Grosjean'ın şans eseri yaşaması

Şansla bir ilgisi yok. Mühendislik, bilim ve bu araçları yapanlar sayesinde hayatta. Aleve dayanıklı tulumu, kaskı, 2 yıl önce gelmiş olan kokpit koruması sayesinde hafif şekilde atlattı kazayı. O shield kokpit olmasaydı kafası kopacaktı, tulum ve kaskı olmasaydı gerçek anlamda yanacaktı. Karbon şasi ve en üst dayanımlı materyaller olmasaydı ayakları ağzından çıkacaktı. Yakıt tankı ve kokpit arasındaki o plaka olmasaydı patlamadan ölecekti.

Birileri Ar-Ge için yıllar boyunca milyarlar harcar, mühendisler yılların deneyimiyle bir şeyleri hesaplar, teknoloji ile bunu gerçekleştirirsin ve sonunda bir sürü kişi çıkıp buna "şans" der. Yapan mühendislerden olsam epey bir küfrederdim herhalde. :D
 
Son düzenleme:
Şansla alakası yok. Yıllarca yapılan mühendisliğin sonucu. Azrail'in size ulaşmakta en zorluk çekeceği yer F1 kokpitinin içidir. @Yararsız Üye açıklamış güzelce. Orada olan en küçük parça için "Ne işe yarıyor?" diyebilirsiniz ancak emin olun ki o parça için harcanan milyar dolarlar, saatlerce zaman ve tonla emek var.
 
Azrail'in size ulaşmakta en zorluk çekeceği yer F1 kokpitinin içidir.
Yaptıkları işin hataya yatkınlığı ve o hızlarda yanal çarpma risklerini düşününce o kadar da değil ama ölüm risklerini kabul edilebilir düzeye düşürüyor. Şu anda olabilecek en kötü şey arabadan fırlamak, ilk F1 zamanlarındaysa olabilecek en iyi şey arabadan fırlamak ve başkasının seni ezmemesi için beklemek. O dönemde basit çarpmalarda bile korkunç şekilde sıkışıyorlardı kokpit içinde, özellikle böyle bariyerlerde kafasını koparan ya da çarpmada ölen çok sayıda sürücü oldu.

2 yıldır (3. sezondayız) olan shield sayesinde kurtulan 2. hayat oldu bu. Önceki arabalarla devam etseydi Grosjean ve muhtemelen Sainz da ölen F1 sürücüleri listesine girecekti.
NOT: 2018 Spa'da halo sayesinde kurtulan Sainz değil sanırım Leclerc olabilir.
 
Son düzenleme:
Şansla bir ilgisi yok. Mühendislik, bilim ve bu araçları yapanlar sayesinde hayatta. Aleve dayanıklı tulumu, kaskı, 2 yıl önce gelmiş olan kokpit koruması sayesinde hafif şekilde atlattı kazayı. O Shield kokpit olmasaydı kafası kopacaktı, tulum ve kaskı olmasaydı gerçek anlamda yanacaktı. Karbon şasi ve en üst dayanımlı materyaller olmasaydı ayakları ağzından çıkacaktı. Yakıt tankı ve kokpit arasındaki o plaka olmasaydı patlamadan ölecekti.

Birileri ar-ge için yıllar boyunca milyarlar harcar, mühendisler yılların deneyimiyle bir şeyleri hesaplar, teknoloji ile bunu gerçekleştirirsin ve sonunda bir sürü kişi çıkıp buna "şans" der. Yapan mühendislerden olsam epey bir küfrederdim herhalde. :D.

Kardeşim bu ne agresiflik :D.
İşin ar-ge, mühendislik kısmını geçiyorum da gerçek anlamda şans payı var ki burada.
Evet Alonso'nun uçtuğu zaman da aynısını demiştim.
 
Kardeşim bu ne agresiflik. :D
Agresiflik yok ama bu kazada şans da yok. O halo olmasaydı, o tulumla kask olmasaydı, araç mühendisliği olmasaydı isterse gelmiş geçmiş en şanslı insan olsun fark etmez. Depodaki patlama anında ölürdü, üstüne bariyer arasından ayrılan kokpit geçerken kafasını koparırdı, sonra başsız ve ölmüş beden de kül olurdu.

Buradaki şans faktörü 0, mühendislik başarısı 100. Halo da tulum da araç platformu da tam olması gerektiği ve planlandığı gibi korudu sürücüyü.

Bu durum ağır hasta olduğunda doktora koşup, doktor kendisini kurtardıktan sonra Allah'a şükür beni korudu diyenlerin ikiyüzlülüğünden farksız oluyor. Madem ki Allah'ın seni her şeyden koruyacağına inanıyorsun, o zaman doktora (bir kula) niye koşuyorsun? Tutarlı olmak lazım, burada da mühendisler on yılların teknolojik bilgisiyle en teknolojik ve en dayanıklı ürünlerden birini yapmışlar. Sürücü kazadan çok hafif bir yanıkla çıktığında bazıları öldürmeyen Allah öldürmüyor diyor, bazıları mucize diyor...

Neyse sözün özü: Grosjean için dün Allah, o arabayı tasarlayıp yapan mühendis ve teknisyen ordusuydu.
 
Son düzenleme:
Kankacım zaten mühendisliğe hiçbir şey demiyorum biliyoruz yani.

Benim burada kastettiğim o kadar ciddi bir kazada ölmemesi.(Grosjean'ın ölmesini tabii ki istemiyorum)
Ek olarak bu kazanın lorenzo Banzini'nin kazasına çok fazla benzemesi.

Zaten mühendislere bir şey demiyorum kankacım, F1 izlemeyen birisi bile 5 yıl önceki araçlar ile günümüzdeki araçlar arasındaki farkın dağlar kadar olduğunu görebilir(zaten böyle olması gerekir)
 

Geri
Yukarı