GTA 4 neden sevilmedi?

Yukarıda yazdıklarıma ek olarak bir de gerizekalı bir AI var. AI sürücüler ara ara şerit değiştiriyorlar, bunda bir sıkıntı yok. Sıkıntı ne?

- Şerit değiştirirken sinyal verme mekaniği oyunda yok. Böyle olunca öyle absürt zamanlarda şerit değiştiriyorlar ki onu öngöremeyip saatte 150 km ile gittiğim aracımla ''zbam'' diye vuruyorum, trafik felç.
- Çok salak zamanlarda şerit değiştiriyorlar. Boş olmayan şeride geçmeye çalışıp arabaya tosluyorlar sonra trafik tıkanıyor.

Hayatımda böyle işlevsiz bir AI görmedim.
 
Oyun güzel aslında ama hikaye bu temelle çok daha iyi yapılabilirdi. Misal Darko'yu buluyoruz, ama Darko'yu bulana kadar Darko ile ilişkili başka görevler olabilirdi, ya da Florian Cravic sert,maço bir Balkan erkeği olabilirdi, Florian'ın karakteri hikayeye uymamış. Darko'ya ulaşmadan önce onunla uğraşmamız gereken yerler olabilirdi. Bunun dışında Faustin ve Vlad'ın fişi çok erken çekilmiş oyunda. DLC'lerdeki hikaye ve görevler ana oyundan çok daha kaliteli. Özellikle The Lost and the Damned oynarken Sons of Anarchy'nin oyununu oynuyormuşum gibi geldi.

Hikaye ve karakterler dışında:
- Oyunun ışıklandırması berbat oğlu berbat. Reshade preset yaptım kendime o şekilde kurtardım, vanilla versiyondan çok daha iyi ama yine de tamamen kurtarmıyor.
- PC portu çok kötü, Vulkan kullanmadan oynayamazsınız. Performans problemleri nedeniyle oyunu oynayamayan arkadaşlar DXVK kursunlar, yağ gibi akıyor oyun.
- 60 FPS üstü oynadığınız zaman buglarla karşılaşabiliyorsunuz. Şu ana kadar DLC'ler hariç 3 görevde 60 FPS üstü oynadığım için cutscene'den sonra bitmek bilmeyen bir ''Loading'' ekranı olmaya başladı. Çıkıp girip o kısmı 60 FPS yapıp sonra FPS cap'i kaldırıyorum. Gereksiz iş yani.
- Araç sürmesi çok zor, mod indirdim ondan mı bilmiyorum ama alışınca çözebiliyorsunuz.
- Motor sürmesi çok sinir bozucu, motor sürerken ben gaza basıp şehirde yüksek hızla gezmek istiyorum ama her köşeye geldiğimde hızı neredeyse sıfırlayıp dönmem gerekiyor yoksa motor 180 derece dönüyor.
Hocam oyunun hikayesi ve karakterleri gayet güzel işlenmiş. Sizin dediğiniz gibi de ola bilir ama böyle bir hikayede yeter bence.
 
Herkes karanlık havası demiş de bu oyunun bu halde olmasının tek sebebi optimizasyondur her sistemle uyumlu çalışmıyor oyun o kadar anlatmışsınız ki sanki oyunun havası noir bir hava öyle değil biraz daha Mafia oyunu gibi bir havası var dediğim gibi ama en büyük sorunu optimizasyon şu an çoğu kişi hala oynayamaz.
 
Hocam şahsen benim en sevdiğim GTA oyunudur ama sevilmemesinin sebebleri bence atmosferinin gri ve puslu olması, açık dünya elementlerinin az olması, haritasının San Andreas'ten sonra küçük gelmesi, optimizasyon sorunları ve tabiki gerçekçi olması. GTA serisi genellikle arcade yapıda olur, GTA 4 ise arcade değil gerçekçiliğe önem verdiği için bazı insanlar oyunun gerçekçi olmasını da sevmemiştir. Atmosfere gelirsek, çoğu kişi sıkıcı bulsa da bu atmosfer hikayeyi yansıtıyor. O yüzden ben atmosferi de sevdim. Diğer saydıklarım zaten oyunun eksi tarafları. Benim bu oyunu asıl sevmemin sebebi hikayesi, ana karakteri, gerçekçi detayları ve şaheser fizikleri.
 
