da Trevor'ın tehditlerinden bıktığını söyler. Trevor ise tam evden ayrılacağı sırada Michael'a döner ve uzun zamandır merak ettiği bir şey olduğunu söyleyerek North Yankton'da kendisinin mezarına kimin gömüldüğünü sorar. Michael bu konu hakkında bir fikrinin olmadığını söylese de Trevor tatmin olmaz ve öfke ile evden ayrılarak North Yankton'a doğru yola çıkar, Michael onu arayıp gitmemesi için ikna etmeye çalışsa da Trevor ikna olmaz. Michael da onun peşinden gitmek zorunda kalır.


Trevor, mezarı kazmaya başlar ve tam kazdığı sırada Michael da gelir. Daha sonra Trevor, Michael'ın önünde tabutu açar ve tabutun içindekinin Brad olduğu görülür. Michael orada işlerin ters gittiğini ve ailesi ile kendini kurtarmak için böyle bir şey yaptığını söylese de Trevor çok öfkelenir. Daha sonra Michael ve Trevor birbirine silah çeker, ancak tam o sırada Trevor'ın oğlunun kafasını direğe vurup iş ortaklarını öldürdüğü Çin mafyasının adamları gelir ve bundan istifade eden Trevor kaçar. Çinliler Michael'ı Trevor'ın "sevgilisi" zannederler ve onu ele geçirmek isterler. Bunun sebebi ise Trevor'ın Martin Madrazo'nun karısı kaçırmasından dolayı gözden uzakta kalması gereken Trevor ile Michael'ın Trevor'ın evinde birlikte kaldığı sırada Çinlilerin bunu görüp yanlış anlamasıdır. Michael Çinlilerle çatıştıktan sonra arabasına ulaşır fakat Trevor kaçarken Michael'ın arabasını sabote ettiği için Michael yakayı ele verir.


Grand Theft Auto V_2022.09.13-22.04_2.png



Trevor, Los Santos'a döndükten sonra Franklin ve Lamar ile birlikte Devin'in 5 arabasını tamamlayıp ödemeyi almak için işe koyulurlar. 5. arabayı da hallettikten sonra araçları tıra yükleyip Devin'in avukatı Molly'ye teslim ederler. Ancak Devin söz verdiğinin aksine ödemeyi yapmaz ve kendilerine ödeyecekleri payla onlar adına yatırım yapacağını söyleyerek Franklin ve Trevor'ı bir nevi dolandırır ve ortadan kaybolur. Daha sonra Trevor görüşmek için Franklin ile onun teyzesinin evinde buluşur. Franklin ona Michael'ı sorar, Trevor isteksizce de olsa olanları anlatır. Bunun üzerine Franklin, Michael'ın tutulduğu yeri tespit ederek onu kurtarır. Franklin, Michael'a Trevor ile geçmişte ne olduğunu ve North Yankton'da neden Trevor'ın onu ölüme terk ettiğini sorar. Michael 10 sene önceki soygun olayı ile birlikte olanları anlatır. Michael'ın arkadaşlarını satması Franklin'in pek hoşuna gitmez.


Michael kurtulduktan sonra Devin'in tanışmasını sağladığı Solomon Richards ile çalışmaya devam eder. Michael, Solomon'un filminde başrol oynayacak olan oyucunun sorun yarattığını öğrenir ve sorunları halleder. Bunun üzerine Solomon, Michael'ı çektiği Meltdown adlı filmde yardımcı yapımcı yapar. Ancak daha sonra Devin gelir ve film çekimlerinin durdurulmasını söyler, böylece sigortadan yüklü bir miktar para alacaktır. Ancak Michael ve Solomon bunu kabul etmez. Bunun üzerine Devin'in avukatı Molly filmin orijinal kopyasını alarak havaalanına doğru yola çıkar. Michael'ın da peşine düşmesi ile paniğe kapılan Molly havaalanında uçak pistinde bir kaosa sebep olur. En sonunda filmi alıp havaalanında yaya olarak kaçmaya çalışan Molly, çalışan bir uçak motoruna kapılır ve paramparça olur. Filmi alan Michael oradan kaçar. Daha sonra Devin aradığında Michael, Molly'yi kendisinin öldürmediğini söylese de Devin, Molly'yi umursamaz ancak Michael'a kendisiyle uğraşmakla hata yaptığını söyleyerek düşman kesilir.


