Windows 10 işletim sistemini kullandığım bilgisayara Dual boot ile Linux kurdum. Linux'da sorun yok düzgün çalışıyor fakat GRUB ekranında Windows yok birçok kaynağa baktım "lsblk" komutunda bir diskde boot/efi yazması gerekiyor diyorlar ama benim disklerimin hiçbirinde öyle bir şey yazmıyor. Linux içinden diske girip kontrol ettiğimde tüm dosyalar sorunsuz duruyordu kendim manuel şekilde GRUB a Windows seçeneği eklemeye çalıştım bu sefer de "cannot get c/h/s values" hatası alıyorum. Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.
O bir komut değil zaten. Yani bildiğim kadarıyla, paket olması gerek.
Düzenleme, komutu da varmış.
Görsel alıntıdır. Windows kurulu mu acaba? Eğer kuruluysa sudo apt install os-prober yazıp reboot atar mısınız? Ayrıca Windows'daki verilerinizi yedeklemeyi unutmayın.
Görsel alıntıdır. Windows kurulu mu acaba? Eğer kuruluysa sudo apt install os-prober yazıp reboot atar mısınız? Ayrıca Windows'taki verilerinizi yedeklemeyi unutmayın.
Windows kurulu, dediğinizi uyguladım bir değişiklik olmadı kendimde biraz baktım. sudo os-prober yazıldığında eğer disk içerisinde işletim sistemi varsa Dual boot yapılmışsa onu göstermesi gerekiyormuş fakat bende göstermiyor. Ekte gösterdiğim gibi sda2 ve sda3 C ve D disklerim windowsda orada kurulu disklerin içine girdiğimde de dosyaların hala durduğunu görebiliyorum
/boot/grub.cfg dosyasına Windows'u elle ekleyebilirsiniz. Eğer diskinizde GPT kullanıyorsanız, GRUB. CFG dosyasını şu şekilde düzenleyin.
Kod:
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-3491-1942' {
insmod part_gpt
insmod fat
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 3491-1942
chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###
Burada
Kod:
Satırı ile
Kod:
Satırı sizin GRUB. CFG dosyasında zaten vardır. Bu iki satır arasını bulup, örnekteki gibi düzenleyin.
Düzenlerken benim verdiğim örnekte iki yerde 3491-1942 UUID değerlerini göreceksiniz. Bunlar benim diskte Windows boot bölümünün UUID değerleri. Bu sayıları kendi bilgisayarınızdaki UUID değerleri ile değiştirmeniz gerekecek.
Kendi bilgisayarınızdaki UUID değerlerini öğrenmek için
/boot/grub.cfg dosyasına Windows'u elle ekleyebilirsiniz. Eğer diskinizde GPT kullanıyorsanız, GRUB. CFG dosyasını şu şekilde düzenleyin.
Kod:
menuentry 'Windows Boot Manager' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-3491-1942' {
insmod part_gpt.
insmod fat.
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 3491-1942
chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
Burada.
Kod:
Satırı ile.
Kod:
Satırı sizin GRUB. CFG dosyasında zaten vardır. Bu iki satır arasını bulup, örnekteki gibi düzenleyin.
Düzenlerken benim verdiğim örnekte iki yerde 3491-1942 UUID değerlerini göreceksiniz. Bunlar benim diskte Windows boot bölümünün UUID değerleri. Bu sayıları kendi bilgisayarınızdaki UUID değerleri ile değiştirmeniz gerekecek.
Kendi bilgisayarınızdaki UUID değerlerini öğrenmek için.