Herkes sanıyor ki oyunlar oldum olası RDR2 gibi veya God of War gibi çıkıyor, kimse nasıl geliştiğini neler olduğunu bilmiyor.
Hocam RDR2 dedin, mesela RDR2'yi seven GTA 4'ü de sever. Sonuçta ikiside gerçekçi mekanikler kullanıyor.

Biri oyun yapılırken PC'ye kahve dökmüş sonra demişler ki oyunu neden kahveden yapmıyoruz, işte sonuç:
Kahverengi atmosferinin olması abartı olmuş bence. Oyunun atmosferi bazen kahverengi, gri veya daha karanlık olarak değişiyor. Hikayesine göre karanlık bir atmosferinin olması iyi de, bazen kahverengiye geçiyor ve insanı boğuyor, özellikle PS3 sürümünde.

Yarım çıkmıştı. Eklenmesi gereken bir çok özellik eklenmedi. Optimizasyon kötüydü. Eğer bunlar olmasaydı muhtemelen şu an GTA V'in yaşadığı uzun ömrü yaşayacaktı.
Çok olmasa da biraz daha çeşitlilik ekleye bilirdi Rockstar Games.

Yarım çıkmıştı. Eklenmesi gereken bir çok özellik eklenmedi. Optimizasyon kötüydü. Eğer bunlar olmasaydı muhtemelen şu an GTA V'in yaşadığı uzun ömrü yaşayacaktı.
Çok olmasa da biraz daha çeşitlilik ekleye bilirdi Rockstar Games.
GTA IV sevilmez mi ya. Şu an yine başlasam tek solukta bitiririm. Yakın zamanda 3. kez bitirdim oyunu.

Hikaye olarak belki de GTA serisinin en kaliteli yapımlarından. Hatta oyun fizik olarak da bu alanda nirvana yapmış bana göre.
Hocam ben seviyorum zaten ama neden bazı insanlar bu oyunu San Andreas veya 5 kadar değer vermiyor, onu merak ediyorum. Hikaye olarak da zaten serinin en iyisi bence ve baş karakter en iyi yazılmış GTA karakteri.

GTA 5, GTA 4 kadar gerçekçi olsaydı online modu bu kadar oynanmazdı, gerçekçilik daha iyi bir oyun anlamına gelmiyor her zaman.
Katılıyorum GTA her zaman arcade yapıda bir seri olmuştur, 4. oyunda ise farklılık yapmak istemiş Rockstar Games. GTA 5 GTA 4 kadar gerçekçi olsaydı oyunu çoğu kişi oynamaz ve şimdiki gibi popüler olmazdı.
 
Son düzenleme:
Aslında bu oyun seviliyor fakat GTA SA ve GTA 5 gibi oyunlara kıyasla çok tutamadı. Arkadaşlar sizce GTA serisinin en önemli oyunlarından biri olan GTA 4 neden diğer GTA oyunları kadar sevilmedi? Bu oyunun diğer oyunlara kıyasla eksi tarafları nedir sizce?
Berbat optimizasyonu yüzünden sevilmedi bence. GTA SA gibi çıkış zamanına göre sistem dostu olan bir oyun değil.
 
@Ostap Bender Optimizasyonu ve oyun içi renk skalasından ötürü eleştiriyor millet.

Mesela Cyberpunk da sırf optimizasyonu yüzünden yerin dibine gömülmüş bir oyun ama bana göre hikaye ve kurgu olarak oldukça kaliteli bir oyun. Böyle oyunlar bir elin parmağını geçmiyor, değerini bilmek lazım.
 

Geri
Yukarı