Grand Theft Auto V_2022.09.14-13.05-min.png



Ardından Steve tekrardan bir iyiliğe ihtiyacı olduğunu söyleyerek Michael ve Franklin'i bir soyguna daha mecbur bırakır. FIB binasında kendileri hakkında dosyalara sahip olduğunu söyleyen Steve, FIB binasında bulunan bilgisayara ulaşarak bu dosyaların imha edilmesini söyler. Bunun son bir iyilik olduğunu söyleyen Steve, bu işten sonra Michael'ın FIB'de bulunan dosyalarının da silineceğinden emin olacağını söyler. Oyuncu soygun için yöntem belirler (binaya çatıdan sızmak veya itfaiye kılığında sızmak) ve bu yönteme göre soygun gerçekleşir. Michael geçmişte bazı bencillikler yaptığını kabul eder ve bu soygundan pay almayacağını söyler. Soygun başladıktan sonra bilgisayarın bulunduğu odaya gidilir ve dosyaları imha işlemi başlar. Bu sırada ekip bilgisayarın bulunduğu odayı koruyabilmek için gelen ajanlarla çatışır. Michael akıllılık ederek Steve ve Dave ile ilgili dosyaları silerken kendi dosyalarını da sistemden siler.


İşlem tamamlandıktan sonra ekip kaçış için geldikleri helikoptere dönmeye çalışır fakat helikopter, başka bir saldırı helikopteri tarafından vurulur ve binaya çarparak patlar. Helikopterin binaya çarpması ile binada yangın başlar. Ekip, ajanlarla çatışarak birkaç kat indikten sonra halatlarla aşağı doğru inerler. Bu sırada şehirdeki neredeyse bütün kolluk kuvveti bölgeye intikal etmiştir. Aşağıya indikten sonra peşlerine takılan helikopteri düşürürler ve birkaç ajanı daha hallettikten sonra ekip, kiraladıkları araçlardan sorumlu soyguncunun getirdiği araç ile bölgeden uzaklaşır ve Franklin'in evine gider. Lester da oradadır ve soygunun başarı ile tamamlanmasından dolayı birlikte kutlama yaparlar. Böylece Steve ve Dave'e de son iyiliklerini yapmış olurlar.


Grand Theft Auto V_2022.09.14-15.44.png



Soygundan birkaç gün sonra Dave tekrardan Michael'ı arar ve ona kendisiyle Kortz Center'da buluşmasını söyler. Michael kendisine verilen son işi de yaptığını söyleyerek gelmek istemediğini söylese de Dave konunun önemli olduğunu söyleyerek Michael'ı ikna eder. İkili buluşur ve konuştukları sırada Steve ile Sanchez gelip Dave ile Michael'a silah doğrultur. Michael'a göre Steve onun olası bir mahkemede ifade vermemesi için bunu yapmaktadır. Steve, Sanchez'e Dave ile Michael'ı tutuklamasını söyler fakat Dave de silah çekerek ona bunu yapmamasını söyler. Dave konuşarak anlaşabileceklerini söyleyerek ortamı yumuşatır, tam silahlar inecekken IAA mensupları olay yerine gelir ve onlara teslim olmalarını söyler. Ardından Merryweather askerlerinin de helikopterle gelmesiyle iş iyice ilginç bir hâl alır. Ajan Sanchez'in FIB'nin içine sızmış bir IAA ajanı olduğunun ortaya çıkmasıyla Steve onu vurarak öldürür ve kaçar, ardından çatışma başlar.


Dave ile Michael hem IAA ajanlarıyla hem de Merryweather askerleriyle çatışmak zorunda kalır. Merryweather helikopteri Michael'ın peşine takılır ve Michael zor durumda kalır. Tam o sırada Trevor ortaya çıkarak helikopter pilotunu keskin nişancı tüfeği ile vurarak Michael'ı kurtarır. Üçlü düşmanlarla mücadele ettikten sonra Dave ile Michael birlikte, Trevor da tek başına olay yerinden kaçar ve kurtulurlar. Trevor, Michael'ı Michael'ın bir süre önce kendisine Union Depository'yi soymak için söz vermesinden dolayı kurtarmıştır, Michael'a bunu söyler ve soygunun bir an önce gerçekleşmesini ister. Bu olaylardan sonra Michael'ın ortak olduğu Meltdown filminin galası olur. Michael da kısa süre önce barıştığı ailesini galaya götürmeyi planlamaktadır. Michael, oğlu Jimmy ile birlikte galaya gelir fakat kızı Tracey ile eşi Amanda çok gecikir. Daha sonra Devin'in galaya gelmesi ve Michael'ın evine adam yolladığını söylemesiyle kızıyla eşinin başının dertte olduğunu anlar. Michael'ın evini Merryweather basmıştır. Michael son anda yetişerek ailesini kurtarır.


Grand Theft Auto V_2022.09.14-16.06.png



Yaşananlardan sonra Union Depository işini bir an önce halletmek için düğmeye basılır. Hazırlıklar yapılır ve soygun başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Franklin'in evine gelerek ondan Michael'ı öldürmesini ister. Daha önceden Steve ile Dave de Franklin, Lamar'ı Stretch'in tuzağından kurtardıktan sonra Franklin'den Trevor'ı öldürmesini istemişti. Burada oyuncu 3 seçenek arasından karar verir: A) Trevor'ı öldürmek B) Michael'ı öldürmek C) İkisini de kurtarmak.


A) Trevor'ı Öldürmek:


Oyuncu bu seçeneği seçerse Franklin, Trevor'ı konuşmak için buluşmaya ikna eder, Michael'a da haber verir. Franklin ve Trevor buluştuktan sonra Franklin'in Trevor'a silah doğrultması üzerine Trevor kaçar. Franklin'in Trevor'ı araçla kovaladığı sırada Michael ortaya çıkar ve Trevor'ın aracına çarparak onun benzin römorkuna çarpmasını sağlar. Trevor yere dökülen benzinin içine yaralı şekilde düşer. Franklin ateş eder (eğer oyuncu Franklin ile uzun süre ateş etmeden beklerse Michael ateş eder) ve Trevor yanarak ölür. Hikâye bu şekilde biter.


B) Michael'ı Öldürmek:


Oyuncu bu seçeneği seçerse Franklin, Michael'ı konuşmak için şehir dışında bir yere çağırır. Trevor'a da haber verir fakat Trevor, Michael'ı öldürmek istemez ve Franklin'e "Ne hâliniz varsa görün." der. Michael ve Franklin konuşurken Franklin, Michael'a silah çeker, Michael kaçar. Fabrika gibi bir yere gelen Michael; su kulesine tırmanarak kaçmaya çalışır ve Franklin'e nankör olduğunu, onu buralara kendisinin getirdiğini söyler. Su kulesinin tepesinde Franklin, Michael'ı yakalar ve ona kendisini FIB'ye ve diğer birakım pis işlere bulaştırdığını söyleyerek döver. Yaşanan arbede sırasında Michael dengesini kaybeder ve tam düşmek üzereyken Franklin onu tutar. Burada oyuncu Michael'ı kurtarmayı da atmayı da seçebilir. Oyuncu, Michael'ı kurtarmayı seçerse Franklin'in onu yukarı doğru çektiği sırada Michael, Franklin'e kafa atar ve aşağı düşerek ölür. Oyuncu Michael'ı bırakmayı seçerse Michael yine düşerek ölür. Hikâye bu şekilde biter.


C) İkisini de Kurtarmak (Çevrim İçi Modda Gerçek Son Olduğu Teyit Edildi):


Oyuncu bu seçeneği seçerse Franklin, Lester'ı arayarak yardıma ihtiyacı olduğunu söyler. Daha sonra Lester'ın evine giden Franklin durumu anlatır ve ikisini de öldürmek istemediğini söyler. Bunun üzerine Lester, Merryweather'ın %11'lik bir hissesinin Devin'e ait olduğunu internetten öğrenir ve bir plan yapar. Plana göre ekip kendilerinin Union Depository'den çaldığı altınların eritme merkezine eritilmesi için götürüleceği haberini yayıp ajanları ve Merryweather'ı eritme merkezinde tuzağa düşürecektir. Franklin; Lamar, Michael ve Trevor'a haber verip hepsini orada toplar. Tahmin edildiği gibi ajanlar ve Merryweather mekânı basar ancak ekip hepsini halleder. Geriye Devin ve Steve gibi düşmanları ortadan kaldırarak bu işe bir son vermek kalır. Lester'dan ilk öncelikle Stretch, Çinli mafya Wei Cheng ve Steve'in yerleri istenir. Bunların yeri tespit edildikten sonra Steve'i Trevor, Cheng'i Franklin, Stretch'i ise Michael öldürür. Son olarak Trevor, Devin'in villasını basar ve korumaları indirdikten sonra Devin'i bagaja tıkarak kaçırır. Trevor, Devin'in içinde bulunduğu araçla bir uçurumun kenarında Michael ve Franklin ile buluşur. Üçlü Devin'le biraz dalga geçtikten sonra aracı uçurumdan aşağıya atar, araç patlar ve Devin ölür. Michael, Franklin ve Trevor artık ortaklıklarını bitirerek yollarını ayırır ve hayatlarına devam eder. Hikâye bu şekilde biter. Bu son GTA V'in kabul ettiği, oyunun gerçek sonudur.


Grand Theft Auto V_2022.09.14-16.09.png



Oyunun hikâyesi bu şekildeydi. Diğer birçok konuda da olduğu gibi hikâye konusunda da oyundan memnun ayrıldım. Oyunun detaylı, 3 farklı koldan başarılı bir şekilde anlatılan ve yan karakterlerin kalitesiyle, seslendirmenin başarısıyla olsun oldukça iyi bir hikâyesi var. İncelemenin başında da belirttiğim gibi hikâyeyi 3 karakter üzerinden anlatma fikri hoşuma gidiyor. Bu riskli bir yöntem, ama GTA V bu konuda kesinlikle başarıyı sağlamış. Hikâyede karakter geçişleri kusursuz şekilde ayarlanmış ve çoklu karakter olayının hikâyedeki detayları atlamaya neden olmaması ve olayların bu yüzden oldubittiye gelmemesi için bir hayli uğraşılmış. Ayrıca normal zamandan 10 sene önceki North Yankton soygunu gibi geçmişteki ve arka plandaki detaylar da anlaşılır bir şekilde oyuncuya anlatılıyor, oyun bittiğinde North Yankton soygunu, Brad, Michael'ın FIB ile anlaşması gibi oyun başladığında önceden gerçekleşmiş olaylara dair oyuncunun kafasında soru işareti kalmıyor. Örnek vermek gerekirse GTA San Andreas'ta oyun bittiğinde dahi CJ'in kardeşi olan Brain'ın ölümü ve CJ'in çetedeki geçmişi gibi konularda oyuncunun kafasında soru işareti kalıyordu ancak GTA V'te bu yok.


Karakterler konusunda da oyun iyi bir iş çıkarıyor. Öncelikle ana karakterler iyi düşünülmüş. Trevor bir psikopat, Michael mutsuz ve depresif bir soyguncu, Franklin ise bu iki kutup arasında dengeyi sağlayan genç bir suçlu. Özellikle Trevor'ın çok başarılı yazılmış bir psikopat tiplemesi olduğunu düşünüyorum. Diğer birçok oyunda hatta birçok filmde bulunan psikopat tiplemelerinin çoğu oyuncuda/izleyicide yapay bir psikopat izlenimi yaratıyordu, sanki normal hâli öyle değilmiş gibi görünürdü o tip karakterler. Ancak Trevor gerçek bir psikopat, bir an bile yapaylık hissi uyandırmadı bende. Trevor'ı ilk gördüğünüz andan itibaren "Evet, bu adam manyak." diyorsunuz içinizden. Trevor'ın karakter olarak bu başarıya ulaşmasında seslendirmesinin çok iyi yapılmış olmasının da etkisi büyük. Öte yandan oyundaki yan karakterlerin de gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Özellikle Dave, Michael ile geçmiş zamanlardan beri yaptığı anlaşmadan dolayı sürekli muhatap olduğu için hikâyede etkin bir konumda bulunuyor. Aynı şekilde Wade, Floyd, Ron ve Lamar da başarılı karakterler. Bunlar öyle bir kere göründükten sonra oyunun sonuna kadar haber alınamayan karakterler değil yani. Özellikle Trevor'ı idare edip kendilerini öldürtmemeye çalışan Floyd, Ron ve Wade'in bu çabasını izlemek çok eğlenceli.


Bunlar dışında oyunun birkaç kısmında Liberty City ve GTA IV göndermeleri ile karşılaşmak mümkün. Lester bir görevde direkt olarak Liberty City'de bir Doğu Avrupalının (Niko'nun yani) bir zamanlar soygunlar yaptığını ama artık ondan ses çıkmadığını söylüyor. Hatta GTA IV'ten tanıdığımız Patrick McReary ile GTA V'te bir rastgele etkinlikte karşılaşabiliyor ve onu polislerden kurtardıktan sonra yapacağımız soygunlarda kullanabiliyoruz. Yine bir rastgele olayda da bir kızı gömülmekten kurtardıktan sonra evine götürdüğüm sırada kurtardığım kız babasının Gambetti ailesine mensup olduğundan ve Don Gravelli'nin sağ kolu olduğundan bahsetti. Gambetti ailesi GTA IV'teki mafya ailelerinden biri, Don Gravelli de yine GTA IV'te kendisinden görev aldığımız bir mafya babası. GTA V, GTA IV ile birçok yerde bağlantı kuruyor yani.


Grand Theft Auto V_2022.09.11-20.04-min.png



Oynanış:​



GTA V kocaman bir haritada yapılacak bir sürü şeye sahip olan, çok çeşitli ve eğlenceli bir oynanışa sahip. Açık dünya oyunlarını sevenlerin bu oyunda sıkılması mümkün değil diyebilirim. Oyun, oyuncuya sıkılmaması için çok seçenek sunuyor. Görev yapmak istemiyorsanız gezebilir, araç modifiye edebilir, yan etkinliklerle uğraşabilir, yarışlara katılabilir, kaos yaratabilir veya uçak kullanabilirsiniz. Oyunun haritası gerçekten çok büyük ve haritada keşfedilmeyi bekleyen çok şey var, şehir merkezinden sıkıldığınız takdirde dağda bayırda gezebilir ve birçok ilginç şey keşfedebilirsiniz. Silah çeşitliliğini anlatayım. Oyunda onlarca farklı silah var. Hafif makineliden ışın atan garip bir silaha, roketatardan pompalı tüfek çeşitlerine ve hatta kırık şişeden muştaya kadar çok fazla sayıda silah oyuncu tarafından kullanılabiliyor. Bu silahların neredeyse hepsi en ince detayına kadar modifiye edilebilir. Oyuncu bir silah aldığında ona susturucu, ekstra şarjör, dürbün gibi geliştirmeleri ekleyebilir ve rengi ile kaplamasını değiştirebilir. Yani onlarca farklı silah onlarca farklı modifiye seçeneğine sahip, bu da oynanışı oldukça çeşitlendiriyor.


Araç çeşitliliğinin de silah çeşitliliğinden geri kalır yanı yok. Daha önce hiçbir GTA oyununda görmediğiniz araçları GTA V'te görebilirsiniz. Oyunda yolcu, gösteri, su ve savaş uçakları, birçok farklı çeşit helikopter, tekneler, jet skiler, ATV'ler arazi araçları ve daha birçok farklı çeşit araç oyuncu tarafından kullanılabiliyor. Görevlerde bu araçların çoğu kullanılıyor ve bu sayede bu araçların birçoğunun sadece görüntüsünün değil işlevinin de farklı olduğunu görüyoruz, araçlar görevlere iyi entegre edilmiş. Bunlar dışında sadece belirli görevleri tamamladıktan sonra edinebileceğiniz özel araçlar da var. Örnek vermek gerekirse uzay mekiği parçalarının hepsini topladıktan sonra uzay temalı ışıklı, garip bir araç kazanıyorsunuz. Oyundaki araçların çoğunun da en ince detayına kadar modifiye edilebildiğini belirteyim. Arabaların jantlarını, tamponlarını, rengini değiştirebilir, performansını artırıp neon ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda motorlar da bu şekilde modifiye edilebiliyor. Modifiye seçeneklerinin bolluğu bir yarış oyununda olması gerektiği kadar çok, bu konuda da iyi bir iş çıkarılmış.


Grand Theft Auto V_2022.09.12-14.29-min.png



Üç karakterin oynanışa etkisinden bahsedelim biraz da. Öncelikle çoklu karakterin oynanışa en büyük etkisi karakterlerin kendine ait bir özel yeteneğinin ve farklı alanlarda uzmanlıklarının olması. Örneğin Trevor açıldığında daha hazla hasar veren ve kendisinin hasar almasını engelleyen bir özel yeteneğe sahip. Ayrıca Trevor hava aracı kullanma konusunda uzman, bu yüzden diğer iki karakterden daha iyi uçak ve helikopter kullanıyor. Michael'ın özel yeteneği ise silah kullanırken zamanı yavaşlatmaya yarıyor, böylece Michael ile diğerlerinden daha kolay bir şekilde düşmanlarınızı kafadan vurabilirsiniz. Franklin'in yeteneği de araç kullanırken zamanı yavaşlatıyor, böylece virajları hızlıca dönebilir ve kazalardan kurtulabilirsiniz. Üç karakter olayının oynanışa en büyük etkisi ise görevlerin karakterler arası geçişlere göre dizayn edilmesinden dolayı bazı görevlerde üç karakter arasında da geçiş yapıp hepsini kullanabilme şansı sağlanması diyebilirim. Örnek vermek gerekirse Ferdinand Kerimov'u IAA binasından kaçırdığımız görevde önce Trevor ile helikopter kullanarak Michael'ı binaya götürüyoruz, daha sonra Michael ile halattan sarkıp camı kırarak Ferdinand'ı rehin alıyoruz, ondan sonra da karşı binada bulunan Franklin ile keskin nişancı tüfeği kullanarak odadaki ajanları indiriyoruz. Bunların hepsini oyuncu yapıyor, hiçbiri sinematik veya bilgisayar tarafından yapılan şeyler değil, dolayısı ile gerçekten harika bir hissiyatı var. Görevlerin birçoğu bu şekilde dizayn edilmiş ve görevleri farklı karakterler ile farklı şeyler yaparak oynamak gerçekten güzel.


Görev çeşitliliği konusunda da oyunun hayal kırıklığı yaratmadığını söyleyebilirim. Oyun ana görevlerde hiç tekrara düşmüyor. 69 farklı ana görev var ve bu 69 görevin hepsinde diğerinden farklı şeyler yapıyoruz. Su altından laboratuvara sızdığımız bir görevden limanda inşaat işçisi kılığında çalıştığımız bir göreve, motorla trenin üzerine atlayıp trenin kontrolünü ele geçirdiğimiz bir görevden soygunlara yapılacak birçok farklı ana görev var. Yan görevlerin kalitesi de gayet iyi. Her ne kadar bir şeyler toplama görevleri çok sıkıcı da olsa genel olarak hikâyeli yan görev kalitesi gayet iyi. Özellikle Trevor'ın yan görevleri komik ve keyifli. Ayrıca haritada gezerken ortaya çıkan bazı rastgele görevler de oluyor, bu görevler bazen şehir merkezinde bazen de bir dağın tepesinde karşınıza çıkabiliyor, bunlar da oyuna çeşitlilik katıyor.


Vuruş hissi ve animasyonlardan bahsedeyim biraz da. Oyunun vuruş hissiyatı hâlâ yeterli seviyede. Bazı günümüz oyunları bu konuda artık GTA V'ten çok daha iyi fakat GTA V'in de bu konuda iyi olduğunu düşünüyorum. Düşmanı vurduğunuz bölgeye göre tepki veriyor ve bu da çatışmalara güzel bir hava katıyor. Mesela bir keresinde düşmanı kafasından vurdum ve elindeki pompalı ile birlikte hızla yere düştü, pompalı hızla yere düşünce kendi kendine ateş etti ve bu şekilde karakterim öldü. Bu tip detaylar oyuna ayrı bir keyif katıyor. Onun dışında araç hasarı konusunda oyun iyi bir iş çıkaramamış diyebilirim. Araçlar çok zor hasar alıyor ve hızla kaza yapıldığında bile aracın yeteri kadar hasar almadığını görüyorsunuz çoğu zaman. Ek olarak bahsetmek gerekirse bazı karakter animasyonları da artık eskidiğini hissettiriyor, bazı görevlerde göze batıyor bu durum. Yapay zekânın da yetersiz olduğunu düşünüyorum. Sokaktaki ve görevlerdeki bazı karakterlerin saçma sapan hareketler yaptığını, araç kullanan karakterlerin saçma sapan kazalar yaptığını sık sık görebiliyorsunuz.


Grand Theft Auto V_2022.09.13-17.53.png



Grafikler ve Performans:​



Grafiksel olarak oyunun hâlâ iyi olduğunu düşünüyorum. Oyunu 1080p en yüksek ayarlarda 2X kenar yumuşatma ile oynadım ve grafiksel olarak bir şikâyetim pek olmadı. Gündüz vakti grafiklerin pek bir numarası yok evet ama gün doğumu ile gün batımında ve geceleri oyun gerçekten iyi görünüyor. Işıklandırma kalitesi gerçekten çok iyi. Çizim mesafesi de öyle. Ancak patlama efekti gözüme çok kalitesiz geliyor, sadece günümüz için değil 2013 için bile pek iyi değil bana kalırsa. Ayrıca her ne kadar ana karakter modellemeleri iyi olsa da sokakta gördüğümüz karakterlerin modellemeleri göze çok eski görünüyor. Optimizasyon konusunda ise oyun iyi bir iş çıkarmış. Demin bahsettiğim ayarlarda oyunu genel olarak sabit 60 saniye başına kare performansında oynadım. Çimlerin ve otların çok olduğu bazı bölgeler hariç performans düşüklüğü ile karşılaşmadım. Oyunu oynarken de herhangi bir hataya veya çökmeye rastlamadım.


Son Söz:​



Grand Theft Auto V, çıkışından neredeyse 10 sene sonra bile açık dünya türünün en iyi örneklerinden biri olmaya devam ediyor. Büyük ve içerisinde yapılacak bir dolu şey bulunduran haritası, çeşitli oynanışı, kaliteli görevleri ve 3 karakter sistemini açık dünyaya ve görevlere başarıyla entegre etmesiyle bu oyun yıllardır oyun dünyasının zirvesinde ve önümüzdeki yıllarda da zirvede kalmaya devam edecek.


95/100

 
Son düzenleyen: Moderatör:
Grand Theft Auto çık artık beklemekten yoruldum.🙂
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    18,4 KB · Görüntüleme: 27

Yeni konular

Geri
Yukarı